Borek Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 pomarańczowym flexipads troche za ostro jak na AIO, imho jedyny sluszny do takich zabaw to żółty 3M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ADI25 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Witam Kolega pozwolił mi trenować na jego fordzie no i masakra jakieś rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TADEK14 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Witam Kolega pozwolił mi trenować na jego fordzie no i masakra jakieś rady a jaki masz arsenal na tego dziada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ADI25 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 3M od pada do past oraz mezerne również,jak próbowałem UC zadziałać nic!!! zastanawiam się czy papier 2500 najpierw a potem pastami działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TADEK14 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 3M od pada do past oraz mezerne również,jak próbowałem UC zadziałać nic!!! zastanawiam się czy papier 2500 najpierw a potem pastami działać Sprobuj papierem 2500 lekko a potem zielony korek 3m i zobacz co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masa140 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Witam. Przymierzam się do zakupu swojego 1-szego zestawu oraz 1-szej korekty lakieru w moim aucie. Chciałbym dla siebie - nowicjusza - (może komuś się też przyda) stworzyć taki algorytm działania, który bym sobie wydrukował i posiłkował nim przy wykonywaniu kolejnych czynności żeby niczego nie spartolić. Jeżeli w którymś punkcie się mylę, robię coś źle lub w niewłaściwej kolejności bardzo proszę o skorygowanie i może uzupełnienie o praktyczne porady. Zaczynamy: - aplikujemy aktywna pianę (czy na tym etapie mogę już pędzelkować miejsca trudno dostępne?) - spłukiwanie myjka ciśnieniowa - APC czyszczenie wnęk drzwi oraz miejsc trudno dostępnych (pędzelkowanie) - mycie na 2 wiadra za pomocą rękawicy - spryskanie środkiem do usuwania smoły,owadów dolnych partii auta (Prick Bort) oraz felg (np. IronX) - spłukanie auta i wycieranie do sucha ręcznikiem typu fluffy lub waflem - spryskanie poszczególnych elementów za pomocą spryskiwacza z woda i szamponem oraz glinkowanie ( w razie potrzeby spłukać auto i wytrzeć do sucha) - oklejenie auta przed ręczą korekcją lakieru - ręczna korekcja lakieru za pomocą aplikatora Tri color + UC - zmycie pozostałości za pomocą cleanera DJ LP używając aplikatora bawełnianego lub mikrofibry i ścieramy mikrofibrą - nałożenie aplikatorem politury PB Black Hole i polerowanie mikrofibrą - nałożenie wosku PB Natty's Paste Wax Blue i polerowanie mikrofibrą. Gotowe Aha jeszcze 2 pytania: czym się czyści szyberdach? przy robieniu 50/50 po odklejeniu taśmy to jak robicie żeby nie zajechać tej części skorygowanej? ponownie doklejacie taśmę równiutko na części gotowej czy jak? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geno Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Prickborta należy stosować na suchą powierzchnię, więc po myciu zasadniczym należałoby osuszyć auto Po glinkowaniu zawsze też myję auto Taśmę naklejam zawsze w to samo miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horas91 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Dokonałem dzisiaj zakupów A więc pytanie PrickBort(zostawiamy na 15-20 minut) -> Płukanie -> Suszenie -> IronX-> Płukanie -> Suszenie -> Glinka -> Płukanie -> Suszenie -> DG 671 -> Przetarcie DG 671 -> 601(MGIEŁKA) - > DG 111 I mam taki wet look, że mucha nie siada? Proszę poprawić jeśli się mylę - Chodzi mi oczywiście o kolejność czynności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masa140 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Geno po glinkowaniu myjesz auto ale znowu na 2 wiadra czy tylko spłukujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 A więc pytanie PrickBort(zostawiamy na 15-20 minut) za długo ... wyschnie Ci do tego czasu ... bardziej 7-10min maks ... Suszenie -> IronX- musisz wysuszyć bo na mokrym to Ci spłynie i bez efektu będzie ... I mam taki wet look, że mucha nie siada? hmm... nie do końca jak glinką zrobisz to wyjdą niedoskonałości ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geno Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Geno po glinkowaniu myjesz auto ale znowu na 2 wiadra czy tylko spłukujesz? Myję na jedno, potem spłukiwanie i suszenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_ Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 pomarańczowym flexipads troche za ostro jak na AIO, imho jedyny sluszny do takich zabaw to żółty 3M więc mogłem narobić biedy samym srp? w życiu bym nie pomyślał i nawet za mocno się nie zastanawiałem nad tym już zaczynałem wierzyć że to pozostałości po lakierniku bo na masce też widać lekkie halo a jej nie ruszałem ale na drzwiach które dotykałem halogramy są bardziej widoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupusso Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Dokonałem dzisiaj zakupów A więc pytanie PrickBort(zostawiamy na 15-20 minut) -> Płukanie -> Suszenie -> IronX-> Płukanie -> Suszenie -> Glinka -> Płukanie -> Suszenie -> DG 671 -> Przetarcie DG 671 -> 601(MGIEŁKA) - > DG 111 I mam taki wet look, że mucha nie siada? Proszę poprawić jeśli się mylę - Chodzi mi oczywiście o kolejność czynności Zamiast PrickBort lepiej Sanesolv'a, którego można stosować na mokry lakier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilgt Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 kupusso, e tam takie gadanie. Oba tak samo działają na mokrym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupusso Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 kupusso, e tam takie gadanie. Oba tak samo działają na mokrym Prickborta należy stosować na suchą powierzchnię, więc po myciu Więc jak to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilgt Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 No powinno się je stosować na sucho bo wtedy pokazują na co je stać, na mokro to troche marnowanie środka W moim poście chodziło o to, że w działaniu na mokrym nie ma różnic między prickbortem a sanesolvem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMS Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Jaką lancę polecicie do podłączenia się w wąż ogrodowy, który posłużył by mi do spłukiwania samochodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shmatan Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Arek_, Wczoraj jak zostawiłem sobie SRP nałożone na masce na dłużej (zapomniałem zetrzeć, a poszedłem na obiad ) to mimo ręcznej aplikacji też wyszły hologramy i nie byłem w stanie ich dotrzeć - pomogło przetarcie CG PD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senz Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Arek_, Wczoraj jak zostawiłem sobie SRP nałożone na masce na dłużej (zapomniałem zetrzeć, a poszedłem na obiad ) to mimo ręcznej aplikacji też wyszły hologramy i nie byłem w stanie ich dotrzeć - pomogło przetarcie CG PD Hologramy usunięte QD ? To chyba nie były hologramy a resztki SRP... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafo1 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Czym nakładać cleaner Auto Finesse Rejuvenate ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shmatan Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 senz, wyglądały jak hologramy, a były nie do końca startym srp. Z tym że bez tego QD nie szło go w żadnej sposób zetrzeć do końca - drugi raz taką sytuacje miałem rafo1, aplikator z fibry/bawełny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weglus Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 sie tak teraz zastanawiam. w sumie już po fakcie, ale może jeszcze coś zaradze. nałożyłem sobie w megane niewidzialną wycieraczke, ale mam tam czujnik deszczu. czy czujnik nie zacznie wariować? może usunąć NW z obszaru gdzie jest czujnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilgt Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 weglus,dźwignia od wycieraczek w pozycje OFF i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weglus Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 kamilgt, jeżdżąc po mieście jednak wycieraczki sie przydają, bo przy 40km/h NW raczej nie działa zbyt dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilgt Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 no tak, ale ja nie używałem wycieraczek w trybie auto tylko normalnie z nw na szybie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi