Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem dość świeży w tej całej tematyce detailingu itd. i potrzebuje pomocy/doinformowania.

1. Zakupiłem Koch Chemie Green Star, i czy mogę tego używać jako APC do plastików oraz powiedzmy skór np. na boczkach drzwi (Mercedes W211) w proporcji 1:15, czy jest to zbyt agresywny preparat? Oraz fajnie byłoby gdzieś znaleźć jakąś tabelkę z proporcjami do tego preparatu, np. 1:20 plastiki, 1:40 felgi itd. (Jeśli jest ona zbyt agresywna to czego lepiej użyć?)

2. Czy wosk Koch Chemie Protector Wax jest godny polecenia? (I jeśli tak to czy powinienem aplikować to na szyby? Oczywiście mówie tutaj o użyciu na myjni, na mokry samochód oraz spłukanie wszystkiego po nałożeniu)

Z góry dziekuję za wszelką pomoc i poświęcony czas 😅, miłego dnia!

Opublikowano

Do wnętrza ja bym proponował 1:20. Jeśli to prawdziwe skóry to APC niewskazane.

Protector Wax jak najbardziej jeśli chcesz osuszyć auto i mieć "jakieś" zabezpieczenie. Oczywiście po wcześniejszym umyciu auta (nie opłukaniu).

Opublikowano

Najlepiej zrobić sobie kilka proporcji (do felg to bardziej 1:10 niż 1:40). Jeśli jeszcze nie jesteś w stanie ocenić poziomu zabrudzenia na oko, to najlepiej zaczynać od najsłabszego i potem ewentualnie schodzić w dół. A jeśli ogarniasz auto na bieżąco i wnętrze nie potrzebuje typowego czyszczenia, to moim zdaniem lepiej użyć jakiegoś QD do wnętrz niż APC.  

Opublikowano

Ja do lekkich zabrudzeń czy kurzu wolę QD. Nie trzeba z nim uważać. Dla mnie idealny produkt do szybkiego odświeżania. Kiedyś korzystałem tylko z APC i nie zauważyłem nic złego. Kwestia odpowiednich proporcji, też produktu (różne apc są na rynku). Green star jest całkiem silny, ale dość bezpieczny.

Opublikowano

Nie. Ale możesz również dobrze zrobić 1:15-1:20. Nie uzywaj APC do skóry. Z plastików i innych powierzchni w środku "wymywaj" wilgotną mikrofibra, druga wycieraj do sucha.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Felgi i opony 1:10 - 1:20 w zależności od zabrudzenia. Do czyszczenia plastików lepiej użyć gotowego Interior Cleanera (np. Cleantle Interior Pro Cleaner lub Carlab Absolute Interior Cleaner). Dużo lepszy bo gotowy do użycia, nie trzeba wymywać. Chyba, że plastiki strasznie brudne to wtedy APC, regularne czyszczenie to tak jak wyżej wspomniano, jakiś QD do wnętrza. Do czyszczenia skór również może być Interior Cleaner lub lepiej dedykowany środek do czyszczenia skór, APC raczej nie wskazane. Dobrze by było po czyszczeniu czymś te skóry zabezpieczyć.