kkobus1 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Witajcie Forumowicze, Zbliża się zima wielkimi krokami, w związku z tym chcę zabezpieczyć lakier. Co możecie mi polecić? Na początek przedstawię Wam moją propozycję. Chcę zastosować następujące kosmetyki (w takiej kolejności jak wypisane): 1. Szampon samochodowy - Sonax Nabłyszczający - mycie gąbką, 2. Usuniecie owadów z przedniej części samochodu preparatem NUTA ANTI-INSECT, 3. Glinkowanie całego auta wraz z lampami VALETpro YELLOW CLAY BAR 4. Polerka całego auta Meguiars ultimate compound gąbką do ręcznego polerowania SONAX P-Ball 5. Zabezpieczenie plastyków na zewnątrz poorboys trim restorer lub valet pro dionysus trim glitz 6. Na koniec położenie wosku Collinite 476. Co o tym myślicie? Dodam, że auta nie garażuję. W chwili obecnej czeka mnie wizyta u lakiernika w celu wyeliminowania ognisk rdzy. Oczywiście wszystkie wyżej wymienione czynności zastosuję dopiero po wizycie u lakiernika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killerix Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 pierwsze to zamień miejscami pozycje 1 i 2 brakuje jakiegoś cleaner przed woskiem wtedy wosk będzie trwalszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinner Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 kkobus1, zdecydowanie IPA po UC, wtedy cleaner nie musi iść koniecznie. Po co szampon nabłyszczający, skoro te nabłyszczenie bedziesz Compoundem wycierał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinek01 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 kkobus1, zdecydowanie IPA po UC, wtedy cleaner nie musi iść koniecznie. Po co szampon nabłyszczający, skoro te nabłyszczenie bedziesz Compoundem wycierał? IPA to nie cleaner... zamiast tego aplikatora sonaxa weź sobie CG tri-color, jak auto ma sporo drogowych zabrudzeń itp może warto pomyśleć nad czymś po kroju prickbort'a, a i jeszcze zamieniłbym 5 i 6 miejscami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob55 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 mam pytanie - planuje położyć na samochodzie powłoke kwarcową . czy po nałożeniu takiej powłoki można potem nakładać na to wosk , czy raczej na taka powłokę poza reloadem już nic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek0720 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 bob55, można kłaść wosk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 bob55, powiedz to jaki jest sens kładzenia powłoki skoro chcesz później kłaść wosk ? można tylko po co ? czy raczej na taka powłokę poza reloadem już nic ? reload ... to zależy jaka powłoka jakiego producenta ... reload to w Cquartz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biszkopt Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Czy zdarzyło się wam, żeby oklapł wam Colli po pianowaniu Magifoam? Pianowałem z 5 tygodni po smarwaniu i z 2 000 km po nim. No i się zastanawiam, czy Magi mogła nadgryźć Colliego, czy po prostu "naturlanie" się kończył przez przebieg i upływ czasu. Tzn, niedawno umyłem VP Poseidon i przetarłem FK 425 i znowy jest nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cptolgierd Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Powłoka kwarcowa nie ma sensu, jeśli samochód nie jest po pełnej korekcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Powłoka kwarcowa nie ma sensu, jeśli samochód nie jest po pełnej korekcie. to już swoją drogą uwydatni tylko wszelkie niezgodności lakieru .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob55 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 bob55, powiedz to jaki jest sens kładzenia powłoki skoro chcesz później kłaść wosk ? można tylko po co ? czy raczej na taka powłokę poza reloadem już nic ? reload ... to zależy jaka powłoka jakiego producenta ... reload to w Cquartz... myślę jako zabezpieczenie na zimę . ale właśnie myslę nad ta powłoką albo nad jakimś woskiem trwalszym np COLLINITE 845 INSULATOR WAX / ew Z Titanium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilgt Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 uwydatni tylko wszelkie niezgodności lakieru .... sprawdzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 albo nad jakimś woskiem trwalszym np COLLINITE 845 INSULATOR WAX / ew Z Titanium tani i dobry Colli 476 nie powiem tez złego słowa na RejeX Thomas napisał/a: uwydatni tylko wszelkie niezgodności lakieru .... sprawdzone? sprawdzone ... w jedym miejscu nie usunąłem śladu na bezbarwnym takiego zagłębienia ( nie zauważyłem takie miejsce było ) , jak nałożyłem C1 to stało się to bardziej widoczne, na szczęscie miejsce które nie rzuca się w oczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawis90 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Czy Meguiar's Deep Crystal Step 1 Paint Cleaner to jedyny cleaner od Meguiar's, czy mają coś jeszcze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koli_7 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Ultimate polish jest jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawis90 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 a czy to nie jest bardziej politura niż cleaner? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koli_7 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Czy bardziej to nie wiem, ale cleaner podobno też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawis90 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Dobra to inaczej zapytam Z waszego doświadczenia wynika, że Meguiar's Ultimate Polish przedłuża żywotność wosku jak cleaner, czy skraca go tak jak politura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkobus1 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Ostatnie pytanie, czy wosk Collonite 476 mogę kłaść na listwy ochronne na drzwiach itd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clhseba Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Ostatnie pytanie, czy wosk Collonite 476 mogę kłaść na listwy ochronne na drzwiach itd? Jeśli są lakierowane to tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
89matthew89 Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Czy to jest normalny kolor "nielsen nap low foam" (ten po lewej) i czy możliwe jest żeby na dnie znajdował się taki osad ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator AreK Opublikowano 22 Września 2012 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 89matthew89, Tak jest możliwe ,że na dole powstaje osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szoszon1983 Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Czy po prscy z UC trzeba jechac auto cleanerem, czy mozna of razu klasc wosk? W dotyku lakier jest jak po cleanerze, a piszczy pod palcami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pLaYmAn Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd24 Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 panowie wie ktos moze jaki srodek do opon uzywaja w salonach samochodowych ?? bylem ostatnio w BMW i stwierdzilem ze chce miec ten srodek tylko nie wiem co to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi