Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytania typu chemia.

1. Czy ktoś kiedyś próbował zrobić samodzielnie szampon samochodowy który się pieni lub typu rinseless wash- tutaj chodzi mi na bazie surfykantów tak jak Diy detail rinsless wash, koch chemię rrw lub optimum no rinse hyper foam?

2. W większości produktów typu szampony i inne produkty do detailingu używany jest alkohol etoksylowany C12-14. Moje pytanie brzmi. Czy można go w ogóle kupić jako osoba prywatna czy niekoniecznie? W większości przypadków kiedy przeglądałem internet to produkt jest tylko dostępny dla firm. Jeśli nie można to czym go zastąpić?

Opublikowano

W jakim celu robić samemu szampon skoro jest taki wybór na rynku w przystępnych cenach?

• Lubię to 1
Opublikowano

Po prostu chciałbym zobaczyć jak wygląda proces tworzenia i wypróbowania go na samochodzie.

Opublikowano

@Bartosz ciekawy temat. Natomiast nie spodziewaj się efektów. Firmy mają lata doświadczenia w formulacji i wiele wiele testów plus odpowiedzialność za bezpieczeństwo produktu. Zanim pomieszasz coś na poziomie jakość i bezpieczeństwo szamponu za 15zł to minie sporo czasu i pieniędzy 🙂

• Lubię to 1
  • Moderator
Opublikowano
W dniu 15.05.2025 o 15:52, Bartosz napisał(a):

Witam. Mam pytania typu chemia.

1. Czy ktoś kiedyś próbował zrobić samodzielnie szampon samochodowy który się pieni

Powiem Ci tak, ja osobiście nie próbowałem, ale do odważnych świat należy. Zacznij szukać jakiś grup dyskusyjnych chemicznych, albo pojedz na uniwersytet i dorwij jakiegoś studenta chemii albo wykładowcę, chodź, szukaj, grzeb po internecie - nie ma w tym żadnej filozofii i temat do opanowania. To takie samo układanie klocków jak Lego - tylko trzeba wiedzieć które klocki użyć aby trzymało sie to kupy. Mam kumpla chemika jeszcze z czasów LO - jak go zagadywałem jak stworzyc włąsne QD - mówił, że nie ma w tym filozofii i każdy student chemii to zrobi. Dawaj znac na forum jak juz będziesz mieć coś skompowane, chenie potestujemy, pobawimy się 🙂 

• Lubię to 1
Opublikowano
17 minut temu, karacz napisał(a):

Możesz wspomóc się ChatGPT ciekawe czy wypluje coś przydatnego

Chyba tak średnio uzyskasz coś sensownego z pomocą AI.

Bez tytułu.png

1.png

Opublikowano

To zależy od promptu 🙂 na szybko wpisane. Można dopieszczać itd. Ja w ogóle się nie znam na chemii więc nie jestem w stanie zweryfikować tego wszystkiego i nie biorę za to odpowiedzialności za chatgpt:

Cytat

Hej! Poniżej masz dwuczęściową odpowiedź: najpierw rozbieram na czynniki pierwsze typowe składy popularnych produktów rinseless/waterless (Gyeon EcoWash, Koch‑Chemie RRW, Optimum No Rinse), a potem dostajesz przykładową, domową recepturę „pod garnek 10 l” wraz z uzasadnieniem każdego składnika.

1. Co zwykle siedzi w szamponach rinseless/waterless?

Funkcja w formulacjiTypowe związki (przykłady)Co robią?

Łagodne, niejonowe surfaktantyGlukozydy (C8‑C10, C10‑C16), alkoksylowane oleje kokosowe (Coco‑Glucoside), decyl polyglucosideZmniejszają napięcie powierzchniowe, bezpieczne dla LSP (woski, powłoki).

Polimer “encapsulator”Poli(oksietylowany) kwaternizowany dialkildimetylowy amoniowy, Poly(oxyethylene)‑poly(oxypropylene) copolymer (jak w ONR), PVP/VAOtula cząstki brudu i utrzymuje je w zawiesinie, by nie rysować lakieru.

Środki poślizgowe / smaryPolidimetylosiloksany (PDMS) 0.05–0.2 %, PEG‑silicone copolymers, glikole (propylowy, butylowy)Redukują tarcie mikrofibry o lakier.

Chelatory / zmiękczacze wodySól sodowa kwasu glukonowego, tetrasód sól EDTA, GLDAWiążą jony Ca²⁺/Mg²⁺ – mniej water‑spotów.

Bufor pHCytrynian sodu/potasuTrzyma pH w strefie 6–7.5 (delikatne dla większości LSP).

KonserwantFenoksyetanol + kaprylan etyloheksylu, benzoesan soduStabilność mikrobiologiczna, szczególnie przy wysokiej zawartości wody.

Zapach / barwnikOlejki zapachowe, CI barwniki wodneZero wpływu na funkcję – tylko marketing.

Uwaga: większość producentów utrzymuje kluczowy polimer w tajemnicy (Optimum nazywa go “proprietary polymer”). Analiza FT‑IR i NMR wskazuje na kopolimery polialkilenooksydu z ładunkami kationowymi.

2. Przykładowy przepis DIY (10 l koncentratu 256:1)

Bezpieczeństwo: rękawice nitrylowe, okulary, mieszanie plastikową kadzią z wolnym wirnikiem (max 300 rpm) przy temp. 20–25 °C.

Surowiec% mas.Ilość na 10 lDlaczego?

Woda demineralizowana83,85 %8 385 gNośnik, brak minerałów = mniej zacieków.

Decyl glukozyd (60 % akt.)6,0 %600 g (z czego 360 g subst. akt.)Niejonowy, łagodny, kompatybilny z polimerem.

Kokamidopropylobetaina (30 % akt.)2,0 %200 g (60 g subst. akt.)Lekka zwilżalność + buforowanie piany.

Kopolimer PEG‑PPG‑amine quat (30 % akt.)*4,0 %400 g (120 g subst. akt.)Główne “encapsulation + lubrication”.

PDMS emul. 60 %0,3 %30 g (18 g silikonu)Poślizg i lekki efekt hydrofobowy.

Glukonian sodu (40 % roztwór)1,5 %150 gChelator w twardej wodzie.

Cytrynian sodu dihydrat1,0 %100 gBufor pH ≈ 7.0.

Propanodiol 1,30,8 %80 gRozpuszczalnik + smarowidło.

Fenoksyetanol/etylheksylogliceryna (preserv.)0,4 %40 gKonserwacja.

Zapach + barwnik (opc.)0,15 %15 gFunkcja marketingowa.

Razem100 %10 000 g

* Jeśli nie masz dostępu do gotowego kopolimeru, najbliższy hobbystycznie dostępny zamiennik to Polyquart® Pro A lub Tinodan® HRB.

Procedura

Faza wodna: w połowie objętości wody (≈ 4,5 l) rozpuść kolejno glukonian i cytrynian, mieszaj 5 min.

Dodaj surfaktanty: powoli wlej decyl glukozyd, potem betainę; unikaj nadmiernego pienienia (niskie obroty).

Wprowadź polimer: kopolimer PEG‑PPG‑quat dodawaj cienkim strumieniem; obserwuj klarowność – miksuj 10 min.

Emulsja silikonu: rozcieńcz PDMS w 0,5 l wody, wlej do głównego roztworu; miksuj, aż emulsja będzie jednorodna.

Dolej resztę wody, sprawdź pH (cel 6,8‑7,2); koryguj kwasem cytrynowym lub roztworem NaOH 10 %.

Konserwant, glikol, zapach dodaj na końcu. Delikatnie homogenizuj 5 min.

Odstan 24 h, odfiltruj ewent. pęcherze azotem lub próżnią niską.

Stosowanie

Rinseless: 15 ml koncentratu na 4 l wiadra + 8–10 średnich ręczników MF. Pierwszy przejazd “mopem” zgarnia brud, drugi czysty MF wyciera na sucho.

Waterless: 1:64 w atomizerze (ok. 15 ml na 1 l). Obficie spryskaj panel, mikrofibra w jednym kierunku, druga MF do wypolerowania.

Dlaczego bezpieczne dla lakieru?

Polimer + silikon tworzą smarujący film; cząstki brudu (typowo 1–50 µm) zostają zawieszone i przenoszone wewnątrz ręcznika, a nie rysują powierzchni.

pH neutralne, brak silnych anionowych SLS/SLES, więc nie stripuje wosków/powłok.

Chelator minimalizuje water‑spots nawet przy myciu w słońcu (choć i tak polecam cień).

Smacznego detailingu! Gdybyś potrzebował skalować recepturę, dobrać inne polimery czy zoptymalizować lepkość, daj znać – dorzucę korekty.

• Lubię to 1
  • Super 1
Opublikowano

"Cześć. Jesteś chemikiem i entuzjastą detailingu samochodowego. Przeanalizuj skład szamponu do mycia lakieru typu rinseless, waterless np. Gyeon Ecowash,koch rapid rinseless wash, optimum no rinse. I podaj skład i przepis na szampon tego typu. Ważne by był bezpieczny dla lakieru ze względu na odpychanie brudu od lakieru"

Nie jest to najwyższych lotów i na poczekaniu bez głębszego zastanawiania się także proszę sie nie śmiać, ale jak na rezultat myślę, że nawet spoko