zeea Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Hej, Shrek, każdy wie jaki jest, ale co ma wspólnego z Kianką, którą chce Wam pokazać ? 3 słowa. Duża, zielona z porysowanym bokiem. Wypisz wymaluj jak ogr z bajki. Ale do rzeczy. Auto relatywnie świeże bo ani 2lat nie ma, a na liczniku okolice 40 tys km. Resztę zobaczycie na fotkach. Mycie: - Cleantle Citrus Foam2 - Cleantle Daily Shampoo - Ludwik - Pure Chemie Iron Remover - Cleantle Deiron Man - CleanTech Tire & Rubber Cleanera - Cleantle APC 2 - PrickBort Mac - CleanTech Bug Off - Soft99 glaco compound Wnętrze: - Interior Cleanera Fresso - EcoShine - płyn do szyb - Cleantle glass cleaner - Poorboys Natural Look - Fresso - dressing do plastików - Wolfgang rinseless - GoodStuff Leather Cleaner - GoodStuff Milk Leather Polerowanie: - ADBL Hard Cut - Honey '1' - 3D ACA 510, 3D speed - FX Protect Surface Agent - IPA 50/50 -Evoxa HDD15 -ADBL Roller 9 -Flex PXE Zabezpieczenie: - Zymol Titanium - Ultra Glaco - ADBL Rimtector - Koch chemie PSS Dzień 1. Zobaczmy jak to wygląda przed myciem wstępnym. Nie ma tragedii gdyż auto dostarczono po myciu w Serwisie ASO a po drodze złapał go deszcz. Zaczynamy od wstępnego spłukania i zabieram się za felgi. Przygotowanie zestawu do czyszczenia felg. Zastosowałem specjalistyczny szampon, gdyż kolorem pasował do lakieru auta, zapach umila pracę, a przy tym bardzo dobrze się pieni Na pierwszy ogień wlatuje Deiron żeby sobie popracował Później spryskuje oponę Cleanerem i za pomocą szczotki ADBL szoruje oponę Nadkola dostają sowitą dawkę APC i przy pomocy szczotki atakujemy je Vlkan wpada we wnęki felgi z "szamponem" Szczelinki doczyszam pędzelkiem, a resztę felgi gdzie sięgnę mini rękawicą Na koniec leje wodą i przechodzę do kolejnych kół. Pora na resztę auta, tutaj wpada już aktywna piana: W czasie gdy piana zmiękcza brud, ja się biorę za szczeliny Spłukanie i zaczynamy mycie rękawica od Cleantech'a Po wyszorowaniu całego auta i spłukaniu przychodzi pora na dekontaminacji. Powiem szczerze za dużo roboty nie było Niestety atomizer w Pure Chemie odmówił posłuszeństwa więc przesiadka na Cleantle Deiron Man. Pracowałem na zewnątrz i w jednym momencie dość szybko zaczął produkt przysychać więc pracowałem max na 3 elementach. Po czasie wlatuje ręcznik glinkujacy od ADBL. Kolejne spłukanie i atakujemy resztki asfaltu na karoserii Prickiem. Kiedyś tego typu produktem narobiłem sobie problemów na elementach plastikowych więc z racji że zanieczyszczeń jest mało podchodzę punktowo do tego. Kolejny etap to czyszczenie szyby przedniej glass polishem od Soft99 I tu dostrzegam, że na froncie jeszcze parę niedobitków się trafiło. Więc atakujemy je Po dekontaminacji jeszcze raz pianowanie auta i dokładnie całość spłukuje. Felgi zabezpieczam Sealant'em Spłukuje całość i susze przed wjazdem do garażu. Jeszcze tylko dywaniki gumowe... I tu kończymy się powoli dzień 1. Jeszcze tylko inspekcja lakieru. Auto mialo przerysowany bok pasażera po całej długości czym miałem się zająć. Ale jak to w życiu bywa po włączeniu latarki... Gasimy światło, dobranoc Dzień 2 Jak już wiem z czym walka się odbędzie to należy wybrać broń. Na pierwszy ogień 3D One i pomarańczowy pad od ADBL Coś wycięło, coś zostało. Sprawdźmy nowość od Honey'a, może będzie lepiej. Rezultat podobny. To jeszcze trzecia próba Jeśli mam być szczery to wszystko kombinacje podobnie wycinały i wykańczały lakier. Zostałem przy ostatniej opcji i ruszyłem z robota. Polerowanie, dotarcie, odtłuszczenie IPA i finalne przetarcie trzecią fibra. W ciaśniejszych miejscach użyłem Rollerka z padem od Koch'a one stepowy. Przyszła pora na tą gorsza stronę. Użyłem do niej Bestie od Honey'a wraz z ich pastą do cięcia "1". I powiem szczerze, że wykończenie na dobrym poziomie Słabo widać ale tu miała wyjśc mała 50l50 Problematyczne miejsca ratuje PXE również z małą bestią. Lampy ciąłem tym samym padem z ACA510, a wykanczalem używanym już Koch'em i HardCutem. Dekory również ciut lepiej wyglądają Listewki delikatnie liznąłem 3D speed, żeby tylko zebrać plamy które na nich powstały. Jest lepiej Całość auta przecieram Surface Agentem od FX Protect co oznacza, że pora na kawę po tym czasie wpada Ultra Glaco na przednią szybę A na resztę auta to co tygryski lubią najbardziej Trochę się zapomniałem i z pierwszym panelem była przygoda z docieraniem, ale przy kolejnych już pilnowałem czasu dotarcia Opony z racji wymiarów potraktowałem PSS A resztę szyb wyczyściłem Hybrydkiem od ADBL. I tak kończymy dzień drugi. Gasimy światło. Dzień 3 Wnętrze było relatywnie czyste co mnie ucieszyło. Zaczynam od odkurzania całości, a gdzie trzeba wspomagam się pędzelkiem Dalej to już zabawa z plastikami, szczelinami. Scrub pad, pędzelek, pianowniczka... Upalcowany ekran potraktowałem Glass Cleanerem od Cleantle, wyszło prima sort Szyby wewnątrz ogarnął EcoShine wnęki, reszta pasty, wycieramy Na deskę rozdzielcza wpada klasycznej A na reszte plastików Fresso z obawy o plamy na PB NL po deszczu Kierownica ogarnięta towarem od Good Stuff. Zapach mleczka naprawdę użekajacy. Aż szkoda było zakłócać harmonię zapachu skórzanej kierownicy, ale dołożyłem troszkę uspokajającej zielonej herbatki Na koniec parę fotek efektu końcowego Część 30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano87 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Robota prima sort co do auta to jak dla mnie mega brzydka ta Kia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszzar Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Sądzę, że auto nie było w takim stanie nawet jak wyjechało z salonu. Dobra robota Co do wygladu: rzecz gustu. Mojej żonie także kupiłem Sportage. Wersja biało - czarna, duża felga, full opcja. Bardzo przyjemne auto.Nowy Sportage jest od 1, 5 roku najchętniej kupowany SUVem. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragster Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Ładne auto, dobra robota i przyjemna okolica 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keza Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Bardzo fajnie odświeżona Kia. Bestia robi bardzo fajną robotę i zostawia przyzwoite wykończenie, fajnie że wjechał PB Natural Look jego zapach jest moim ulubionym. Masz już może jakieś opinie na temat Rimtectora? Bardzo mnie ciekawi jak się sprawdza. Autko mi się podoba i kolorek fajnie się zgrał. Mam jednak mieszane uczucia do deski z radiem, jakoś mi to średnio pasuje. Bardziej by mi pasował wyświetlacz bez pokręteł. To jest moje subiektywne zdanie na ten temat. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeea Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 @damiano87 również linia tego auta do mnie nie przemawiała, ale im więcej czasu z nim spędzałem tym bardziej się do niego przekonywałem @mariuszzar dzięki nigdy nie miałem auta z salonu to nie wiem w jakim są stanie @dragster okolica spokojna, jak to na wsi, wszędzie ziolono @keza niestety nie testowałem u siebie, wszędzie mam powłoki. Tylko na "obcych" autach narazie go kładłem. PB Natural Look był moim pierwszym dressingiem i nadal uwielbiam po niego sięgać Jeśli chodzi o wnętrze to bardzo przyjazne dla osoby czyszczącej. Mało zakamarków, podszybie krótkie, łatwy dostęp. Od strony kierowcy ciężko mi się wypowiedzieć o ergonomi użytkowania bo przejechałem nim 100m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrewZS Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 18 minut temu, keza napisał(a): Autko mi się podoba i kolorek fajnie się zgrał. Mam jednak mieszane uczucia do deski z radiem, jakoś mi to średnio pasuje. Bardziej by mi pasował wyświetlacz bez pokręteł. To jest moje subiektywne zdanie na ten temat. To bazowa wersja, Od Bussines Line wyświetlacz jest na całą szerokość tego panelu, a nie 2 ekrany. Zupełnie inne auto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gardor Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Dobra robota! Ale czy auto było tak porysowane że trzeba było wjeżdżać aż bestią i mocnym cuttingiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keza Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 @AndrewZS widzisz to już mogę sobie wyobrazić, że to lepiej wygląda 22 minuty temu, zeea napisał(a): Tylko na "obcych" autach narazie go kładłem W tym samym celu o nim myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrewZS Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 @keza miałem taką zamówioną. Niestety w terminie odbioru nie weszła nawet do produkcji i nikt nie umiał odpowiedzieć na kiedy będzie. Dlatego jest Formentor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imola33 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Godzinę temu, keza napisał(a): Masz już może jakieś opinie na temat Rimtectora? Bardzo mnie ciekawi jak się sprawdza. Siedzi kilka myć. Brud mniej się klei do felg. Producent chyba zaleca stosować na mokro (wet coat), ja używam również jak QD. Mam wrażenie, że wtedy dłużej siedzi i lepiej podbija wygląd. @zeea Dobra robota z tą Kią 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PancernyDzik Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Godzinę temu, imola33 napisał(a): Siedzi kilka myć. Brud mniej się klei do felg. Producent chyba zaleca stosować na mokro (wet coat), ja używam również jak QD. Mam wrażenie, że wtedy dłużej siedzi i lepiej podbija wygląd. @zeea Dobra robota z tą Kią Właśnie miałem zapytać o opinię w sprawie Rimtectora, bo póki co najlepiej mi na felgach siedzą produkty typu Wet Coat :D. Talisman od FW mam wrażenie, że jeszcze więcej brudu mi przyciągał. @zeea efekt finalny super, zwłaszcza podoba mi się ta "ciemna strona" koloru, czyli jak prezentuje się w garażu :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imola33 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 25 minut temu, PancernyDzik napisał(a): Talisman od FW mam wrażenie, że jeszcze więcej brudu mi przyciągał. Mi na Alfie strasznie pylą klocki z przodu, odkąd położyłem Rimtectora bodaj w maju/czerwcu (czyli niezbyt wiele kilometrów temu, maks 500 km) felgi nie brudzą się tak od pyłu. Tydzień temu leciałem trasę 300 km w deszczu i też zbytnio się nie pobrudziły. Moim zdaniem lepiej się sprawdza od FX Protect Wheel Armour, który mam położony na drugim aucie. Tam felgi wiecznie brudne, a hydro w porównaniu z Rimtectorem słabe - FX tafluje, a Rimtector kropelkuje. Jedyny plus powłoki to to, że siedzi już pół roku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeea Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 @AndrewZS i tu masz rację, bardzo skromne wyposażenie auta. Siedziałem ostatnio w nowej B klasie i tam wyświetlacz jest w całości od kierownicy po panel środkowy. Wygląda o niebo lepiej. @Gardor mocne cięcie było tylko od strony pasażera. Może na zdjęciach tego nie widać ale rysy od krzaków lub czegoś podobnego były na prawdę głębokie. Pierw próbowałem niebieskim NATem z pastą cutingowa, ale efekt finalny średni. Bestia po pierwszym przejeździe wycięła elegancko. @PancernyDzik dzięki, trwałość Rimtectora faktycznie będzie trzeba sprawdzić z ciekawości @imola33 dzięki kolego 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grechut Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Wzorowo. 3dni.. Fajnie ze miałeś tyle czasu na zabawę z autem. U mnie zazwyczaj dwa dni to max co mam czasu więc trzeba się uwijac w pocie czoła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siws00n Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 @zeea ta szczotkę do nadkoli to ta? https://mrcleaner.pl/szczotki/vikan-szczotka-na-trzonku-do-mycia-felg-i-nadkoli-522252Polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeea Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 @siws00n mam inny model z krótszym trzonkiem. Moja ma miękkie włosie, bardziej do mycia felg niż nadkoli. Ale póki co sprawdza się. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 bardzo dobra robota! No i fajnie ze pojawiła sie relacja na forum bo relacja też bardzo przyjemna do ogladania i auto odżyło Oby wiecej takich relacji! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeea Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 @Streat jeśli chodzi o poziom relacji to Ty go tu wyznaczasz , a my tylko próbujemy Cię doścignąć 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisek.g Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Bardzo przyjemna relacja, zakładam, że właścicielka zadowolona z wyglądu tego samochodu. Kia ogólnie robi porządne auta. Jest jednak kilka rzeczy których nie umiem zrozumieć - auta wyglądają nowocześnie, futurystycznie wręcz w niektórych przypadkach. Tymczasem auta ma żarówki w kierunkach, które (o zgrozo) z tylu są jeszcze przeniesione na spód. Wiem, że to nie forum ulepszania motoryzacji, choć w sumie uprawiając car-detailing to do ulepszania motoryzacji niewiele brakuje. W ogóle pod monitorem - 5 „fake” przycisków Równie dobrze zamiast tego mógłby być jaki dekor albo wysuwana tacka czy mini schowek na pilot…. Co do Pricbort-a, również potwierdzam, że nie jest to produkt bezpieczny do stosowania na dworze Plastiki bardzo się lubią z tym mleczkiem, szkoda że nie na korzyść Swoją drogą - piękny garaż 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrewZS Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 @kubisek.g bo to bieda wersja. Obejrzyj wersję Business Line albo GT - zupełnie inne auto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi