GreenBastard Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Cześć wszystkim, jest to mój pierwszy post na forum. Z racji iż dbanie o samochód sprawia mi dużą satysfakcję postanowiłem zagłębić się w tematykę i kompletuję zestaw do polerowania. Im więcej czytam i oglądam na yt tym większy mętlik w głowie mi się robi i chciałbym żebyście zweryfikowali mój plan. Docelowo chciałbym spolerować swojego Lexa w kolorze 1C0 jednak zanim to nastąpi zacznę od zrobienia kilku elementów oraz przedskoczków testowych w postaci avensisa T22 w kolorze czarnym (kod lakieru 202) oraz vw w kolorze LB5N. Polerkę którą posiadam to Dino KRAFTPAKET 640220 (klon ADBL Roller D09125-01) z talerzem 150mm i dwoma padami (twardy i miękki). Do tego zestawu planuję dokupić talerz mocujący na 75mm żeby nie męczyć się przy krawędziach i trudniej dostępnych miejscach. Z padów wybrałem NATy - biały, żółty i czerwony lub czarny. Na start po dwie sztuki każdego w średnicy 80mm oraz 150mm. Japończyki z racji miękkości lakieru zamierzam zrobić z pominięciem białych padów. Pasty wybrałem od Sonaxa - Profiline EX 04-06 oraz Profiline PerfectFinish. Jak wyżej, japończyki pominięciem białych padów, do vw na pierwszy ogień biały pad z EX, następnie żółty pad z EX i na koniec PF na, no właśnie czerwonym czy czarnym padzie? Po zabiegu lakier zabezpieczę Fusso 12m do jasnych lakierów - już go mam a na przedskoczów mi szkoda kasy. Mam Marolexa 3000 i jestem w połowie piany od ADBL Yeti. Jaką pianę warto wypróbować gdy obecna mi się skończy? Do kupienia będę miał jeszcze szampon oraz rękawice do mycia na 2 wiadra ale to już doczytam na forum. Dziękuję z góry za wszystkie komentarze.
RoBee Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Dużo napisałeś, widać, że umiesz czytać ze zrozumieniem forum ale nie wiem o co właściwie pytasz, bo jedyne pytanie jakie tu padło dotyczy ADBL Yeti. Prewashy na rynku od groma i mamy tu nawet poświęcony temu temat (PS Yeti nawet się nie łapie, bo są mocniejsi zawodnicy):https://kosmetykaaut.pl/topic/15013-pre-wash-produkty-dyskusja/
GreenBastard Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Głównym zagadnieniem jest to czy wspomniane komponenty będą ze sobą pasować, czy w tym co obmyśliłem nie ma jakiegoś dużego fakapu. Chociaż po Twoim poście widzę że wszystko jest okej, więc zarzucę kilka dodatkowych pytań Czy 2 sztuki każdego z padów w dwóch rozmiarach(80mm i 150mm) wystarczą do sprawnego spolerowania samochodu i czy taka kolejność etapów będzie? Czy wspomniane pasty będą dobrym wyborem na padach NAT do tych lakierów? Wybrać czerwony czy czarny pad NATa na finish?
RoBee Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Japończyki są na ogól miękkie więc pady cuting/polishing robią robotę przy doborze dobrej pasty.Skoro to twoje pierwsze podejście mam radę: nie rzucaj się od razu na dwuetapową korektę. Zacznij od one stepa. Na pierwszy raz to i tak będzie dużo roboty, a pasty one stepowe dużo wybaczają.Zacznij sobie od np. 3D One i padów ADBL one step. Jeżeli nie będziesz zadowolony z efektu, to znaczy, że trzeba podejść agresywniej.Co do ilości padów- zależy. Jak masz kompresor i na bieżąco czyścisz to 2-3 mogą wystarczyć. Do ø80 dwa powinny być ok, bo tego używasz mniej niż 5"
Rekomendowane odpowiedzi