Jump to content

naprawa wgniecionych progów

Recommended Posts

Posted

Witam.Ma ktos moze namiar na jakiegos fachowca z okolic Katowic ktory mogłby sie podjac naprawy moich progów-jest to opel astra H z 2005 roku - progi oprocz wgniecen (jedno jest dosc konkretne i długie) nie maja innych wad (dziury,rdza).

Jakie proponujecie sposoby bo wiele juz czytałem na te tematy (spawania,łatania,szpachlowania,wymiany na nowe)-da sie to moze metoda Paintless Dent Repair? czy moze jakas inna?

A moze ktos orientuje sie (juz niekoniecznie ze slaska) jaki bedzie koszt takiej naprawy?

Posted

Wrzuć jakieś fotki bo tak to można wróżyć z fusów.

Wszystko zależy od stopnia zniszczeń.

Tak czy owa chyba bez spawania i łatania się obędzie ;)

Posted

Bez fotek trudno powiedziec ,ale dobry blacharz potrafi wyprostowac duze wgniecenia bez spawania i łatania :)

Posted

W Katowicach na Kolejowej na przeciwko Toyoty jest Dufal - podjedz, sprawdzi i powie czy da sie robic.

Posted
W Katowicach na Kolejowej na przeciwko Toyoty jest Dufal - podjedz, sprawdzi i powie czy da sie robic.

Polecam firme, korzystalem kiedys i wyszlo bez sladu.

Posted

Ok. Postaram sie jak przestanie padac snieg zrobic jakies fotki i sprobuje je tutaj powklejac

Posted

Spory ten wgniot, do tego to jest próg czyli twardy fragment o kształcie utrudniającym naprawy przez "wysysanie". Blacharze jednak radzą sobie z takimi akcjami poprzez punktowe przyspawanie pręta i wyciąganie, potem troche tynku i lakierowanie (w tym wypadku miejscowe pewno wystarczy). Ja bym bronił się przed wycinaniem i wstawianiem nowego, to zawsze jest potencjalne źródło przyspieszonej korozji

Posted

A myślałeś może nad jakimiś delikatnymi nakładkami na progi? Bo bez wyciągania poprzez przyspawanie łap i następnie szpachlowanie się nie obejdzie.

Posted

nakładki to ostatecznosc - jak nikogo nie znajde to wowczas nad tym pomysle.

Gdybym rozjechał tego psa pewnie nie byłoby tyle kłopotów,bo tak to nie dosc ze opona poszła to i próg

Posted

kri100s, spróbuj podgrzac to wgniecenie opalarką i popryskac sprezonym powietrzem w aerozolu takim do czyszczenia klawiatury co mozna kupic w komputerowym ,ja wyciągnełem tak wgniotke na drzwiach u brata i prawie nic niebyło widac

Posted

Nie ma szans zeby zadzialalo na progu, za gruba blacha. A tak ogolnie to nic sie nie dzieje z lakierem po tym rozgrzaniu i naglym zmrozeniu?

Posted

spons, wyciagnełem tą wgniotke bratu jakis rok czasu temu i ani odprysku nie było ani nic sie do tej pory nie dzieje wiec niesadze zeby to lakierowi zaszkodziło

• Administrator
Posted

Może nie aż takie wgniecenia ale podobne pewien gość wyciągał w moim aucie.nie pozwolił patrzeć jak to robi ale cała operacja trwała nie całe dwie godziny.bez lakierowania oczywiście.śladu nie ma!

• Administrator
Posted

Lewy prog i dolna krawędź drzwi.Miałem auto u mechanika a ten opuścił samochód na jakiś "ajzol", naprawił na własny koszt a raczej jego znajomy magik:-)

Posted

No to naprawde musiał byc magik :) ,problem tkwi w tym ze do progu nie mozna nic wsadzic zeby wypchnac blache od srodka ,ale widziałem ze są takie przyssawki i specjalny sprzet ze mozna wszystko od zewnatrz wyciągnac

• Administrator
Posted

Również byłem w szoku jak to zobaczyłem.Podobno gość pracuje dla VW w Antoninku k.Poznania i tam robi takie rzeczy w nowych autach.

Posted

ja miałem podobnie i nałożyłem oryginalne progi..

zrobili mi to jak ukradli felgi jakimś gównianym podnośnikiem na środku go podnosili :(

Posted
problem tkwi w tym ze do progu nie mozna nic wsadzic zeby wypchnac blache od srodka ,

W większości samochodów od spodu progów są otwory zaślepione gumowymi korkami. Ale w tym przypadku próg jest dość mocno zagnieciony i metodą PDR można to tylko zniwelować ale nie usunąć. Najlepiej spoter i lakierowanie.

Posted
problem tkwi w tym ze do progu nie mozna nic wsadzic zeby wypchnac blache od srodka ,

W większości samochodów od spodu progów są otwory zaślepione gumowymi korkami. Ale w tym przypadku próg jest dość mocno zagnieciony i metodą PDR można to tylko zniwelować ale nie usunąć. Najlepiej spoter i lakierowanie.

co do tych korkow to mam je na 100% bo widziałem jak robiłem fotki

Posted

naprawde nikt nie zna zadnego warsztatu w okolicach katowic co mogłby sie tym zajac ?