Jump to content

Co sądzicie o woskach Zymol ?

Recommended Posts

Posted

na forum jest już trochę informacji o tych produktach.

Jedyne co mogę powiedzieć to... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

zależy o co chodzi z tymi woskami, bo to można rozpatrywać pod wieloma względami.

wygląd/obróbka/trwałość/cena/jakość itd.

Posted

ok ,rozumiem chodzi mi o efekt auto jest zadbane ale chce mu nadac blasku soczystosci koloru.

Posted

Witaj!

nie wiem co to znaczy zadbane auto, ale dla porządku zwroce uwage, ze o glebi, soczystosci koloru w 80-90% decyduje przygotowanie (usuniecie mikrorys, doczyszczenie lakieru cleanerem - HD Cleanse z Zymola).

Zymol robi świetne woski. Tak samo jak Swiss Vax. W innym (niższym) budżecie z dostępnych w Polsce bedziesz miał bardzo dobre produkty DoDo czy np. niektóre Collinite, nawet niektóre Meguiars.

Z Zymola wybrałem Glasura. Jest fajny. Ale pamiętaj, że w ocenie wosków jest dużo subiektywnych odczuć - to co jedni mogą ubóstwiać (np. kokosowy zapach wosku Z) inni mogą przyjmować obojętnie (ja na przykład ZDECYDOWANIE wolę cytrusowy zapach SwissVaxa) :) I też jakoś, przez wielu na prawdę ubóstwiany, sposób nakładania Z nie należy do moich najukochańszych. :mrgreen:

Posted

jak już kilka razy pisałem w innym postach. Bardzo lubię te tańsze woski zymola, bo gdy mamy dobrze przygotowany lakier dają one głęboki ciepły blask i co ważne trzymają sie baaardzo długo na lakierze.

chyba najlepiej rozpocząć zabawę z zymolem od wosku carbon albo japon.

Posted
ja na przykład ZDECYDOWANIE wolę cytrusowy zapach SwissVaxa

np. zapach Concorso 8-) mniam

I też jakoś, przez wielu na prawdę ubóstwiany, sposób nakładania Z nie należy do moich najukochańszych.

aplikacja jest OK, ale ze ścieraniem gorzej. Jeśli poświęcisz troszkę więcej czasu, na pewno efekt będzie super

Posted
jak już kilka razy pisałem w innym postach. Bardzo lubię te tańsze woski zymola, bo gdy mamy dobrze przygotowany lakier dają one głęboki ciepły blask i co ważne trzymają sie baaardzo długo na lakierze.

chyba najlepiej rozpocząć zabawę z zymolem od wosku carbon albo japon.

dzieki za odpowiedz ,a powiedz mi bo ogolnie otrzymalem od znajomego puszke meguairs 16 ,chcialbym ja w dobry sposob wykorzystac ,co proponujesz polozyc przed ta pasta na lakier?o zymola pytalem bo wiele o nim slyszalem .:)

Posted

jeśli lakier jest w dobrym stanie, czyli nie ma rys, jest wyglinkowany itd. to wystarczy cleaner, może być DC2

Posted

czy jest w poznaniu sklep lub jakis przedstawiciel handlowy zymola ,gdzie moge odebrac produkt osobiscie ,ktos wie?albo rowniez jakis dobry sklep w poznaniu z kosmetykami samochodowymi?

Posted
tylko w warszawie można odebrać kosmetyki osobiście z tego co wiem ;)

Raczej nie. Ostatnio kupowałem u nich glinkę i środki do skóry, przesyłkę za

pobraniem dostarczył kurier :)

• 3 weeks later...
Posted

mam takie pytanko ;) czy woski zawierające teflon nie powodują czasami czegoś takiego,że po woskowaniu jednym,drugim i kolejnym lakier traci swój pewien blask ?? z tego co mi się wydaje to teflon tworzy powłokę nie do końca idealnie przeźroczystą w porównaniu do wosku naturalnego ;)

więc jak to jest ?? niech mnie ktoś oświeci ;)

Posted
mam takie pytanko ;) czy woski zawierające teflon nie powodują czasami czegoś takiego,że po woskowaniu jednym,drugim i kolejnym lakier traci swój pewien blask ?? z tego co mi się wydaje to teflon tworzy powłokę nie do końca idealnie przeźroczystą w porównaniu do wosku naturalnego ;)

Powiem tak, z mojego doświadczenia nie:) , przykładem jest Porsche GT3 RS ,które woskuję od 1,5 roku tylko i wyłącznie woskiem z teflonem (średnio co 1,5 miesiąca) ,lakier niemetaliczny .

Nie zauważyłem żeby lakier matowiał.

w3unltd.jpg.2038d8cb50de13c6424190d4f9d2b857.jpg

• Administrator
Posted

Powiem tak, z mojego doświadczenia nie:) , przykładem jest Porsche GT3 RS ,które woskuję od 1,5 roku tylko i wyłącznie woskiem z teflonem (średnio co 1,5 miesiąca) ,lakier niemetaliczny .

Nie zauważyłem żeby lakier matowiał.

Też nie zauważyłem żadnych negatywnych zmian na lakierze - ale to nie cuda, ponieważ wosk zawiera niewielką ilość teflonu.

Np. Swissvax Shield zawiera "tylko" 15% teflonu i ok. 42% Carnauba. ;)

Posted

miał ktoś może jakąś styczność z tym woskiem --> r222c.jpg

niby 100% carnauba :) ciekaw jestem jak to faktycznie z nim jest ;)

albo ten -->

xxxaj.jpg

w sumie tak się napaliłem na tego Chemical Guys ;)

ale ten R222 z tego co piszą wygląda nawet lepiej, ciekawe jak to faktycznie z nimi jest ;)

Posted
R222 Ciekawe jak rozwiązali problem nanoszenia/rozprowadzania, carnauba jest twarda jak skała a tu jest 100% :shock:

Wątpię czy prawdą jest, że to 100%.

Posted

Mi się wydaje że chyba za bardzo zaokrąglili zawartość carnauby :P od 50% jest już niedaleko do 100% :mrgreen:

CG i R222 są testowane na CWWC zobaczymy jak wypadną.

Posted

Tu chyba chodzi o to ,że jest to 100% procentowa carnauba (czyt. prawdziwa) a nie 100% objętości w wosku. Podobnie jest z Sonaxem Premium Class ,który też ma na opakowaniu 100% carnauby. A ile mają w sobie na prawdę ,to nie wiem. Trzeba też wziąć pod uwagę ,że jest sporo odmian tego brazylijskiego wosku i nie we wszystkich woskach jest ta sama klasa.

Posted

Tak właśnie myślałem, że chodzi o prawdziwość carnauby a nie o jej zawartość. Carnauba z wosku za kilka złotych pewnie nijak sie ma do takiej z wosków za kilkaset :roll:

Posted

hmm... być może i tak jest ;) a są jakieś zdania dotyczące Chemical Guys ?? :)

Posted

Podobno z tych przystępniejszych cenowo super jest Rubbish Boys OE - ktoś testował?

Posted

Testowałem 5 minut temu :D

fajny wosk wymagający podczas aplikacji :) świetnie pachnie zdam relacje jak z wytrzymałością :)

Posted

A co do 100% w r222 oraz sonaxie premium to jest dokładnie tak jak napisał Wax Master one mają 100% wosku carnauba w zawartym wosku ale ile go jest w całej masie to nie wiadomo obstawiam nie więcej niż 10% .