Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam problem z naklejką a dokładniej niechce ona się odkleić... są takie mikropęknięcia na niej, próbowałem acetonem, rozpuszczalnikiem nitro ale nie pomaga, macie jakieś sposoby na usuwanie starych naklejek ? Dodam że naklejka chyba jest już bardzo długo - na oko wygląda na jakieś 10 - 15 lat, a jeszcze do tego gdy mocniej próbuje ją zetrzeć nitro odchodzi razem z lakierem. Próbowałem już opalarką podgrzewać lecz bez efektu.

fotki naklejki:

100145817.th.jpg

100145918.th.jpg

100146019.th.jpg

wdzięczny bym był za pomoc w rozwiązaniu problemu.

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Moderator
Posted

Skoro podgrzanie opalarką nie pomaga a rozpuszczalnikiem złazi razem z lakierem to chyba się ta nalepka przez te lata wżarła w lakier i razem z nim odejdzie...

Może ja papierem wodnym potraktować i potem wypolerować zmatowiony obszar

Posted

zacznij od chemii do naklejek - masz taki specyfik w ofercie Daerg Chimica nazywa się DECABIT w spreyu w firmie BEEPS. Jak nie podziała w co nie wierzę to ksylenem.

Posted

Niestety DECABIT Asfalt, smoła (taki jak na fotce niżej) itp nie daje rady...

atasdecabits.th.jpg

Posted

emp, nie widzę w ofercie Daerg specyfiku o nazwie

DECABIT

Bardzo dobrym środkiem do usuwania śladów po kleju jest jest płyn firmy Carvalet "do usuwania smoły i kleju". Ale czy ruszy tak stare i zaschnięte ślady :? Spróbuj może najpierw "zmiękczyć" naftą .Ale z tego co widzę to i tak będzie kupa bo już poodłaziło z lakierem wiec jeśli nawet dałoby się to usunąć to zaprawkować trzeba bedzie.

Posted

zeszło Decabitem i szpachelką plastikową, szkoda że z lakierem bezbarwnym :(

Posted

m911, ja u siebie w Oplu w tamtym roku odklejałem naklejkę PL (wiadomo o co kaman), która siedziała tam najprawdopodobniej od '98 i właśnie Carvalet "do usuwania smoły i kleju" mi bardzo pomógł. Tylko trzeba było dość długo czekać i non stop dziadostwo namaczać tymże środkiem.

Ale skoro już odeszło to... :good:

Posted

Jak uzywasz nitro to sie nie dziw ze Ci naklejka razem z lakierem schodzi....

Sa preparaty do zmywania etykiet i kleju bodajze z wurtha

Posted

CarValet i plastykowa szpachelka albo karta kredytowa i musi zejść. Jestem w trakcie usuwania listew bocznych z drzwi. Klej rozpuszcza od razu, nieco gorzej jest jeśli na kleju pozostało trochę pianki z taśmy albo rdza z listwy. Do tego trzeba użyć czegoś co nie podrapie lakieru a zdrapie rdzę i pozostałościami taśmy. Trochę czasu i wygląda jak nowe.

• 2 weeks later...
Posted
w takim ukladzie tylko polerk

Kiepski pomysł.

Proponuję valetpro citrus tar&glu (albo coś podobnego) i karta kredytowa (lub plastikowe żyletki) i delikatnie ściągamy naklejke kawałek po kawałku.

• 4 years later...
Posted

Witam,

ktoś ma pomysł jak usunąć taką naklejkę jak moja?

Naklejka na dachu, była jako "osłona" lakieru pod antenę CB.

Próbowałem specyfikami do kleju i smoły ale niestety nic z tego...

69716713911865426565_thumb.jpg

Posted

No i porobiłem - środek naklejki zszedł po aplikacji WD40 lecz boki zostały ;/

Niestety naklejka wżarła się w klar i chyba mam problem.. ;/

Ktoś wie jak to teraz opanować?

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
Posted

Na szybach to mi fajnie zadziałał myjka parowa. Naklejki zeszły bez problemów. Potem przetarte tar&glue i na koniec AG CGP i śladu nie ma

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 1 month later...