Ploski89 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Od 3 tygodni jestem w posiadaniu nowego auta i gdzieś tak w maju będę chciał nalożyć na niego wosk. Zastanawiam się czy można rozłorzyć dekontaminacje lakieru i nałożenie wosku na dwa dni. Jako, że będę korzystał z myjni bezdotykowych bo nie mam innej możliwości to chciałbym właśnie na myjnie pojechać wieczorem umyć porządnie Auto, dokonać dekontaminacji a następnego dnia z rana nakładać wosk oczywiście po użyciu cleanera. Można tak zrobić czy lepiej wosk nakładać odrazu po umyciu i dekontaminacji lakieru?
Mazda3BM Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Nie napisałeś tego więc warto przypomnieć że przed woskiem należy umyć auto zgodnie ze sztuką - tj. na dwa wiadro albo jedno (rinseless). Jak masz garaż to chyba można w nim przenocować auto a na nastepny dzien nakladac wosk.
Ploski89 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2021 No właśnie nie mam. Auto stawiam na ulicy i dlatego zastanawiam się jak to zrobić. A na większości myjniach nie można myć ręcznie używając swojego sprzętu.
czester Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2021 No to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wypad bladym świtem na bezdotyk. Dekontaminacja/mycie na dwa wiadra, wyjechanie ze stanowiska i nalozenie wosku. EDIT: Nastepne mycia mozesz robic pod blokiem korzystając z metody Rinseless/Waterless. Jest osobny temat odnośnie tej metody na forum.
Mazda3BM Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Możesz też podjechać na myjnię z samego rana, zrobić porządny pre-wash, wyjechać, zaparkować obok (żeby nie zajmować stanowiska) przelecieć no rinsem, osuszyć, c;leaner i wosk. Jak zaczniesz o 5-6 to na śniadanie będziesz miał wywoskowane autko
Ploski89 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Tak zamierzam właśnie zrobić. A co z glinkowaniem lakieru? Można odpuścić czy lepiej zrobić? Może wystarczy tylko cleaner. A potem wosk.
Kaight Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Wystarczy cleaner, glinkowanie przed położeniem wosku sobie odpuść, zwłaszcza że będziesz miał utrudnione "polowe" warunki pracy.
Ploski89 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Dzięki. Powiem szczerze, że jeszcze tego nie robiłem więc dlatego wolę sobie odpuścić a chciałbym, żeby wosk trochę poleżał. Ostatnio miałem mondeo mk4 i jakoś nigdy się za to nie zabierałem. Od 3 tygodni mam insignie b więc tym razem trzeba o nią zadbać Mam nadzieję, że Collinite 476s będzie odpowiedni do szarego koloru, chociaż jeszcze nie zamówiłem i trochę się jeszcze wacham.
Kaight Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Glinkowanie raczej nie ma, a jeśli ma to niewielki wpływ na trwałość wosku, podstawa to cleaner i dobre oczyszczenie lakieru. Rozumiem, że trwałość jest priorytetem ze względu na warunki w jakich będziesz pracował, a więc brak swojego miejsca do mycia i woskowania. Trójca klasyków Collinite, fk1000p i Fusso, do których warto dodać woski BiltHamber. Jeżeli nie jesteś przekonany i chciałbyś najpierw spróbować to fk1000p jest dostępny w testerach 59 ml, starczy na kilka woskowań więc wystarczająco go przetestujesz, a jak Ci nie podejdzie to nie zostaniesz z wielką puszką. Jeżeli trwałość 2-3 miesięcy byłaby wystarczająca to możesz poszukać mniej zimowego, syntetycznego wosku, a skupić się na czymś z dodatkiem naturalnej carnauby, który będzie przyjemniejszy w pracy i może dać lepszy efekt wizualny kosztem trwałości. Poczytaj forum, o woskach jest wiele.
Ploski89 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Chciałem collinite bo wielu go poleca i szukałem czegoś do 100. Trwałość jest oczywiście ważna, fajnie by było gdy by utrzymał się gdzieś od 3 do 6 miesięcy ale w dużej mierze zależy mi też na aspekcie wizualnym. Z fajnym połyskiem Auto by się fajnie prezentowało.
Syrio Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zapomnij o Colli, nie ma szans na 6 miesięcy, no chyba, że auto weekendowe, w garażu. Dwa, ten wosk niewiele wnosi. Chcesz trwałego, dobrze odpychającego brud i podbijającego połysk wosku w niskiej cenie to najlepsza opcja Double Speed Wax: https://showcarshine.pl/woski-samochodowe/bilt-hamber-double-speed-wax-250-ml-carnauba-polimery.html
menior Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zamiast klasyka 476s jest tez Colli 915 ktory nieco wiecej wnosi do wygladu a i trwaly na poziomie 476s
Ploski89 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Ten hamber double speed wax wydaje się też ok, ale chyba jakoś mało popularny bo jakoś mało informacji na jego temat.
Syrio Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Popularne to jest piwo harnaśw 4paku. Co nie znaczy że to dobre piwo. Chyba nie po to wchodzisz na forum pasjonatów żeby pytać o produkty popularne tylko dobre. A postów o DSW na forum sporo akurat.
analyzator Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 @Ploski89 dsw kozakiem jest i na tym lakierze siadzie. Również od razu pomyślałem o DSW.
Rekomendowane odpowiedzi