strusmig Opublikowano 27 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2021 Cześć, ostatnio przy okazji rozbiórki konsoli środkowej postanowiłem ją wyczyścić przy użyciu APC, a konkretnie KOCH Green Star w stężeniu 1:20. Konsolę zabrałem do domu i w wannie opłukałem ją wodą, potem spryskałem rozrobionym APC (1:20), wyczyściłem pędzelkiem i na koniec spłukałem dokładnie wodą. Oto jak wygląda mój problem - przy krawędziach wnęk (głównie na radioodtwarzacz i półkę schowka) pojawiły się takie błyszczące nieregularne plamy. Domyślam się, że coś poszło mocno "nie tak" bo podczas spłukiwania poleciały wraz z wodą jakieś drobne czarne "farfocle", ale one głównie leciały podczas płukania wewnętrznej strony konsoli (tej niewidocznej po zmontowaniu). Jak widać przed myciem konsoli centralnej robiłem testy na popielniczce i wszystko było OK (widać na zdjęciu po prawej, popielniczka już po nałożeniu dressingu). Panowie, czy jestem jeszcze w stanie jakoś "wyprostować" tą sytuację czy raczej konieczne będzie szukanie używanej konsoli centralnej? Chciałbym żeby udało mi się chociaż pozbyć tych błyszczących plam/przebarwień. Próbowałem coś zadziałać tzw. "magiczną gąbką" w tych miejscach, ale nie przyniosło to zbytnio żadnych efektów. Jeśli macie jakieś pomysły to z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
KiziorDZN Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2021 To nie APC uszkodziło plastik tylko czas Ten plastik na konsoli jest pokryty cienką warstwą jakiejś gumy, taka sama sytuacja występowała w starszych autach z grupy vag gdzie gumowane plastiki potrafiły same z siebie się łuszczyć. Woda tylko pomogła w całym procesie. Chemią do detailingu tego nie naprawisz, co najwyżej możesz próbować usuwać wierzchnią warstwę (tę matową) lub ewentualnie malować - ale przelicz sobie co wyjdzie taniej, może rzeczywiście kupno drugiej wyjdzie taniej. 1
RoBee Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2021 @KiziorDZN @strusmig Mam taką samą teorię jak przedmówca. Miałem taką sytuację z VW Golf II z 1991r. W porozumieniu z klientem usunąłem resztę tej powłoki, a klient miał rozważyć ponowne malowanie. Jaki był ciąg dalszy nie wiem, ale te poszarpane plastiki wyglądały strasznie i po ściągnięciu było o niebo lepiej. 1
strusmig Opublikowano 3 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2021 W dniu 28.09.2021 o 18:01, RoBee napisał: W porozumieniu z klientem usunąłem resztę tej powłoki W jaki sposób można próbować usunąć resztki tej powłoki tak żeby nie zniszczyć jeszcze bardziej tego tworzywa?
RoBee Opublikowano 3 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2021 @strusmig nie wiem jak to wygląda u ciebie ale w tym Golfie schodziła po APC 1:5 i czochranku fibrą. 1
detail1411 Opublikowano 1 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2021 tego naprawiać się nie opłaca, ładna konsola do Astry G kosztuje kilkadziesiąt złotych
Ibex Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2021 Jeśli to jest podobna powłoka jak w grupie VAG z początku lat 2000 to to potrafi schodzić od ciepłej wody i odrobiny tarcia, także nie zdziwiłbym się jeśli bardziej temu plastikowi zaszkodziło długie moczenie w wodzie niż samo APC.
Rekomendowane odpowiedzi