Jump to content

Czarna Astra K

luko

Recommended Posts

Witam po dłuższej nieobecności,

od miesiąca jeżdżę czarną Astrą K z 2018r., metalik.
Stan lakieru ogólnie dobry, widać w słońcu okrągłe mikro zarysowania (prawdopodobnie było myte na automacie). Ma też zarysowania przy klamkach od paznokci.

Pierwsza sprawa to usunięcie tych zarysowań po paznokciach - czy ręcznie da się choć trochę je usunąć? Jeśli tak, to jaki preparat/aplikator byłby odpowiedni?

Druga - utrzymanie dobrego wyglądu lakieru przez dłuższy (brudne kropki na dachu i masce po deszczu są nieakceptowalne 🙂 )

Problemem może być to, że nie mam niestety czasu (a przede wszystkim warunków) na dłuższe prace przy aucie. Na taką zabawę mogę pozwolić sobie co 3-4 m-ce jak wyjadę na wioskę i o ile pogoda pozwoli - więc jakiś długotrwały wosk się kłania.

Utrzymanie trwałości wosku, tj. częstsza aplikacja jakiegoś QD nie powinna stanowić problemu.

Auto myję - jak na razie - tylko na bezdotykowej (aktywna piana, ręczna szczotka), co 1-2 tyg.

Chciałbym Was prosić o propozycję "marszruty" dla takiej pierwszej konkretnej pracy, tj. przygotowanie, zabezpieczenie lakieru (wraz z propozycją produktów) oraz na potem, tj. jak najlepiej usuwać brud nie niszcząc położonego wosku i co kłaść na wosk, aby przedłużyć żywotność?

Ps. Co do wosku, łatwość aplikacji i ręcznego polerowania bardzo mile widziana 😉

Mam ok. 8-10 letni DDJuice Lime Prime i wosk Collinite 476, ale czy tak stare na coś się jeszcze nadają i czy nadają się do czarnego?

Po pobieżnym przejrzeniu forum, wstępnie zainteresował mnie wosk Soft99 fusso coat 12 dark - czy jednak coś innego?

Hej,

No ręczna szczotka na myjni bezdotykowej na pewno odpada jak chcesz dbać o lakier.

Co do zarysowań po paznokciach to spróbuj np Meguiars Ultimate Compound i aplikator Tri-color

Fusso poleży długo jak przygotujesz odpowiednio lakier. Czyli porządne mycie + dekontaminacja lakieru i odtłuszczenie lakieru. Aplikacja jednak nie jest super "user friendly"

Do Fusso masz QD od Soft99: Luxury Gloss

Jak nie masz za dużo czasu i chcesz coś łatwego w aplikacji to może jakiś quick wax, np ADBL QW albo Turtle Ceramic Spray Coating. ADBL powinien poleżeć ze 3 miesiące (można go np. podbijać SSW), Turtla nie testowałem ale deklarują koło 6 miesięcy.

Hej, dzięki za odp.

Czyli ręczne mycie rękawicą (o ile pozwolą na terenie myjni), a ciśnieniowo co najwyżej spłukać? A jakiś szampon bezpieczny dla położonego wosku?

A jakie preparaty polecilibyście do dekontaminacji?
Czy użyć też Cleanera? Pamiętam, że nie każdy pasuje do każdego wosku...

Do odtłuszczenia wystarczy IPA? Czy ma być jakoś rozcieńczone z wodą? - czy jeszcze coś innego?
Jak stosować IPA, po prostu polać na szmatkę i przetrzeć, czy może lepiej przelać do butelki z atomizerem?

Od ADBL mam QD, ale też jakiś stary, więc boję się go aplikować... a gdybym decydował się na ten wosk Turtla co poleciłeś, to jakim QD go później chronić?

Edit. Ten Turtle jest w sprayu, właśnie zaskoczyłem 😐- tak myślę, czy nie wolałbym jednak czegoś w paście zarazem łatwego w aplikacji (jeśli w ogóle tak się da), jakoś po wosku w sprayu nie spodziewam się trwałej powłoki...no ale może teraz czasy się zmieniły i technologie są lepsze, dawno nie interesowałem się tematem 🙂