Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam położoną ceramike i od dwóch myć zauważyłam takie plamy. Czy ktoś wie jak się moge tego pozbyć? I w ogóle co to jest i skąd się wzięło? 

20240731_181829.jpg

20240731_184204.jpg

Opublikowano

Wygląda to jakby ktoś położył powłokę na nieprzygotowany lakier - tutaj akurat położone na water spoty. Na moje oko to zostaje ściągnąć to jakimś cleanerem lub pastą finiszowa i od nowa położyć powłokę.

Opublikowano

@grechut dlaczego radzisz wjeżdzać z tak grubej rury i od razu polerować? jeśli to faktycznie są water spoty, to według mnie lepiej zacząć od jakiegoś kwaśnego szamponu lub WSR, imo polerka to ostateczność

Opublikowano
Godzinę temu, belzebiasz napisał(a):

@grechut dlaczego radzisz wjeżdzać z tak grubej rury i od razu polerować? jeśli to faktycznie są water spoty, to według mnie lepiej zacząć od jakiegoś kwaśnego szamponu lub WSR, imo polerka to ostateczność

No ale to wygląda jak water spoty pod powłoka więc tutaj kwaśny szampon raczej nic nie da. Dodatkowo kolega pisze że powłoka świeża to auto chyba musiałoby nie wiem gdzie stać żeby takie water spoty powstały.

Opublikowano

Ewidentnie coś poszło nie tak 😅 po pierwszej fotce myślałem że nie dotarte, ale jak można nie dotrzeć maski ?! 🤪 Tak samo jak @grechut ja bym polerował i kładł na nowo 😉

Opublikowano

Na moje oko wygląda jak by pani "umyła" auto na bezdotyku i słabo spłukała chemię. Zobaczcie, że na szybie czołowej jest to samo.

Moim zdaniem warto spróbować uczciwie umyć ręcznie

• Lubię to 2
Opublikowano

Położyła pani pianę z myjni bezdotykowej na rozgrzany samochód i chemia zostawiła po sobie ślady. Tak jak koledzy wyżej opisali, trzeba ten pojazd porządnie umyć ręcznie w normalnych warunkach, osuszyć i dopiero zobaczyć, co się zadziało i podjąć kolejne kroki (jeżeli będą konieczne). 

Opublikowano

@Mumins nie myje auta na automatycznych myjniach. Nigdy tez nie maje rozgrzanego auta. Ceramike mam przed dłuższy czas i ona kiedy tak nie wyglądała od jakis 2 miesięcy to tak wygląda. Mylam kwaśny szamponem. 

@grechut nie pisałam ze świeżo położona. Powloka jest od jakiego dłuższego czasu. A plamy pojawiły się jakieś +/-2 miesiące temu. 

@MikeLBN auto myje ręcznie w nastepujacy sposob: 2x pianuje a później myje ręcznie na koniec wybieram ręcznikiem 

Opublikowano

IMHO na 90%  to efekt za dużego stężenia kwaśnego szamponu. Co to za szampon i jakie proporcje?

Opublikowano

@arczar @arczar zanim to mi się pojawiło to nie używałam kwasnego szamponu. Raz na jaki czas myje adbl tanga ale nie w ostatnim czasie. Wczoraj próbowałam umyc to szamponem kwasnym ale nic to nie zmienilo

Opublikowano

A mam pytanie z innej beczki. Czy jest jakiś preparat którym moge wypolerować ceramike nie ścierając jej? Polerować chce polerka z taka końcówka ktora jest bardzo puszysta. To co jest na mase to jest coś co jest na lakierze bo wyczuwam to pod palcami. Próbowałam polerowac ipa i trochę zeszlo

Opublikowano

Spróbuj kupić gotowy Sonax Water Spot Remover i zaatakuj tym, tylko po kolei według instrukcji i dobrze wypłukuj.

Opublikowano
42 minuty temu, momo napisał(a):

Polerować chce polerka z taka końcówka ktora jest bardzo puszysta.

Te puszyste to akurat są najbardziej agresywne. Lepiej się samemu za to nie brać nie mając wiedzy. Na początek spróbował bym WSR, jak pisał kolega Rafał

Opublikowano
14 godzin temu, Rafal9304 napisał(a):

Spróbuj kupić gotowy Sonax Water Spot Remover i zaatakuj tym, tylko po kolei według instrukcji i dobrze wypłukuj.

14 godzin temu, AndrewZS napisał(a):

Te puszyste to akurat są najbardziej agresywne. Lepiej się samemu za to nie brać nie mając wiedzy. Na początek spróbował bym WSR, jak pisał kolega Rafał

Nie zadzialalo próbowałam tego na samym początku. Schodzi za pomocą ipy, ale polerowanie ręczne to mozolna praca.