Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myśląc nad prezentem dla taty na urodziny wpadłem na pomysł by może sprezentować mu mały zestaw kosmetyków na start. Auto - mazda mx-5, 2 letnia, wnętrze w skórze i widzę że stara się o nią dbać. Problem o tyle specyficzny, że powinny być to środki nie wymagające zbyt dużego zagłębiania się w temat.

Pierwsza moja myśl:

1. szampon adbl snowball

2. rękawica adbl caremitt

liczę na  sugestie.

Opublikowano

Jeżeli chcesz się skupić tylko na myciu zewnętrznym, to potrzebujesz czegoś do mycia wstępnego, tzw. piana aktywna lub produkt, który można nanieść na karoserię za pomocą opryskiwacza i zasadniczego rękawicą (możesz pomyśleć nad jednym, który dobrze spełni obie te funkcje, np. Funky Witch Tsunami). 

Do tego rękawica lub gąbka, ja polecę od siebie Soft99 Qjutsu Ultra Soft Sponge. Szampon do biężącego mycia, - jest tego tyle, że głowa mała, ale dam dwie propozycje - Good Stuff Aqua Soft lub S99 Qjutsu Creamy Type - oba fajnie się sprawdzą w okresie letnim, bo gdy trochę przyschną, to nie zostawią po sobie ciężkiego do usunięcia osadu. 

No i przydałby się ręcznik i jakiś quick detailer, żeby sobie psiknąć do wycierania i nie narobić rys. Work Stuff Beast + 50ml CarPro Ech2o w koncentracie, który rozrobi sobie z 950ml wody i będzie miał super produkt do psikania pod ręcznik w trakcie osuszania. 

Powinieneś się zmieścić w 200zł. Oczywiście każdym z tych szamponów czy pianą (Tsunami) może sobie też umyć koła/felgi w bezpieczny sposób. 

Jak już nazbierasz koszyk, to sprawdź, czy dany sklep nie współpracuje z influ, którzy mają kody rabatowe - zawsze te 10-15% możesz zaoszczędzić. Ewentualnie tutaj możesz poprosić o kod rabatow (dopisać się do listy w dedykowanym wątku konkretnego sprzedawcy). 

Opcjonalnie, skoro auto ma skórzane wnętrze, możesz przemyśleć zestaw do czyszczenia i zabezpieczania skór, np. Leather Expert (w okolicach 70zł) i pozostanie jeszcze trochę budżetu na pozostałe kosmetyki. 

Opublikowano

Dzięki za rzeczowe informacje, Tsunami chyba sam się zainteresuję. Problem polega na tym, że proces który opisujesz to bliżej moich standardów mycia.

W przypadku mojego taty musi to być coś prostszego - wlać do wiadra z wodą, rozetrzeć na aucie i spłukać. 

Opublikowano

@mtbfreak największy prezent zrobisz tacie uświadamiając mu że nie powinien szorować najlepszą rękawicą czy gąbką samochodu który nie był wcześniej płukany 😉 może być nawet zwykły opryskiwacz ręczny i jakiś mocniej rozrobiony TFR. Nawet APC.