Jump to content

czarna felga

Recommended Posts

Posted

z racji ostatniej wizyty na zaprzyjaźnionej myjni ręcznej (chwilowy brak czasu na umycie auta własnymi rękoma) na obręcze "poszła" zbyt mocna moim zdaniem chemia w płynie, aplikowana sprayem, która zareagowała w dość dziwny sposób. mianowicie felgi pokryły się delikatną warstwą matowego nalotu :shock: . przetarcie benzyną ekstrakcyjną pozwoliło przywrócić ich naturalny wygląd. I tu nasuwa się pytanie: czy istnieje dedykowany środek do felg czarnego koloru (i do końca nie jestem pewien czy to stop malowany czy też w swojej strukturze czarny?), którym będę je pielęgnował?

dotychczasowo w poprzednich autach były to alu koła w typowym kolorze, jednak w obecnym aucie tu mam pewne obawy. foto kół -->

http://img832.imageshack.us/i/dsc02121.jpg/

nie mam lepszej fotki. jeżeli powielam pytanie proszę o usunięcie topicu lub link do podpowiedzi

dzięki!!

• Administrator
Posted

game, to Twoje auto ? Oryginalny RS ? :shock: Auto marzeń odkąd pamiętam, do dziś na biurko stoi model w takim kolorze 8-)

Wracając do tematu, możesz spokojnie używać takich samych środków jak do tradycyjnych kolorów, tylko z racji koloru trzeba pamiętać o bardzo dokładnym spłukaniu i osuszeniu, bo odrazu wyjdą jakieś naloty. Plus jeszcze jakieś zabezpieczenie na felgi, i pielęgnacja będzie dużo prostsza i przyjemniejsza.

Myjnie z reguły używają bardzo agresywnej chemii, i o ile na srebrnych kołach takie naloty nie są widoczne na pierwszy rzut oka, to na czarnych kołach od razu wszystko widać.

Ze swojej strony mogę polecić Nielsena Non-Acidic Aluminium Cleaner, bardzo dobrze działa i jest ekonomiczny.

Posted

Potwierdzam , jak wyżej.

Dodatkowo nie zapominaj o nawoskowaniu felg - wtedy brud nie będzie tak przywierał i do jego zmycia nie będą potrzebne takie środki jak chociażby attack.

Posted

Witam!

Żeby nie zakładać nowego tematu podłączę się tutaj - również mam czarne felgi z tym, że lakierowane proszkowo. Pierwotnie były srebrne. Jak o nie odpowiednio dbać? Również mogę używać takich środków co do normalnych felg? Nie chcę naruszyć tego lakieru dlatego pytam ;)

Posted
game, to Twoje auto ? Oryginalny RS ? :shock: Auto marzeń odkąd pamiętam, do dziś na biurko stoi model w takim kolorze 8-)

Wracając do tematu, możesz spokojnie używać takich samych środków jak do tradycyjnych kolorów, tylko z racji koloru trzeba pamiętać o bardzo dokładnym spłukaniu i osuszeniu, bo odrazu wyjdą jakieś naloty. Plus jeszcze jakieś zabezpieczenie na felgi, i pielęgnacja będzie dużo prostsza i przyjemniejsza.

Myjnie z reguły używają bardzo agresywnej chemii, i o ile na srebrnych kołach takie naloty nie są widoczne na pierwszy rzut oka, to na czarnych kołach od razu wszystko widać.

Ze swojej strony mogę polecić Nielsena Non-Acidic Aluminium Cleaner, bardzo dobrze działa i jest ekonomiczny.

dzięki Evo za pomoc. a tak idąc OT tak to moje auto. żeby nie rozpisywać się na szanownym forum proszę dla ciebie link:

http://www.sportaudi.pl/forum/viewtopic.php?t=325

i foty auta: http://img31.imageshack.us/gal.php?g=dsc02091eq.jpg

wracając do tematu bardzo dziwna historia z tą chemią. jakaś oksydacja? choć to nie reguła... więcej wiedzielibyśmy jaki skład ma chemia i materiał, na który zostaje naniesiona (w tym przypadku obręcze). powiedziałem chłopakom żeby uważali przy tłustych wózkach...lepiej nie nanosić "niewiadomej" na np.koła :D

• Administrator
Posted

Mi się wydaje że poprostu nie spłukali dokładnie, dlatego został nalot.

Posted

game, to tak gwoli uściślenia po przeczytaniu paru zwrotek Twego autorstwa na forum audi --> "zero jakiś polerek lakieru i innych syfów, skrótów" :acute:

Posted
game, to tak gwoli uściślenia po przeczytaniu paru zwrotek Twego autorstwa na forum audi --> "zero jakiś polerek lakieru i innych syfów, skrótów" :acute:

Afi, nie wiem czy wiesz jak najczęściej przygotowuje się auta na sprzedaż "na szybko" mówiąc o "odświerzeniu" powłoki lakierniczej.. Czasem doprowadzenie jej do dobrej kondycji jest mega problemem..To tak gwoli uściślenia

[ Dodano: 27 Październik 2010, 08:52 ]

Mi się wydaje że poprostu nie spłukali dokładnie, dlatego został nalot.

Evo, nalot był cieńką i twardą warstwą , schodzącą "pod paznokciem".. Dziwne, pierwszy raz z taką sytuacją się spotkałem. Owa chemia jest stosowana przez myjnię od kilku lat, dlatego problem dostrzegam w kołach (lakieru czy nietypowego stopu)

• Administrator
Posted

No ale koła masz lakierowane, tak ? Więc stop nie ma tu nic do rzeczy. Dalej twierdze że poprostu na srebrnych felgach nie jest to tak widocznie, na Twoich jest.

Posted

nalot był cieńką i twardą warstwą , schodzącą "pod paznokciem".. Dziwne, pierwszy raz z taką sytuacją się spotkałem. Owa chemia jest stosowana przez myjnię od kilku lat, dlatego problem dostrzegam w kołach (lakieru czy nietypowego stopu)

Może to był źle położony klar ? Penie felgi pomalowane proszkowo i na to poszła warstwa zwykłego klaru... bez zmatowienia i odtłuszczenia.....

Zgadzam się z Evo, że stop nie ma nic do rzeczy jeśli jest zabezpieczony lakierem.

Posted

nalot był cieńką i twardą warstwą , schodzącą "pod paznokciem".. Dziwne, pierwszy raz z taką sytuacją się spotkałem. Owa chemia jest stosowana przez myjnię od kilku lat, dlatego problem dostrzegam w kołach (lakieru czy nietypowego stopu)

Może to był źle położony klar ? Penie felgi pomalowane proszkowo i na to poszła warstwa zwykłego klaru... bez zmatowienia i odtłuszczenia.....

Zgadzam się z Evo, że stop nie ma nic do rzeczy jeśli jest zabezpieczony lakierem.

Fele ori w czarnym kolorze, a po zdjęciu owej warstwy klar jest w dobrej kondycji (Evo, jak pisałem, nie jestem pewien czy są malowane, czy w całej strukturze czarne).

Reasumując, jakim środkiem zabezpieczać obręcze? Priorytety to look i łatwość mycia (mycie myjką ciśnieniową)

• Administrator
Posted

game, są dedykowane woski do felg, RimWax, Chemical Guys Wheel guard, Poorboys Wheel sealant. Ale ja bym się w to nie bawił, to użył trwałego wosku do karoserii,który spokojnie da sobie rade na kołach, Collinite 476 albo 845.

• 9 months later...
Posted

mam takie felgi, w sklepie nie widzę nielsena, jaki środek możecie polecić ze sklepu showcar do mycia ich przy okazji co do woskowania?

1525072629_5.jpeg.fccdd4f9cda459337eccddb4b05861ed.jpeg

• Administrator
Posted

Na takiej satynie rewelacyjnie wygląda SV Autobahn.

Posted

Bilberry dodany do koszyka.

A wosk może wybrać FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX?

Z tego co widzę to nadaje się on również do woskowania całego samochodu.

Posted
A wosk może wybrać FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX?

Pewnie że można, można też kupić tester Car-Lack long life sealent, też jest ok do felg.

Posted

no no, bo to FK też jest do felg a nie jak kolega napisał.

Z tego co widzę to nadaje się on również do woskowania całego samochodu.

i FK na felgach naprawdę dobrze leży, mi długo wytrzymał

Posted

To ja też się podłączę do tematu

Po zakupie i odmalowaniu felg ma czarny macik w celu zabezpieczenia użyłem CQuartz i wyglądało to tak

img2259kz.jpg

ale jego działanie trochę mnie zawiodło - teraz są ciągle oblepione piachem, pokryte cieńutkim nalotem i nawet po mycie i konserwacji Reload-em nic to nie daje.

Tak to wygląda

img3887a.jpg

Planuję teraz zdjąć koła i potraktować je RimWax - zdam relację

Dodam tylko że CQ na drugim srebrnym (magnezowym) komplecie felg spisuję się super :good:

czy tylko na macie po proszku tak słabo wypada?? :o:?

Posted

Trochę ot..Dzinkins Ty mi lepiej powiedz dlaczego to auto nie ma jeszcze galerii w psb?? Chyba że ja jej nie widzę..

Posted
Trochę ot..Dzinkins Ty mi lepiej powiedz dlaczego to auto nie ma jeszcze galerii w psb?? Chyba że ja jej nie widzę..

Już nie długo ......................................... ;)

SZYBA

:D:D:D:D:D