Jump to content

Recommended Posts

Posted

Co polecacie do czyszczenia bardzo brudnych szyb, trochę porysowanych.

Autoglym Car glass polish co o tym myślicie czy daje radę. Albo Sonax preparat do polerowania szyb

Posted

autoglyma mogę zdecydowanie polecić, nie mam porównania do innych tego typu preparatów, ale po pierwszym użycia szczena opada. wcześniej nie wiedziałem, że szyba może być tak czysta.

jest to natomiast produkt do czyszczenia, a nie usuwania rys. żadnych tym nie usuniesz. tutaj kłania się tlenek ceru.

Posted

Osobiście najpierw normalnie bym umył szybę przy okazji mycia całego auta.

Następnie jakimś APC lub aktywną pianą (odpowiednio rozcieńczona) a na samym końcu względnie czystą szybę czymś naprawdę konkretnym - dedykowanym do szyb.

Po takim zabiegu można przystąpić do polerowania.

• 3 weeks later...
Posted

npiotr, problemem w czyszczeniu szyb jest wysokość czy sam bród ?

Ja u siebie myję na drabinie. Reszta jak w osobówce.

Jeżeli chodzi Ci o sam bród, to smalec i maestro00 podali dobre rady. Dołączył bym do ich jeszcze dokładne glinkowanie.

Po doczyszczeniu polecam zabezpieczyć czystą szybę jeszcze jakimś sealantem. Tutaj masz gotowy system: http://www.cleanyourcar.co.uk/engine-an ... d_348.html

Posted

Chyba jednak zamówię AG CGP albo Duraglossa nu glass. Zastanawiam się narazie który.

I nie wiem czy jeśli wybrałbym Duraglossa czy dokupić też Rain Repel #751

Posted
Chyba jednak zamówię AG CGP albo Duraglossa nu glass. Zastanawiam się narazie który.

Stoję przed podobnym dylematem i też zastanawiam się nad tymi dwoma środkami. Jak już wybierzesz zdaj dokładny raport jak się sprawuje i który polecasz. :)

• 2 years later...
Posted

Mam pewnien problem , po myciu samochodu ( twarda woda....) zostają takie osady głownie na szybach , po przejechaniu palcem szyba jest jakby chropowata próbowałem już wszystkiego i nie wiem czym to mam usunąć

http://img198.imageshack.us/img198/207/img0109n.JPG

http://img812.imageshack.us/img812/7523/img0110yy.jpg

są to osady po twardziej wodzie jak myśle czy AC CGP poradził by sobie z tym ? ręcznie ?

Posted

Treys, opłukać, płyn do szyb i umyć fibrą, a później polerka waflem. Jak nie pomoże, to glinka na szyby i później mycie itd

Posted
Treys, opłukać, płyn do szyb i umyć fibrą, a później polerka waflem. Jak nie pomoże, to Glinka na szyby i później mycie itd

byl plyn

apc

ipa

qd

pad + ucmegs

fibra

nic !

Posted

Treys, Przechodziłem już kiedyś ten temat, bardzo ciężko jest to usunąć, ale spróbuj FC+ na futrze :good:

Posted

dawno temu na jednej z szyb też miałem taki problem...namoczyłem papierowe ręczniki octem i na kilka czy kilkanaście minut na szybę...z tego co pamiętam pomogło

Posted

maszyna, średni pad pryskany z atomizera wodą i Glass Science Glass Scrub, poradzi sobie spokojnie :good:

Posted

A namoczone coś w ekstrakcyjnej? Tak zawsze ściągam naklejki rejestracyjne z szyb.

Nasączam gąbkę w ekstrakcyjnej i przyklejam na naklejkę na kilkanaście minut. Później schodzi jak folia z telefonu. Spróbuj

A co do AG CGP to najlepszy środek do szyb z jakim pracowałem :good:

Jeszcze nie zawiódł, a najlepsze w nim jest to, że nie trzeba tym psikać na około :D

Posted

wezne w poniedziałek ( chyba będzie pogoda :oops: ) ocet spirytusowy z wodą i zobacze czy da to rade , jak nie to kupie AG CGP

Posted

Dobrze sprawdza się też od środka. Tylko trzeba aplikowac tak jak na filmiku autogyma czyli jedną scierka rozprowadzic produkt i zetrzec drugą zanim zaschnie.

Posted

Panowie zastanawiam się czy warto kupic AG CPG ponieważ smugi usuwa mi woda z octem spirytusowym a do tego przemywam to Shiny Garage Glass Cleaner i myśle czy jest sens kupowania AG CPG teraz ? :o

Posted

według mnie tak...co jakiś czas używam i wyciąga brud o wiele lepiej niż wszelkie inne płyny nie pozostawiając nawet najmniejszej smugi