Jump to content

[MODEL] Porsche 911 Carrera Cabrio 1994 ... skala 1:18

Recommended Posts

Posted

Zainspirowany kilkoma podobnymi projektami, postanowiłem również spróbować swoich sił w detailingu w skali 1:18. :) Pacjentem jest tytułowe Porsche 911 Carrera Cabrio, rocznik 1994. Poniższe zdjęcia obrazują stan zastany:

P1050390.jpg

P1050391.jpg

P1050395.jpg

P1050396.jpg

P1050392.jpg

P1050393.jpg

P1050394.jpg

Wszystkie elementy plastikowe zostały umyte APC i zabezpieczone PB Trim Restorer'em. Tak wyglądało podwozie ze złożoną kabiną przed zamontowaniem nadwozia:

P1050402.jpg

P1050403.jpg

P1050405.jpg

Nadwozie zostało umyte DJ BTBM. Następnie lakier został wypolerowany za pomocą ScratchX'a, a szyba przednia za pomocą PlastX'a. Kolejnym etapem było przygotowanie lakieru przy użyciu DJ LPL. Na koniec nałożyłem warstwę wosku DJ Supernatural. Tak prezentuje się efekt końcowy:

P1050406.jpg

P1050407.jpg

P1050408.jpg

P1050409.jpg

P1050411.jpg

P1050410.jpg

P1050413.jpg

P1050412.jpg

P1050414.jpg

P1050416.jpg

P1050415.jpg

P1050417.jpg

Posted

hehehe dobra robota ;) chyba czas poszukać w szufladach jakiegoś obiektu do odpicowania ;)

Posted

Super robota! A ja mam jeszcze pytanie: pracowałeś ręcznie czy maszyną? :D

Widzę, że niektórzy już się nie mogą doczekać sezonu detailingowego; ja z resztą też :evil:

Posted
A ja mam jeszcze pytanie: pracowałeś ręcznie czy maszyną?

Chodziło mi po głowie użycie "dremel'a" ale tam się obroty chyba od 3.000 zaczynają więc nie miałem wyjścia. :) Za to aplikatory sobie zrobiłem kustomowe. :D

Widzę, że niektórzy już się nie mogą doczekać sezonu detailingowego

Zdecydowanie tak. :)

A na oponki co poszło?

PB Trim Restorer.

Co by nie mówić zabawę miałem świetną. Tylko żona na mnie dziwnie patrzyła. :D

Posted

zacny furkens, i dobry motyw na trening polerki dla początkujących :D

Posted

Nie, no bardzo slabo - na masce same swirle i hologramy!

PS

Jakie pedzelki do wnetrza uzyles ;)

• Administrator
Posted

Korekta kiepska. Masz jeszcze sporo do nauki.

• Moderator
Posted

aro_77, Arekkaz, Czepiacie się, przecież porsche należy do rodziny VAG więc wiadomo że ma twardy lakier i bez polerki mechanicznej ciężko coś zdziałać :lol:

Posted

Hehehehe, nie podejrzewałem, że auto w skali 1:18 wywoła dyskusję burzliwszą niż w przypadku auta w skali 1:1. :D:D:D

A jeszcze mogłeś zrobić jakieś 50/50....

W sumie tak ale aparat nie ma aż takiego makro. :)

przecież porsche należy do rodziny VAG więc wiadomo że ma twardy lakier i bez polerki mechanicznej ciężko coś zdziałać

O to to tato, to to. :lol::lol::lol: Lakier zapuszczony, przez lata nikt o niego nie dbał, to i ciężko wszystkie defekty za pierwszym razem ręcznie usunąć. :lol::lol::lol:

Posted

brakuje mi zdjęć z przebiegu prac... skóra już troszkę pomarszczona i chyba popękana, więc skoro robisz na igłę to przemyślałbym malowanie... robiłeś też pod tylnią tablicą? czym robiłeś wydech? planujesz też maszynową korektę?

aha... i przykręć przednią rejestrację, bo jak cię złapią :song:

sorry, nie mogłem się powstrzymać :lol:

ogólnie projekt fajny... przynajmniej są jaja :D:D

Posted

Nie no super wyszlo, na serio widac roznice, dales klasykowi drugie zycie :D Chociaz mozna by bylo popracowac jeszcze troche nad lakierem, na masce nadal jest pelno swirli, niemniej jednak uzyskany wet look jest niesamowity :shock:

Silnik byl myty myjka cisnieniowa, odpalil bez problemu :D ?

Posted

he he super robota, też chciałabym mieć takie auto w skali 1:18 (seata toledo II) ale niestety nigdzie nie znalazłam a szkoda bo miałabym co robić zimą :D