Moderator Eryczek Opublikowano 17 Czerwca 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 doszedłem do tego, ze trzeba robić po pół i ścierać. Na pada na rotacji dawałem 3-4 krople, tak samo jak pasty polerskiej trzeba podzielić to jeszcze na pół Co do wosków, to serdecznie dziękuję wszystkim za wszystkie porady, naprawdę jestem wdzięczny za wkład intelektualny!, teraz już wiem... że nic nie wiem
g.pajak Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 g.pajak napisał/a: doszedłem do tego, ze trzeba robić po pół i ścierać. Na pada na rotacji dawałem 3-4 krople, tak samo jak pasty polerskiej trzeba podzielić to jeszcze na pół Ale na pół panel, czy na pół cleaner????
Moderator Eryczek Opublikowano 17 Czerwca 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 g.pajak, robimy OT ale: - na pierwszy panel za który się biorę, daję trzy groszki HDC - na drugi - dwa groszki - na trzeci i każdy następny - jeden opis jest oczywiście umowny i jeśli czuję że pad już zupełnie suchy to trochę podlewam PS: maskę i dach dzielę na pół i już kończę OT
escimo Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Dodam jeszcze do opisu Eryczka tylko, że blisko uszczelek i plastików bierzemy aplikator i ręcznie kładziemy. Dużo czasu nam to nie zajmie, a na pewno mniej, niż późniejsze
cash Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 PA EL jest świetnym produktem - bardzo dobrze oczyszcza lakier i zostawia go gładziutkim. Niestety z moich obserwacji wynika że chyba nic nie wypełnia i w żaden sposób nie wpływa na look - ja używam go tylko na jasnych samochodach. Maszynowo na żółtym 3M. Fakt, nie wypełnia (przetarte IPA), ale też coś tam działa , lakier akurat miękki.
escimo Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 cash, zastanawiałbym się czy tu więcej żółty 3M nie zdziałał niż samo PA EL
Moderator Eryczek Opublikowano 17 Czerwca 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 cash, a myślisz że to bardziej zasługa żółtego 3Ma (dla przypomnienia - polishing) czy cleanera? Czy myślisz że ręcznie też byś osiągnął taki rezultat? Na jednym ze spotów na którym byłem, pojawiła się idea wypróbowania polerowania różnej maści substancji, powszechnie nie kojarzonych z polerowaniem i detailingiem. Były to głównie produkty spożywcze... Powiem tylko, że niektóre na co twardszych padach, również dawały radę [ Dodano: 17 Czerwiec 2013, 21:33 ] escimo,
SJake Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Czy myślisz że ręcznie też byś osiągnął taki rezultat? Eryczek, to zależy czy ręka przed czy już po peelingu
kamilgt Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 SJake, kurde dawno nie używałem EL
Moderator Eryczek Opublikowano 17 Czerwca 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 escimo, tylko dlatego, że ja się bardziej rozpisałem SJake, chodziło mi o rękę przed peelingiem i nie po dwóch latach wizyt na siłowni kamilgt, miałeś oszczędzać!!!
cash Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 zastanawiałbym się czy tu więcej żółty 3M nie zdziałał Gdzieś była dyskusja na temat dzialania samych padów. Trzeba by zastosować 100% nie ścierny cleaner i EL. Mam DJ LPL i wyprane 3M'ki. Jutro jak sie uda to zrobie male porównanie
SJake Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 kurde dawno nie używałem EL Musisz sobie strzelić, te nowe, "różane" kamilgt, miałeś oszczędzać!!! Niech się chłopak bawi, póki dzieci nie ma.
kamilgt Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Niech się chłopak bawi, póki dzieci nie ma. no sprzedałem parę miesięcy temu "stare" EL, miałem kupić nowe ale trzeba będzie się dozbroić
escimo Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 cash, pamiętam temat z DW, jak gość robił "korektę" żółtym 3m + DJ LP. Ale warto sprawdzić to w polskich warunkach Osobiście uważam, że żółty 3M zbiera sporo oksydacji i dlatego taki efekt jest a nie inny. PA EL raczej robił mu tu za poślizg Ale PA EL używałem tylko ręcznie, nigdy maszynowo, więc nie będę snuł więcej domysłów
tukolarz Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Gdzieś była dyskusja na temat dzialania samych padów. Trzeba by zastosować 100% nie ścierny cleaner i EL. Mam DJ LPL i wyprane 3M'ki. Jutro jak sie uda to zrobie male porównanie Robiłem już podobne porównanie na bardzo miękkim lakierze (po korekcie) i taki EL potrafił na nim nawet przy ręcznej pracy zostawić hologramy (zresztą jak np. DG 652) , podobnie przy użyciu rotacji dużo usuwał z niebieskim/czarnym 3M, twardszym żółtym Flexi, etc., więc na pewno nie jest to cleaner bez żadnych właściwości ściernych - coś tam trwale usuwa w przeciwieństwie do tych "nieściernych". Jest to na pewno inna bajka jak HDC, który jest tak naprawdę AIO stworzonym pod woski Zymol-a (nie skracającym ich trwałości, a posiadającym właściwości oczyszczające, wypełniające i zabezpieczające). Wiadomo, że w przypadku ściernych cleanerów dużo zależy od twardości lakieru, czy cokolwiek usuniemy, ale HDC na pewno nam niczego nie usunie, a jedynie zamaskuje... Co kto lubi . Każdy cleaner ma wady i zalety. Czasami trzeba kilka spróbować, żeby wiedzieć co robi się źle, więc g.pajak, nie załamuj się po pierwszym użyciu . Potrenuj z HDC i już... W końcu się przekonasz. A jak masz dużo plastikowych elementów to pobaw się nim ręcznie .
daniels Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 Potrenuj z HDC i już... W końcu się przekonasz. A jak masz dużo plastikowych elementów to pobaw się nim ręcznie . dokładnie albo jedź dwoma padami, wygląda na to że za dużo lejesz i pasta z nadmiaru zasycha zanim ją wypracujesz, miałem na początku dokładnie to samo- zrobiłem połowe auta i pomyślałem co oni na forum pieprzą że coś zasycha itd, doszedłem do dachu i zaczęło się jak już doszedłem do idealnej ilości nie wybrażam sobie lecieć HDC ręcznie
Administrator Evo Opublikowano 20 Czerwca 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 No cóż, po trwającym już od dłuższego czasu braku miłości do woskowania, liczę że coś się w tej kwestii odmieni....
ShiningCar Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 Evo, też mam taką nadzieję...
SJake Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 Evo, Wow! Woskuj i opowiadaj. Plus klasyk: "Evo, kiedy sprzedajesz?"
kamilgt Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 Evo, najważniejsze - jak pachnie ?
Administrator Evo Opublikowano 20 Czerwca 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 Ja czuje orzech, z jakąś drzewną nutą Fajny zapach, taki typowo "angielski"
Prezes Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 Ja czuje orzech, z jakąś drzewną nutą Fajny zapach, taki typowo "angielski" Typowy angielski to stare rajtuzy i tosty z herbatą
bieniu21 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 Jeśli mowa o woskach angielskich to ktoś może coś powiedzieć na temat wosków BOUNCER's?? Może ktoś stosował np. Sherbeta czy Vanilla Ice??
Geno Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 Od dawna dostępne w MX Nowicki. Z tego co wiem jakieś testy się odbywały
Rekomendowane odpowiedzi