Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chyba pokuszę się o poszukiwania starej suszarki w celu wiadomym. Chwila pracy w zasadzie a efekt jak widać zacny.

Posted
Dobre Można by się pokusić o zamontowanie "żarówki" ledowej.

to zły pomysł.

[ Dodano: 5 Luty 2011, 22:20 ]

led jest po 1 za mocny, 2 za wąsko świeci, 3 za chłodne światło (oczywiście są diody ok 5000k ale żadko spotykane), po 4 współczynnik cri ma ledy ok 80 a sungun prawie 100 (a to ważna i duża różnica).

:)

Posted

Jak wrócę do domu po sesji robię taki sprzęt :D

Mat

Posted
led jest po 1 za mocny, 2 za wąsko świeci, 3 za chłodne światło (oczywiście są diody ok 5000k ale żadko spotykane), po 4 współczynnik cri ma ledy ok 80 a sungun prawie 100 (a to ważna i duża różnica).

1. Nie jest za mocny, sterownikiem możesz regulować moc.

2. Led zazwyczaj świeci szeroko, wąsko swieci jeśli ma optyke/reflektor

3. 5000k to jest chłodne światło;/ Ja mam leda poniżej 4000k i jest ok. (3400k? nie pamiętam).

4. No tutaj przewaga sun guna;)

• Master
Posted
5000k to jest chłodne światło;/ Ja mam leda poniżej 4000k i jest ok. (3400k? nie pamiętam).

Noo faktycznie chłodne. Zwłaszcza, że temperatura światła słonecznego (które nie jest zaliczane do chłodnych) wynosi 5500 stopni Kelwina. :)

Posted

kecav, 3200 K - barwa światła żarowego lamp studyjnych

4000 K - barwa biała

5000 K - barwa chłodnobiała

lakikwap,oznaczenie Cree: XPGWHT-L1-0000-00CE7;

prąd maksymalny 1500mA;

napięcie przewodzenia typowo 3,2V @ 700mA

barwa - biała ciepła, - tint 7B4 3100K;

jasność typowa: 100-107lm@350mA, co daje nawet 350lm przy prądzie nominalnym 1500mA !

obudowa: 3,45x3,45x2mm

przylutowana na MCPCB 14mm o wysokim przewodnictwie cieplnym

płytka odizolowana od wyprowadzeń LEDa;

Posted
oznaczenie Cree: XPGWHT-L1-0000-00CE7;

prąd maksymalny 1500mA;

napięcie przewodzenia typowo 3,2V @ 700mA

barwa - biała ciepła, - tint 7B4 3100K;

jasność typowa: 100-107lm@350mA, co daje nawet 350lm przy prądzie nominalnym 1500mA !

obudowa: 3,45x3,45x2mm

przylutowana na MCPCB 14mm o wysokim przewodnictwie cieplnym

płytka odizolowana od wyprowadzeń LEDa;

No na tym ledzie to rzeczywiście super!

Alee niestety nieda sie kupić nigdzie takiego gotowca :/ trzeba samemu składać :(

Za ile byś mi zrobił taką latarke :-] ?

Posted
Za ile byś mi zrobił taką latarke

Ja się w to nie bawię;) Nie czuje się na siłach by komuś to robić za kasę.

Wbij na światełka.pl, tam masz kliku magików i na pewno ktoś Ci coś ogarnie:)

• Master
Posted
kecav, 3200 K - barwa światła żarowego lamp studyjnych

Może nie jestem specem, ale większość lamp studyjnych to temperatury oscylujace w granicach 5500. Tak, aby się upewnić przeszperałem trochę parametrów w różnych sklepach z tym sprzętem. Może czegoś nie wiem, lub robię błąd, ale nijak nie wychodzi mi 3200. :)

Posted

kecav, błyskowe lampy studyjne mają koło 5500, ale światło stałe studyjne ma mniej.

Są różne;p No a opis z wiki, więc nie jest super precyzyjny..

• Master
Posted
błyskowe lampy studyjne mają koło 5500, ale światło stałe studyjne ma mniej

Ja przyglądałem się na lampy studyjne ze światłem ciągłym. I te mają w okolicach 5500 +-150. Wszystko to oczywiście jest bez znaczenia, jeśli chodzi o zastosowanie do naszych potrzeb, bo ważne aby dobrze było widać rysy, a nie jakiej ciepłoty jest to światło. Oczywiście ta ciepłota ma wpływ na odbieranie kolorów, ale nie specjalnie na widoczność rys. Wiki z pewnością nie jest wyrocznią, chociaż światło dzienne faktycznie jest uznawane za chłodne (a nie jak napisałem ciepłe - to mój błąd). Niemniej jednak światło słoneczne to 5500.

• 7 months later...
Posted

Witam , jeżeli jednak ktoś z Was będzie się wzorował na tym projekcie to jeszcze dodałbym aby przewody po połączeniu(skręceniu) zlutować a dla pełni "detailingu" użyć izolacji termokurczliwej

...pzdr.