Jump to content

Recommended Posts

Posted

zymol carbon - nie może w ogóle zaschnąć na powierzchni(jak chyba kazdy zymol)- 4-7 minut

megs #16 - 15minut

collinite 476 - 10-15

megs DC 3 - 15

jak miałem dodo to różnie bywało, zwykle między 15 a 20

turtle - większość z nich po 10 jest gotowa

nigrin sealant - okolo 10, maks 15

ale zwykle nie robie tego z zegarkiem w ręku, tylko na wyczucie.

Posted

aha no to rozumiem nie chodzilo mi o roznice rzedu 5 min , tylko czy np. ktoś czeka dajmy na to 45 min i czy to jest lepsze :) bylem tylko ciekawy , dzieki

Posted

pamiętaj, ze sporo zależy od miejsca i pogody. jeśli całość robisz w upalny dzień i bardzo małej wilgotności powietrza, czas będzie sie skracał, jeśli w środku zimy w słabo ogrzewanym garażu, to faktycznie moze to potrwać.

ja kiedys eksperymentowałem z czasami, ale nie zauważyłem, żeby wosk, ktory przed starcie leżał na lakierze godzinę utrzymywał sie dłużej niż ten, ktory starłem po kwadransie. wręcz przeciwnie.

• Partner forum
Posted

witam

Collinite #915 ok 10-15 min po ok 30min jest dużo cieższy do spolerowania

tak samo megs # 16

pozdrawiam

• 3 months later...
Posted
Pytanie krótkie , jak długo czekacie po nałożeniu wosku, aby się utwardził ? W moim przypadku NXT czekam ok 10 min .

W przypadku wosków Meg'sa ja zawsze robię "test palca" żeby sprawdzić czy wosk jest gotowy do polerowania. Zwykle zostawiam wosk na lakierze na co najmniej 30 minut ... czasem robi się z tego nawet półtorej godziny ... zależy od temperatury, wilgotności itp. Z drugiej strony, pozostawienie wosku (każdy Meg's którego używałem) na zbyt długo powoduje, że zaczyna on pylić przy ścieraniu.

Posted

przeciągasz palcem po nawoskowanym lakierze i jeśli zostaje smuga to wosk jeszcze nie wysechł, a jeśli zostaje czysta powierzchnia to wiesz co oznacza ;)

Posted
Na czym dokładnie polega ten sławetny test palca?

Przeciągasz palcem po warstwie wosku na lakierze i jeśli ślad po palcu się smuży oznacza to, że wosk nie jest jeszcze gotowy do starcia. A jeśli ślad po palcu jest czysty oznacza to, że wosk jest już odpowiednio związany z lakierem/wyschnięty i można go zetrzeć. Naprawdę banalny i bardzo pomocny "patent". I mogę szczerze powiedzieć, że z woskami Meg'sa sprawdza się doskonale.