dragster Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zależy mi na zabezpieczeniu przed drobnymi uszkodzeniami mechanicznymi i promieniami UV przednich reflektorów. Przedmiotowe reflektory były wypolerowane w ub. roku. Od tego czasu widzę małe zmiany; reflektory maja tendencję do żółknięcia i są bardzo podatne na uszkodzenia. Zabezpieczenie będziemy robić z dwie osoby, w temp. ok. 20 st., z możliwością odstawienia auta na noc do suchego garażu. Folia będzie bezbarwna. Na portalu aukcyjnym widzę trzy typy folii: - najdroższa: firmy PPF autogamma, - folia w płynie: Liquidshield HP folia ochronna do lamp PPF do lamp, - folia Oraguard firmy Orafol. Prośba do użytkowników o podzielenie się opiniami nt. co wybrać i jak robić.
Dante05 Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Każdy dobry ppf będzie ok (flexi, clif itp..) Oraguard to nie ppf i szybko zacznie żółknąć. Jeżeli są to skomplikowane lampy to nie będzie łatwo okleić. 1
dragster Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Dziękuję za podpowiedź Zamówiłem jednak tą folię w sprayu. A to dlatego, że dobrze byłoby zrobić jeszcze spoiler i dolny plastik imitujący szybę w Civicu 8 Hatchback, a tego nie okleiłbym porządnie. Ten tylny czarny spoiler w Ufo ma również tendencję do takiego jałowienia. Reflektory przed nakładaniem przejadę jeszcze pastą celem odświeżenia. Poeksperymentujemy, zobaczymy
DaV Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Nakładanie folii PPF to koszmar jeśli mowa o skomplikowanych kształtach, zaczniesz za mocno ją układać to zepsujesz klarowność kleju, odstaje często na zakamarkach po pewnym czasie i bardzo ciężko się ją docina jeśli nie masz nożyka Olfa za około 60zł i odpowiedniej wprawy. Do firm zajmujących się oklejaniem nawet nie jedź bo stawki mają chore. Już nawet lakiernicy się mniej cenią jak oni. Podlinkuj tą folię w spray bo jestem ciekaw co to. Dotychczas najlepszym rozwiązaniem było pomalowanie lakierem bezbarwnym na drugim miejscu powłoka do plastików odnawiana co rok/dwa.
daniel87 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2022 @dragster wrzuć linka lub nazwę tutaj
dragster Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2022 LIQUIDSHIELD HP Folia Ochronna PPF do Lamp https://allegro.pl/oferta/liquidshield-hp-folia-ochronna-ppf-do-lamp-11373272116
penkus5 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2022 @dragster Kiedyś chyba "miłośnicy detailingu", lub ktoś inny sprawdzali to i wyszła jakaś lipa. Pamiętam że zużycie wychodziło kosmiczne, a cena też jest niemała, a dodatkowo coś tam z tym nie grało, ale nie chcę teraz skłamać co... Czekam na Twoją opinię, bo dawno się na to napaliłem, ale coś mój zapał zgasiło.
dragster Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Nałożyłem i teraz zdejmuję. Otóż ta folia nadaje się do nowych powierzchni, idealnie gładkich. U mnie lampy były po korekcie w zakładzie detailinowym i folia weszła w mikropęknięcia, skutkiem czego lampy zrobiły się matowe. Robiłem wszystko na spokojnie, zgodnie z instrukcją producenta. Niestety zabrakło informacji, albo nie doczytałem, że produkt nadaje się wyłącznie do idealnie gładkich powierzchni. Odnośnie samej folii pomijając mój przypadek, uważam że to bardzo dobry produkt: 10 razy pokryłem cały pas przedni w UFO i tylny spoiler z szybką pod nim i zostało jeszcze ok. 1/4 folii w puszce. Można powiedzieć, że na same przednie reflektory, jedna puszka wystarczy na 3 auta. Nakładanie bardzo przyjemne, porządny spray, nic nie kapie. Sama puszka jest też solidna, wkładałem ją do ciepłej wody pomiędzy nakładaniami i okleina wokół puszki nawet nie próbowała schodzić. 1
zeea Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2022 @dragster Szczerze mówiąc nie kumam nic z tego. Lampy po korekce mają mikropęknjęcia? Druga sprawa to fakt, że przez te pekniecia efekt koncowy - lampa matowa. To juz calkiem nie wiem jak sie moglo stac. Nie znam produktu, ale bardziej szukalbym przyczyny w aplikacji, przygotowaniu powiechrzni niz w tym ze mikro pekniecie sprawilo efekt matu, a nie polsyk.
dragster Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Lampy były po korekcie kilka mc temu. Przetarłem je jeszcze Sonaxem do lamp, umyłem dokładnie i odtłuściłem IPA 50%. Nakładanie było co 12 min, w suchym garażu, temp 24 st. C.
zeea Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Wilgotność pow. w normie? Czasem lakiery bezbarwne przy lakierowaniu jak dostaną wilgoci to też podobnie reagują. A może na puszce pisze, że finalnie to wersja matowa
dragster Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2022 W domu higrometr pokazywał ok. 50%. Folia w wersji przezroczystej.
Gardor Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2022 @dragster trzeba normalne ppf nakleić
dragster Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Mam zdjęcia tylko z oklejania, bo potem byłem nerwowy, że spartoliłem robotę. \ Dziś już lampy po polerce i zabezpieczone. Uff...
Rekomendowane odpowiedzi