Bartosz Opublikowano Czwartek o 13:52 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 13:52 Witam. Mam pytania typu chemia. 1. Czy ktoś kiedyś próbował zrobić samodzielnie szampon samochodowy który się pieni lub typu rinseless wash- tutaj chodzi mi na bazie surfykantów tak jak Diy detail rinsless wash, koch chemię rrw lub optimum no rinse hyper foam? 2. W większości produktów typu szampony i inne produkty do detailingu używany jest alkohol etoksylowany C12-14. Moje pytanie brzmi. Czy można go w ogóle kupić jako osoba prywatna czy niekoniecznie? W większości przypadków kiedy przeglądałem internet to produkt jest tylko dostępny dla firm. Jeśli nie można to czym go zastąpić?
maazur Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu W jakim celu robić samemu szampon skoro jest taki wybór na rynku w przystępnych cenach? 1
Bartosz Opublikowano 16 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu Po prostu chciałbym zobaczyć jak wygląda proces tworzenia i wypróbowania go na samochodzie.
analyzator Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu @Bartosz ciekawy temat. Natomiast nie spodziewaj się efektów. Firmy mają lata doświadczenia w formulacji i wiele wiele testów plus odpowiedzialność za bezpieczeństwo produktu. Zanim pomieszasz coś na poziomie jakość i bezpieczeństwo szamponu za 15zł to minie sporo czasu i pieniędzy 1
Bartosz Opublikowano 12 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu @analyzatorTak, wiem o tym ale zawsze można coś spróbować. A może wiesz czym zastąpić alkohol tłuszczowy etoksylowany c12-14.
MMCzysci Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu @analyzator, xDWysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Moderator Domel Opublikowano 1 godzinę temu Moderator Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu W dniu 15.05.2025 o 15:52, Bartosz napisał(a): Witam. Mam pytania typu chemia. 1. Czy ktoś kiedyś próbował zrobić samodzielnie szampon samochodowy który się pieni Powiem Ci tak, ja osobiście nie próbowałem, ale do odważnych świat należy. Zacznij szukać jakiś grup dyskusyjnych chemicznych, albo pojedz na uniwersytet i dorwij jakiegoś studenta chemii albo wykładowcę, chodź, szukaj, grzeb po internecie - nie ma w tym żadnej filozofii i temat do opanowania. To takie samo układanie klocków jak Lego - tylko trzeba wiedzieć które klocki użyć aby trzymało sie to kupy. Mam kumpla chemika jeszcze z czasów LO - jak go zagadywałem jak stworzyc włąsne QD - mówił, że nie ma w tym filozofii i każdy student chemii to zrobi. Dawaj znac na forum jak juz będziesz mieć coś skompowane, chenie potestujemy, pobawimy się
Rekomendowane odpowiedzi