Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam następujący dylemat wynikający z pewnych teoretycznych założeń. Dopiero zaczynam przygodę z detailingiem, w związku z czym potrzebuję opinii ze strony doświadczonych praktyków. Chciałem zabezpieczyć felgi w swoim samochodzie za pomocą wosku. Samochód regularnie mam możliwość myć tylko na bezdotyku. Do usuwania cięższych zabrudzeń posiadam K2 Roton Pro, który planuję stosować co +/- 3 mycia. Posiada neturalne PH i z tego co zaobserwowałem na forum, jego użycie nie ma negatywnego wpływu na wosk. Szukam czegoś niekrwawiącego do szybkiego cotygodniowego przemycia. Wszystkie tego typu preparaty posiadają jednak typowo zasadowe PH, które w teorii powinno zmywać wosk, czego chcę uniknąć. Przejrzałem kilkanaście różnego rodzaju clenearów i wszystkie mają podobną specyfikację. Jedyny wyjątek to Autoglym Custom Wheel Cleaner. Obecna jego cena to ok. 50zł za 500ml - w mojej opinii jest to bardzo mało ekonomiczne rozwiązanie.

Zastanawiam się, czy w takim wypadku podobnego efektu nie uzyskam zwykłym szamponem, który będę woził w butelce z atomizerem. Ewentualnie rozcieńczając APC w jakiś określonych proporcjach. Mikroproszku z wiadomych przyczyny wolałbym unikać. Jeśli ktoś stosuje regularnie wosk na felgi bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniami

Posted

Wszystko zależy od wosku, który chcesz zastosować. Ja polecam fusso na felgi, wytrzymuje kilka tys km na zewnątrz felgi, przy świeżo nałożonym sam proszek z bezdotyku potrafi je domyć na 95%. Myj je samym szamponem, jeśli się przytka użyj APC. Fusiak to twardy zawodnik, niełatwo go zabić chemią - nawet jeśli będziesz mył dotykowo APC.

Posted
38 minut temu, TheSR napisał:

K2 Roton Pro, który planuję stosować co +/- 3 mycia.

Zdecydowanie za często. Nie ma sensu używać deirona tak często.  Możesz kupić sobie Excede UWC ( Ultimate Wheel Cleaner) i rozcieńczyć go 1:30  i nim myć felgi.  UWC tani a dobry

• Lubię to 1
Posted

Excede UWC ( Ultimate Wheel Cleaner) i rozcieńczyć go 1:30  i nim myć felgi.  UWC tani a dobry

Dokładnie, daje sobie świetnie radę z takim tygodniowym brudem.
  • 2 years later...
Posted

Czy nalot pp pyle z klocków też usuwa?

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka