lu5asz Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2013 Sam nie wiem,przebieg w jednym kolo 4.000km inny duuuzo mniej a efekt podobny.Ale zapodalem dzis Sonaxa heheh i jest lepiej Na felgach siedzi jak zly
Tomek WRO Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2013 lu5asz, kładłeś go na czystą felgę odtłuszczoną IPA czy jeszcze cleaner? U mnie na odtłuszczonej feldze siedzi ok 3-4tyg.
lu5asz Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2013 lu5asz, kładłeś go na czystą felgę odtłuszczoną IPA czy jeszcze cleaner? U mnie na odtłuszczonej feldze siedzi ok 3-4tyg. Standardowe mycie,glinka i chyba IPA,ale nie pamietam teraz;/
adr_ad Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2013 felgę odtłuszczoną IPA Proszę, znowu IPA!? IPA to lipa
danielek. Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2013 Ja klade Duraglosa 601 pod FK i siedzi jak zly. Moze za szybko go spolerowales.
darkii Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2013 ja kładłem fk w grudniu 2012, spolerowałem po godzinie i wytrzymał mi całą zimę i w maju musiałem go siłą ściągać z lakieru, bo nie chciał się poddać. Oczywiście kładziony był tylko na umyty lakier, nie było glinki, ipy, cleanera nic, także nie wiem od czego to wszystko zależy
Driv3rrrr Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2013 Ja zrobiłem test. Na moim aucie siedział coś pod 2 miesiące kładziony na AF Tripple. Na matki aucie siedzi już z 10 tyg, kładziony tylko na wyglinkowany i umyty lakier. Oczywiście bardzo dużo zależy od przebiegu. Mój w tym czasie zrobił ponad 2 tys km, matki może z 500km
Tomek WRO Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2013 felgę odtłuszczoną IPA Proszę, znowu IPA!? IPA to lipa Kolego czytaj ze zrozumieniem. Wiem do czego służy alkohol izopropylowy. Ja pytałem się o odtłuszczoną powierzchnię a nie zamienie używanie ipy z cleanerem
dzinkins Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2013 felgę odtłuszczoną IPA Proszę, znowu IPA!? IPA to lipa Kolego czytaj ze zrozumieniem. Wiem do czego służy alkohol izopropylowy. Ja pytałem się o odtłuszczoną powierzchnię a nie zamienie używanie ipy z cleanerem Dobrze że kolega sprostował Czyste, niczym nie "zapchane" felgi jak najbardziej można odtłuścić tylko IPĄ i można kłaść FK
Nużyn Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 Po jakim czasie polerować fibrą naniesiony wosk? Lakier umyty, glinkowanie, apc, jakies różne środki aby nic nie było na lakierze. Na czysty lakier kładę FK tylko nie wiem po jakiem czasie zacząć wycierać wosk fibrą. Ile tego wosku w ogóle klaść. Ja mam próbkę FK HiTemp Wax i po jednym woskowaniu zostało zużyłem jakies 1/3 wosku. Niby kropelkowało wtedy ale niezbyt długo bo po 2 tygdniach nie było sladu po wosku a myłem tylko wodą z myjki, bez żadnych środków czyszczących. Po umyciu DJ BTBW było troszkę lepiej ale widać było ze to już koniec wosku na moim aucie. Auto małe, Honda Civic 8gen, czarna perła.
Sparco Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 Nużyn,Dac mu spokojnie z 15-20 minut i potem polerowac
luq92 Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 Ja po nawoskowaniu całego autka czekam jeszcze jakieś 5-10 minut i ścieram. Przejedź palcem po lakierze i będziesz czuł czy wosk już przysechł odpowiednio. Wosku kładź jak najmniej, bo i tak nadmiar musisz zetrzeć. Mi na pół maski schodzi mniej więcej jedno "namoczenie" słoneczka. Sprawdzaj sobie pod światło czy jest mgiełka na lakierze podczas woskowania i z czasem będziesz robił na wyczucie
Geniusz Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 Hmmm ja czekam max. 5 minut, a często i krócej. Od 7.06 leżał do dziś pięknie, kropelki wzorowe - tylko na dachu padło ale tam wszystko mi pada Dziś umyłem szamponem SG i położyłem nową warstwe(a nawet dwie ) bo ładna pogoda i też polerowałem po ok 3-5 minutach. PS. kłade go zaraz po IPA na goły lakier i na białym jest mega szkło .
Nużyn Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 Dziś zrobiłem całe auto woskiem, zobaczymy jak będzie się trzymał. Musze jeszcze kupić pianę aktywną neutralną aby jak najmniej mycia rękawicą było, tylko co jakiś czas myjką psiuknę. Nie nawoskowałem tylko felg, bo nie byłem pewien czy dobrze to robię. Ogólnie pewnie zbyt dużo wosku zawsze nakładam bo ja aby nawoskować maskę potrzebuję 3 razy umoczyć krążek w wosku a dodam że maska jest mała. Too moje drugie woskowanie więc mam czas się nauczyć. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
pawelpp Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 Ja też kladłem FK. Czy brak wosku oceniacie po spływaniu wody i kropelkowaniu (a raczej jego braku) ? Czy chcąc nałożyć kolejny raz teraz wystarczy umyć auto czy muszę "stary" wosk przetrzeć IPĄ ?
Taisho Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 IPA nic nie daje, aby stary wosk zmyć potrzebny szampon z APC , IPA tylko wymywa stare olejki z rys i je pokazuje na lakierze. Brak kropelkowania na danym elemencie karoserii pokazuje brak wosku.
kamilgt Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 pawelpp, A gdzie glinka, odsmalanie, cleaner itp?
pawelpp Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 Kamilgt,ale ja wiem...robiłem to niecały miesiąc temu. Była glinka,PF2500, Achilles i FK Chodzi mi o to,że chciałbym teraz poprawić i nałożyć kolejną warstwę choć ta jeszcze się trzyma. Czyli rozumiem,że nie można tak zrobić i muszę zmyć leżący wosk jak pisze Taisho ? Z próbki FK zeszło naprawdę mało,więc można sobie pozwolić nawet co miesiąc nakładać :-)
kamilgt Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 pawelpp, Nie trzeba zmywać starego wosku ja bym przynajmniej zlał samochód prickbortem i wyglinkował, potem po umyciu i wysuszeniu smarował ale pamiętaj, że jak będziesz tak co miesiąc smarował to co 2-3 woskowanie pasowałoby cleanerem przejechać
pawelpp Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 Aha. Ok. O takie konkrety mi chodziło. A glinka nie narobi "szkód" ? No przesadziłem może z tym "co miesiąc" ale podobało mi się to nakładanie wosku i znów bym się pobawił.
kamilgt Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2013 pawelpp, To smaruj, od tego jest lato Glinka nie narobi szkód, weź np delikatną VP Orange, po niej nie było hologramów nawet na czarnej hondzie
Sabat Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 Wolałbym chyba smarować jakimś letnim pachnącym woskiem niż tą pastą do butów co miesiąc
JM63 Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 Pachnie może i kiepsko, ale cała reszta w tych pieniądzach - Zostawiłem kiedyś grubą warstwę na ok 4-5h i dotarcie było czystą formalnością
Swoop Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 Po jakim czasie polerować fibrą naniesiony wosk? ja w sobotę ścierałem po ok 3h. Z tym woskiem nie ma problemu żeby go zetrzeć
Damianldz Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 a ma to jakieś znaczenie do efektu , czy FK 1000 leży 10 min i ścieramy czy leży 3h i ścieramy ?
Rekomendowane odpowiedzi