JZS160 Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia Cześć wszystkim. Od niedawna testuje różne kosmetyki i powoli wkręcam się w temat. Niestety zabezpieczenie wnętrza jak do tej pory nie do końca układa się po mojej myśli. Na pierwszy strzał został mi polecony ADBL MattMaxx i efekt był zupełnie inny niż mi sugerowano... Deska zrobiła się szklista i tłusta po nałożeniu cieniutkiej warstwy... Zdjęcie w cieniu: Później przypadkowo wpadł mi w ręce Sonax Extreme Cockpit Reiniger MATTEFFECT. Potraktowałem go lekceważąco a ten wypadł bardziej naturalnie i lepiej pokazał strukture materiału, kolor. Jest bardziej satynowy niż błyszczący mattmax... Jednak to nadal nie to... Widać że aparat telefonu pięknie przepalił miejsce przy centralnym głośniku... To jest właśnie ten połysk z którym walcze. Zagłębiem się w poszukiwaniach odpowiedniego zabezpieczenia i testuje po znajomych różne produkty... Niestety nieskutecznie. Do czyszczenia używam APC2 Cleantle 1:10 Z tego co znalazłem w dziale testowym nominuje 3 produkty: -Zymol Vinyl Conditioner -C6 Matte Dash -Mainz Cherish (niestety chyba już niedostępny?) -Cos innego? Co sugerujecie położyć w takim przypadku?
ad.am Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia A to nie jest tak, że te plastiki same w sobie są trochę wykończone na lekki połysk? Nie wiem jak to jest dokładnie w gs 2, ale np. w saabie deska jest wykonana z plastiku, który ma lekki połysk i nie mam pewności czy to jest do stłumienia jakimkolwiek dressingiem. 1
JZS160 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 25 minut temu, ad.am napisał(a): A to nie jest tak, że te plastiki same w sobie są trochę wykończone na lekki połysk? Po czyszczeniu APC jest spora różnica w tej szklistości. Wydaje mi się że odpowiedni dressing powinien pomóc.
ad.am Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia @JZS160 Ok, w takim razie może ktoś podpowie jakiś odpowiedni dressing. Ja nie używam dressingów, więc nie pomogę
Mumins Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia Możesz spróbować Gtechniq Matte Dash, ale nie spodziewaj się cudów. Ale nie łudź się, to jest japończyk z lat 90-tych. Tak jak @ad.am wspominał, te typy tak mają 13 godzin temu, JZS160 napisał(a): Po czyszczeniu APC jest spora różnica w tej szklistości. Wydaje mi się że odpowiedni dressing powinien pomóc. Jeżeli efekt po samym oczyszczeniu Cię satysfakcjonuje, to wymyj wodą i tak zostaw. Wiadomo, dressing coś tam zabezpieczy, ale nie będzie miał ogromnego wpływu na trwałość materiału - nie w naszym klimacie.
drufi Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia Po czyszczeniu APC jest spora różnica w tej szklistości. Wydaje mi się że odpowiedni dressing powinien pomóc.Gyeon Interior Detailer lub Wash Mist i powinno zostać jak po APC. Każdy "dressing" na takim plastiku będzie widać 1
Mumins Opublikowano 23 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 21 godzin temu, drufi napisał(a): Gyeon Interior Detailer lub Wash Mist i powinno zostać jak po APC. Każdy "dressing" na takim plastiku będzie widać Przy czym Autor wyraźnie wspomina o "zabezpieczeniu". Żaden z ww. tego nie zapewni (a już z pewnością Wash Mist - chyba, że mowa o powłoce antybakteryjnej - ale jak sprawdzić, czy to naprawdę działa?). Wyczyść, przetrzyj na mokro i ciesz się matową deską.
drufi Opublikowano 23 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia ale jak sprawdzić, czy to naprawdę działa? Tak jak wszystkich innych dressingów, wierzysz na słowo. W takim razie z ww to zostaje tylko C6Zymol - C6 - Spritz (Zdjęcia z 2014r) 1
DaV Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia Co byś nie nałożył to będzie błyszczeć niestety nic ci tego nie zmatuje, taki plastik i musisz z tym żyć. Dla hardkorów włóknina szara i wtedy masz mat Na tych plastikach to masz tak: duże przyciemnienie-duży połysk, praktycznie żadne przyciemnienie-połysk jak z fabryki.
Rekomendowane odpowiedzi