Jump to content

Recommended Posts

• Administrator
Posted

Dzisiaj na warsztat trafił Mercedes CLC 200 Kompressor,dość świeże auto - 15kkm przebiegu. Lakier niestety dośc mocno skatowany, auto myte na myjniach :roll: Na auto miałem parę h więc o korekcie niestety nie było mowy, ale to się zmieni w wakacje :)

Głowny problemem właścicielki była dośc brudna skóra :

int1g.jpg

Do czyszczenia użyłem SV Leather Cleaner, i szczotki Colourlock.

50/50

int2s.jpg

I cały boczek zrobiony :

int3e.jpg

int4.jpg

Te świeże zacieki na siedzisku to ewidentnie mój błąd,za dużo prodktu dałem :oops:

Kolejne 50/50:

int5n.jpg

int6.jpg

int8.jpg

Tak wyglądała MF po fotelu kierowcy :

int7.jpg

Czas na deske rozdzielczą, troche kurzu,nic wielkiego.

int9.jpg

int10.jpg

int11.jpg

int12.jpg

Całośc przetarta APC Meguiars w stężeniu 1:10:

int13.jpg

Nastepnie w ruch poszedł Zymol Vinyl Conditioner,na uprzednio podgrzane plastiki :

int14.jpg

int15.jpg

int16.jpg

int17.jpg

Szyby umyte Meguiars Glass Concetrate,uwielbiam zapach tego środka :)

int18.jpg

int19.jpg

Z szyb zniknęły również ślady po sporej ilości winiet:

win1px.jpg

win2kk.jpg

win3x.jpg

Dywaniki zostały odkurzone i oczyszczone 303 Fabric Cleanerem z pomocą odkurzacza wodnego.

int20.jpg

int21.jpg

int22.jpg

Skóra została potraktowana później Raceglaze Leather Balm :

let1v.jpg

let2a.jpg

let3lp.jpg

Na elementy lakierowane użyłem SV Nano Express :

ne1d.jpg

ne2.jpg

ne3n.jpg

Środek zasadniczo skończony, czas zająć się autem z zewnątrz. Na pierwszy ogień koła:

wheel1.jpg

Niezbyt brudne,za to niestety dośc mocno poobijane :/

wheel2b.jpg

Do mycia użyte zostały Valet Pro Bilberry 1:4,szczotka Raceglaze i pędzelek do kół ValetPro, którego test zamieszcze w oddzielnym temacie.

wheel3a.jpg

wheel4q.jpg

wheel5.jpg

wheel6.jpg

wheel7.jpg

Opony i nadkola domyte BiltHamberem Surfex 1:10 :

wheel8.jpg

wheel9.jpg

wheel10.jpg

wheel11.jpg

wheel12.jpg

Detale,napisy itp również potraktowane Surfexem :

det1n.jpg

det2l.jpg

det3.jpg

Czas na mycie auta - CG CitrusWash and Gloss w stężeniu "cleaner" i SV Washpudel :

wash1.jpg

wash1.jpg

wash4.jpg

wash5.jpg

Następnie auto zostało spłukane i wyglinkowane za pomocą ONRa i glinki BiltHamber :

clay1r.jpg

clay2.jpg

clay3.jpg

I osuszone :

dry3x.jpg

Czas zajać się lakierem. Jak już mówiłem, czasu na korekte nie było, siegnąłem wiec po Chemical Guys Ez-Creme który co nieco zamaskował i ożywił niesamowicie wysuszony lakier. Bardzo fajny środek, po wypracowaniu mamy praktycznie czysty lakier tak że nie ma co zbierać MF :) :

ez1x.jpg

ez2z.jpg

ez3.jpg

Z tego etapu nie ma zdjęć niestety, walczyłem z wszechobecnym pyłem który mi nonstop leciał na samochód (cholerny wiatr :zly: ), z użyciem CG Pro Detailera :

pro1js.jpg

Czas na wosk - miał być CG Celeste, ale że w niskich temperaturach działa kiepsko,sięgnąłem po SV Shield :

wax1.jpg

wax2.jpg

wax3.jpg

Po 30 min spolerowany :

wax4.jpg

W między czasie zająłem sie wydechem,tutaj użyty Autosol :

autosol1.jpg

Oraz plastikami i oponami, z pomocą CG HyperCoata :

dres1k.jpg

dres2m.jpg

dres3.jpg

dres4.jpg

I tak się prezentuje skończone auto :

wax5.jpg

wax6.jpg

wax9.jpg

wax10.jpg

wax11.jpg

wax12.jpg

wax13.jpg

wax14.jpg

wax15.jpg

wax16.jpg

wax18.jpg

wax19.jpg

wax20.jpg

wax21.jpg

Wnętrze :

fin1d.jpg

fin2r.jpg

fin3.jpg

fin4.jpg

fin5k.jpg

fin6.jpg

I to by było na tyle ;)

• Dystrybutor
Posted
Głowny problemem właścicielki była dośc brudna skóra
:roll:

Myślałem że będą trochę inne zdjęcia...ale te też są fajne... wypas fotorelacja efekt oczywiście też. Może masz zbliżenie lakieru przed i po tym ez kremie?

Posted

no pieknie pieknie :good: jaka reakcja wlascicielki?? bo podejrzewam ze w takim stanie nie byl nawet jak go z salonu odbierala ;)

skórzana tapicerka w nowych autach jest chyba produkowana w innej technologii niz dawinie hehe tez mam przypadek jasnej skóry w audi którą czyściłem jakiś miesiąc po odebraniu samochodu z salonu bo była zabrudzona dżinsami. to bylo bodajże w październiku- doprowadziłem ją do czystości, niedawno wlasciciel do mnie dzwonil że skóra znów jest w takim samym stanie. Widziałem już różne jasne tapicerki ale żeby aż tak szybko się brudziła to jeszcze nie.

Posted

Klientka zadowolona ? :) trzeba przyznać ,że czyścioszka z niej.Po 15k km skóra wg. mnie mocno zabrudzona.Podoba mi się efekt zymol conditionera na desce.

Posted

jak ja lubię takie tematy :good: masa zdjęc i jak to u EVO 50/50 zdjęcia kiedy się da- fajnie bo dla mnie Twoje tematy to dobra sugestia co do produktów, pogratulować super roboty

Posted

Bardzo ładnie :good:

To normalne, że skóry tak szybko się brudzą ?

Posted

właśnie tak jak pisałem o moim przypadku wg mnie nie jest to zbyt normalne :/

Posted

Świetna robota i fotorelacja :)

Mógłbyś porównać Chemical Guys Ez-Creme do Chemical Guys wet mirror ?

Posted

super robota jak na tak krótki czas :good: ciekawe jaka była mina właścicielki :-]

na tej materiałowej części fotela są jakieś plamy czy to wina zdjęć?

czemu plastiki podgrzewałeś i czym?

z tego co czytałam Zymol Vinyl Conditioner nakłada się na ciepłe plastiki

Posted

Genialna relacja, świetne efekty.

Jakiej szczotki używasz do czyszczenia dywaników welurowych? I jak wg, ciebie wypada 303 Fabric Cleaner na tle np. Megs APC w steżeniu 1:4 ?

• Administrator
Posted
Myślałem że będą trochę inne zdjęcia..

A co z nimi nie tak ? ;)

Może masz zbliżenie lakieru przed i po tym ez kremie?

Niestety, jaka pogoda dzisiaj była każdy wie,i choć bez lamp różnica też była widoczna, to aparat tego nie oddawał.

jaka reakcja wlascicielki??

Bardzo zadowolona ;)

trzeba przyznać ,że czyścioszka z niej.

Moim zdaniem jak na "zwykłą" osobę to auto było zadbane i niezapuszczone. Fakt, lakier zniszczony przez myjnie,ale wynika to z tego że auto często je odwiedza.

Ostatnio robiłem X6 które miało jeszcze mniej przebiegu, a jasne skóry w porównywalnym lub gorszym stanie.

czemu plastiki podgrzewałeś i czym?

Bo Zymol zaleca podgrzanie plastików przed nałożeniem Conditionera, lepiej się wtedy wchłania i jest trwalszy. Ale za dużo z tym zabawy IMO. Podgrzewałem suszarką ;).

napisz kilka slow o SV Washpudel - warto ?

Wg mnie warto, ale co kto lubi. Ja rękawic nie lubie bo sa bardziej męczace przy myciu, i dają zero piany. Minusem Washpudla jest to że lubi sobie na początku gubić włókna, ale to mija po kilku myciach.

Nie używałem niestety WMF.

na tej materiałowej części fotela są jakieś plamy czy to wina zdjęć?

Na zdjęciach z lampą powyłaziły takie plamy, na żywo w świetle dziennym i pod LEDem nie było tego widać.

akiej szczotki używasz do czyszczenia dywaników welurowych? I jak wg, ciebie wypada 303 Fabric Cleaner na tle np. Megs APC w steżeniu 1:4 ?

Szczotka to jakaś najtańsza z Tesco, ale jest rewelacyjna bo ma ciut bardziej miękkie włosie od szcztoki Colourlocka, więc nie ma opcji żeby coś pozaciągała, i jest bardzo trwała.

303 uzywam w stężeniu 1:10, bardzo lubie ten środek bo w przeciwieństwie do Megsa się w ogóle nie pieni,a czyści ładnie. Nierozcieńczonego nie uzywam bo nie miałem jeszcze do czynienia z plamami które by tego wymagały.

• Administrator
Posted
P.S. Co z czerwonym winem?

To jest dobry motyw, głuchy telefon normalnie. Nie dość że nie było ani śladu wina , to auto okazało się być Mercedesem CLC, nie CLK :P:D

• Administrator
Posted

Jak odbierałem to w okolicy nie było nigdzie CLK :P Swoją droga mógłbym mieć taki silnik u siebie w Leonie, fajnie się tym jeździ ;)

Posted

Elegancko! Widzę, że się rozkręcasz, coraz więcej kosmetyków i klientów ;D Gratulacje, oby tak dalej!

Posted
Świetna robota i fotorelacja :)

dołączam sie do prośby plus porównanie do SRP :)