Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj postanowiłem nawoskować felgi woskiem Colli 915 po otwarciu puszki zauważyłem, że wosk jest ''spocony'' przechowuję go w garażu gdzie w słoneczny dzień panuje temperatura ok 25-30 stopni. W jakich warunkach najlepiej przechowywać wosk?

Posted

Rozumiem, że nie parkujesz na słońcu. Bo jak tak to w bagażniku jest zdecydowanie wyższa temperatura.

Wosków przede wszystkim nie wolno zamrażać. Przechowywać należy w temperaturach pokojowych.

Jak się podgrzał to mu się raczej nic nie stanie ale nie wydaje mi się żeby to był dobry pomysł wozić wosk w bagażniku w taką pogodę jak teraz.

Posted

Musze sie przyznac ze woze wszystkie swoje zapasy w duzym zamknietym, plastikowym pojemniku w bagazniku. Ostatni tez sie zastanawialem czy to dobry pomysl. Mam tam srodki do polerki, glazy, sealanty i woski. Sprawdzalem jak sie trzymaja i np Natty's byl ok, ale np rimwax zamienil sie w stan prawie plynny :(. Patrzac ze na CWC trzymali woski w chlodziarce chyba takie upaly im nie sluza :o

Posted

z tego co rozmawiałm z cleaner freakiem wiem że woki powinno się przechowywać w temp. ok 15-20st

Posted
A kto napisal, ze przechowuje w bagazniku?

Faktycznie, coś mi się popierdzieliło, sorry.

Posted
W jakich warunkach najlepiej przechowywać wosk?
Ogolnie rzecz biorac to w temp. pokojowej lub ciut chlodniej. Ja trzymam w garazu w piwnicy, gdzie w ciagu calego roku temperatura waha sie w granicach 12-18*C
  • 1 year later...
Posted

wg Autopii idealna temperatura przechowywania wosku to 50'F (10'C), nie zalecaja przechowywac

w ekstremalnych warunkach ktore okreslaja jako 'ponizej 40'F (c. 5'C) lub powyzej 80'F (c. 27'C)'

ponadto zalecaja przechowywac w oryginalnych pojemnikach, nie uszkodzonych, szczelnie zamknietych

z dala od slonca, dobrze by bylo aby wilgotnosc powietrza byla na stalym poziomie ; )

tak przechowywane maja trwalosc:

- polimery 3-5 lat

- polerujace do 3 lat od daty sprzedazy (pewnie dotyczy otwarcia pojemnika/opakowania)

- woski niemal nieograniczona

- APC itp niemal nieograniczona

BTW chcac aby bylo lege artis zwykla lodowka wystarczy, majac jednak jakis wyrafinowany wosk na Z lub S ; )

mysle ze nalezy pomyslec o humidorze aby ich prestiz nie ucierpial w zwyklym Minsku, Szronie czy innym Elektroluxie ; )

pozdrawiam

• 2 years later...
Posted

Podbijam temat. Czy ktoś miał sytuację, że wosk naturalny lub sealant przegrzał się i stracił właściwości?

Np. taka hipotetyczna sytuacja. Po dwóch latach jedzenia ryżu z keczupem i chleba posmarowanego nożem uzbierałem na Zymöla Vintage. Zakupu dokonałem w upalnym lipcu u jednego z partnerów forumowych. Wosk został wysłany kurierem. Kurier jak to kurier, często zostawiał samochód na słońcu w skutek czego gdy otrzymałem wymarzony wosk okazało się, że jest on w stanie półpłynnym. :shock:

Czy taki wosk będzie się do czegoś jeszcze nadawał? Odwrotna sytuacja byłaby np. z zamówieniem wosku w grudniu i przemrożeniu go przy -20 stopniach panujących na dworze. :idea:

Posted

Wg mnie, jeśli był szczelnie zapakowany, razem z plombą i nic nie odparowało, to nic się z nim nie powinno stać.

Posted

Fiszer, sytuacja czysto hipotetyczna. W miejsce zymola można wstawić dowolnego Poorboys'a, coliego czy FK. Chodzi mi raczej o sam fakt. O ile nikt specjalnie raczej nie trzyma całego arsenału w bagażniku to sytuacja z kurierem jest już całkiem prawdopodobna.