Kr1zu Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu Hej! Powoli zaczynam przygodę z dopieszczaniem nowego auta – Alfa Romeo MiTo w kolorze 601, Nero Czarny Pastel. Auto będzie wymagało odświeżenia lakieru, ponieważ od nowości nic na nim nie było nakładane. Niestety, przez wąską drogę u taty mocno porysowany jest bok, a na dodatek jedna głębsza rysa o długości ok. 3 cm (wygląda jak zrobiona linijką) sięga prawdopodobnie aż do podkładu. Co planuję zrobić w najbliższym czasie: 1. Zaprawki (kupiłem już farbkę) – chcę uzupełnić tę rysę oraz drobne odpryski. Czy oprócz delikatnego uzupełnienia powinienem dodatkowo szlifować to papierem wodnym? 2. Polerowanie Kupiłem jakiś czas temu ADBL Roller D09125-02 9mm + 2x pad ADBL DA One Step (pomarańczowy) oraz 2x pad ADBL (niebieski). Podejrzewam, że One Step nie wystarczy dla tego lakieru, więc czy mogę zrobić tak: Pasta 3D ACA 510 Rubbing Compound + pady niebieskie na całe auto, Następnie pasta 3D SPEED ALL IN ONE + pady pomarańczowe? Na koniec planuję odtłuścić lakier IPE Elite Detailerem. Czy po odtłuszczeniu powinienem coś jeszcze nałożyć, żeby uniknąć hologramów? Zastanawiam się, czy po odtłuszczeniu warto nałożyć Soft99 Dark & Black Wax. Czy lepiej aplikować go ręcznie, czy jednak aplikatorem i na końcu wycierać fibrą? Czy na sam koniec jeszcze raz przetrzeć lakier IPA? 3. Glinkowanie W moim poprzednim aucie (E90) po glinkowaniu zeszły zaprawki ze zderzaka, przez co zostały białe kropki – trochę mnie to odstraszyło. Czy w tej sytuacji, skoro wiem, że nie ma zaprawek, lepiej zrobić glinkowanie przed polerką? Mam środki typu Tar & Glue, więc czy mogę nimi spryskać całe auto? Wcześniej stosowałem je tylko na dolne partie nadwozia. 4. Polerowanie szyb Szyby są w dobrym stanie, mają tylko minimalne ryski. Kupiłem mały pad filcowy oraz Autoglym Glass Polish. Czy przed nałożeniem niewidzialnej wycieraczki, oprócz standardowego mycia szyb i Tar & Glue, mogę ręcznie wypolerować je Glass Polishem, następnie przemyć IPA i dopiero wtedy nałożyć powłokę? Dziękuję każdemu, kto przeczytał mój opis! Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Miłego dnia, Pozdrawiam!
AndrewZS Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu Zaprawki szlifuje się papierem, tak aby jak najlepiej je wyprowadzić. Możesz zrobić to na mokro, lecz lepszym rozwiązaniem będą papiery na sucho, np. Kovax. Pastą dobre, kombinacje powinny dać radę, ale to w praktyce będziesz, widział efekty. 3D Speed zawiera w sobie wypełniacze, więc od razu masz zabezpieczenie woskowe i nic dalej nie musisz robić, chyba że użyjesz innej pasty, wtedy wymycie IPA i na to wosk. Po woksowaniu nie odtluszczasz - usuwal byś to co położyłeś. Lepszym od IPY będzie gotowy prep, polecam z Cleantle. Glinkowanie robisz Po dekontaminacji chemicznej, przed polerowaniem, a nie po. Musiales albo niemilosiernie katować tą glinką, albo zaprawka byla kladziona na nieodtłuszczoną powierzchnie i trzymała się na slowo honoru. Generalnie zgodnie ze sztuką do zaprawek powinienes sie zabrać po dokladnym umyciu auta i dekontaminacji, tak wiec i po glinkowaniu. T&G kładziemy do linii klamek na bokach i z tyłu, powyżej smola się nie zbiera, chyba ze masz jakieś żywiczne placki na lakierze, wtedy usuwasz punktowo. Czyszczenie szyb jak najbardziej wskazane Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka 1
Kr1zu Opublikowano 18 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Bardzo dziękuję za informację, w weekend zaczynam działania Jeszcze jedno pytanie odnośnie KochChemie Po Pol Star chciałem rozcieńczyć 1:10 na butelkę 0,5L , chciałem zmyć na podsufitce czarną plamkę, na fotelu zabrudzenie, i deskę (materiałowa) czy rozcieńczyć go z wodą czy lepiej z wodą demineralizowaną?
AndrewZS Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Zwykłą wodą. APC jest środkiem, który I tak musisz przetrzeć wilgotną fibrą w przypadku plastików lub wypłukać w przypadku tkanin. Jeśli zaczynasz to lepiej stosuj dedykowane środki, do bonetowania tkanin, interior cleanery, prepa...Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka
Kr1zu Opublikowano 18 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Na desce materiał przetrę mokrą fibrą, i na koniec sucha + dressing, z fotelem czy lekko podsufitkę to chyba wystarczy morka fibra i później jeszcze suchą? czy może wyjść plama i lepiej to zostawić. Na razie nie inwestuje w odkurzacz etc.
AndrewZS Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Jak podsufitka to całą, punktowo wyjdą Ci plamyWysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi