martinezzg Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 ja ostatnio autosolem shine przejechałem po felgach i efekt naprawde ładny...
_Shadow Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 moze to nie z domena detailingu gdzie czesto kosmetyki musza byc drogie, ale ja wieeele rzeczy wypolerowałem zwykła pasta do zebów jakies małe wzery czy cos tez usuwało, generalnie skuteczne i tanie
Kamil Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 ale do zebow nadwrazliwych czy wybielajaca?
maly_marcin Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Kamil, najlepsza jest podobno wybielająca Ogólnie opcja dość kontrowersyjna, żeby pastą do zębów kończyć jakiekolwiek polerowanie ale jak usłyszałem to od pewnego prof. dr hab. inż. to się zdziwiłem
Kamil Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Ja bym wolal to jednak wyprobowac na jakims kawalku alu/czy stali chromowane, zeby pozniej nie bylo akcji ze cos sie popsulo. Badz co badz nie mam zamiaru polerowac pasta do zebow Bo jest za droga
_Shadow Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 nie no smiejecie sie, ale ja pasta do zebów naprawde duzo rzeczy wypolerowałem i nic sie z tym nie dzieje
BiLu Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 mieszaniną wody z popiołem szorowałem na biwaku garnki - też się da... nie róbcie z siebie dziadów - najtańsza pasta do polerowania aluminium jest o niebo lepsza od pasty do zębów i do tego tańsza.
luko Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Witam, Kupiłem SRP i na etykietce (tej doklejanej, polskojęzycznej) również jest napisane, że nadaje się do chromu. Testowaliście SRP na chromie.. spisuje się?
_Shadow Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 pewnie sie nadaje jakos, ma własciwosci lekko sciernoczyszczace wiec pewnie i chrom spoleruje
Fascynat Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Odświeżam temacik tylko o ile się orientuje to bardziej pod kątem mieszanki niklu niż chromu.. Chodzi mi o znalezienie środka przeznaczonego do usuwania charakterystycznego białego nalotu i przebarwień na listwach ozdobnych w autach grupy VW. Zrobie czymś te listwy na lusterko i zabezpiecze przy okazji ?
Gość Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Czy moze ktos podpowiedziec jak to usunac. Wyglada na stara wysuszona tasme klejaca i za cholere nie moge jej usunac poprzez zwykle mycie czy APC...
mutra Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 "to" to znaczy co? Masz jakieś zdjęcie?
Gość Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 "to" to znaczy co? Masz jakieś zdjęcie? no wlasnie z tym zdjeciem mam problem nie moge wkleic zdjecia na forum
mutra Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 jeżeli to faktycznie stara taśma to benzyna,denaturat, WD40, albo podgrzanie delikatnie suszarką. Aceton odradzam bo nie jest obojętny dla lakieru. To może być też łuszczący się lakier na "niby" chromowanym elemencie.
Gość Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 jeżeli to faktycznie stara taśma to benzyna,denaturat, WD40, albo podgrzanie delikatnie suszarką. Aceton odradzam bo nie jest obojętny dla lakieru. To może być też łuszczący się lakier na "niby" chromowanym elemencie. A czy aceton moze zniszczyc ten chromowany element (robiac to bardzo uwaznie nie powinienem nawet bys blisko lakieru a element jest na samochodzie Audi A6 wiec chyba to nie jakas ''tandeta'')
mutra Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Chromu aceton nie ruszy na pewno. Ale wszelkie lakierowane/plastikowe elementy z duzym prawdopodobieństwem może zmatowić. Biorąc pod uwagę to że nawet w S-klasie grill nie jest chromowany, musiałbyś się upewnić (magnesem,miernikiem elektrycznym/miernikiem do lakieru) lub skonsultować z serwisem itp czy dany element jest wykonany z chromowanego metalu czy też jest po prostu pokryty imitującym go plastikiem. Bezpiecznie będzie przejechać go benzyną albo WD40 - jeżeli zejdzie to masz problem z głowy bez wdawania się w dywagacje na temat materiału z którego jest wykonany
Lukas G Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 To i ja dorzuce trzy grosze. Do polerowania nierdzewki czy alu, Jesli jest dosc zaniedbane to na poczatek papier 1000/1500 a pozniej wykanczamy tacza filcowa i zielona pasta w sztabie do polerowania metalu. Na sam koniec autosol do metalu ew ktoras z past megsa, all metal polish jest ciut lepsza od mag&alu, obie doskonale radza sobie z ryskami po autosolu i idealnie go uzupelniaja, poza tym opakowanie jest baaardzo wydajne. Jesli natomiast chodzi o chrom to autosol do metalu srednio sie nadaje, zostawia jednak troche rysek. Mysle ze jesli chromy sa poprostu brudne a nie porysowane to lepiej tutaj sprawdzi sie chrome polish z serii hot rims od megsa. Plynie wlasnie takowy do mnie i napewno przetestuje na chromach motocykla jak tylko bede chwile czasu. Wszelgiego rodzaju pseudo chromy jak emblematy, czy czesci zderzakow raczje czyscilbym autosolem do tego przeznaczonym, jest taki wlasnie do pseudo chromow tzn "chromow syntetycznych"
Beny.rac Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 Witam, Panowie mam pytanie co polecicie do chromowanych elementów w motorze Kawasaki EL (Senior pyta o rade a ja nie wiem co polecić ) Przeczytałem cały ten wątek i najbardziej polecacie : AUTOSOL METAL POLISH 250 ml ??? Cena 36 zl wiec moim zdaniem bardzo atrakcyjna
Bartek1985 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2011 zna moze ktos jakieś mleczko do czyszczenia tych listew aluminium podobne
toka Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 U mnie na tych listwach bocznych "a la chrom" porobiły się takie kropki białe i niczym nie mogę tego usunąć.. Stało się to po tym jak w tamtym roku myłem auto aktywną pianą i trochę dłużej posiedziała na lakierze a wyszło słońce i zrobiły się takie "zaschnięte plamy"... Próbowałem czyścić megsem mag and aluminium polish ale nic nie daje.. Ma ktoś jakiś pomysł?
Artur Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 A próbowałeś wyczyścić to jakimś cleanerem? U mnie PB PP ładnie wyczyścił wszystkie "syfki" z "chromu", ale nie pamiętam czy były wtedy jakieś plamy z zaschniętej aktywnej piany.
Artur Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 A może to są już odpryski? Chociaż odpryski byłyby czarne... A jakim cleanerem próbowałeś? Pokaz może fotkę.
Rekomendowane odpowiedzi