Fujibiker Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Witam, potrzebuję porady w sprawie tego co pojawiło się na moim lakierze po umyciu samochodu. Samochód to Honda Accord z 2003r. Samochód mam od 2017 i wcześniej przez 14 lat był myty tylko i wyłącznie na szczotach (u mnie tylko ręcznie). W marcu 2022 oddałem samochód na korektę lakieru. Studio podczas pracy wysłało mi filmik, że lakier jest w tragicznym stanie co wyszło po porządnym wymyciu, odtłuszczeniu itp. Nałożył wosk przyciemniający żeby trochę zamaskować te niedoskonałości i efekt był naprawdę super. Od tamtego czasu nic nie nakładałem a myłem jedynie szamponem (najpierw Koch Chemie a 3-4 ostatnie mycia soft99 z woskiem do ciemnych lakierów). Teraz po umyciu auta widoczne były rysy? zadrapania? tłusty lakier? dziwnie odbijający światło? takie jak przedstawione na zdjęciu niżej - nie wiem jak to nazwać (zdjęcie 1). Coś co wcześniej też miejscami było widoczne ale tylko delikatnie. Z racji, że chciałem nałożyć nowy wosk chciałem samochód wyglinkowac (z użyciem wody z szamponem). Później ponowne mycie i wtedy te dziwne zarysowania były jeszcze bardziej widoczne (dramat totalny zdjęcie 2). Użyłem preparatu ValetPRO Achilles Prep 500ml - cleaner lekko ścierny przed nałożeniem wosku co już troszkę przykryło niedoskonałości (zdjęcie 3) a następnie nałożyłem jedna warstwę wosku zymol carbon do ciemnych lakierów. Poniżej na zdjęciu efekt końcowy (zdjęcie 4). Trochę ukryte, ale też i światło już słabsze. Co to jest? Czy to kwestia już tak zniszczonego lakieru po szczotach, które widoczne są po porządnym myciu? Czy to kwestia tego, że w studio nie zostało wystarczająco dobrze spolerowane? Czy ja popełniłem błąd? Co można zrobić aby ten lakier doprowadzić do sensownego wyglądu?
gtszudi Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2023 raz ze Honda - miekki lakier , 2 ze nadaje sie do korekty i porzadnego zabezpieczenia
analyzator Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2023 @Fujibiker w studio na pewno polerowali? piszesz, że nakładali wosk żeby to schować. Wygląda jak po szczotkach
Moderator Rozwiązanie Streat Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Moderator Rozwiązanie Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 @analyzator Nic nie pisze żeby polerowali w studiu a jedynie wosk nakładali @Fujibiker Co do twojego lakieru, to glinkowanie przyczyniło sie do powstawania takich zarysowań, tutaj niestety tego nie unikniesz a w dodatku lakier hondy ktory rysuje sie od patrzenia... Ładnie zamaskowałeś i troche usunąłeś te rysy, powtarzaj to co jakiś czas a efekt bedzie Ci sie utrzymywał niestety tutaj nie ma dobrej rady, jedynie polerka i odpowiednie dbanie ale przy lakierach hondowskich nie unikniesz rys tak czy siak, wiem bo mam czerwone uni sadysta ze mnie ale lubie ten kolor
Fujibiker Opublikowano 7 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2023 Dzięki za pomoc! Cóż, będzie trzeba przy okazji wypolerować ponownie i w przyszłości unikać glinki Temat można uznać za zamknięty!
Rekomendowane odpowiedzi