Jacku Posted June 28, 2020 Report Posted June 28, 2020 Witam wszystkich, Mam takie pytanie. Posiadam VW Golfa 5 i VW New Beetle. Oba w czarnych lakierach. Na obu będę przeprowadzał onestepa Menzerny na żółtych padach NATa na rotacji. Jako, że rozpoczynam przygodę z detailingiem mam pytanie odnośnie zabezpieczenia lakieru. Posiadam wosk od Soft99 Dark&Black Wax, którego chciałbym nałożyć na jedno auto, a na drugie chcę położyć powłokę CARPRO CQUARTZ UK EDITION 3.0 (wiem, że to jest niska pólka ale to początek zabawy). I tutaj pytanie, czy po korekcie przemywać lakier IPĄ i na to nakładać wosk i powłokę czy lepiej jakiś cleaner czy ogólnie nie przemywać i po dotarciu pasty po prostu nakładać? Dziękuje za odpowiedzi.
Eidos71 Posted June 28, 2020 Report Posted June 28, 2020 @Jacku - poczytaj trochę, zapoznaj się z podstawami detailingu... Poznaj "tajniki" aplikacji powłoki i przygotowania powierzchni lakierniczej na przyjęcie takiego produktu. Poza tym CQuartz UK nie jest wcale powłoką z "niskiej półki" - jest przyjazna w aplikacji, rozsądnie wyceniona i (na odpowiednio przygotowanym lakierze i przy odpowiednim jej póżniejszym traktowaniu) zabezpieczy lakier w deklarowanym przez producenta czasie. Odnośnie Menzerny jako bazy pod wymieniony przez Ciebie wosk - tutaj nie widzę przeszkód, abyś zaaplikował ten wosk bezpośrednio na AIO Menzerny. Daj tylko kilka godzin Menzernie przed aplikacją wosku.
Michał82 Posted June 28, 2020 Report Posted June 28, 2020 @Eidos71 nie spłynie wosk z Manzerny szybko? A przemycie ipa wypłucze wypełniacze, które zawiera w sobie i zadowalający efekt po jej użyciu zniknie przy okazji. Jest na forum temat poświęcony tej paście, mam też ją u siebie w arsenale i dla mnie to typowe aio. Ale masz większe doświadczenie stąd moje pytania
Eidos71 Posted June 29, 2020 Report Posted June 29, 2020 9 godzin temu, Michał82 napisał: nie spłynie wosk z Manzerny szybko? Oba produkty zawierają carnaubę, więc nie będą się gryzły. Efekt aplikacji wosku na AIO będzie trochę zbliżony do efektu, jaki uzyskamy po aplikacji wosku z carnaubą na produkt typu glaze - trwałość wosku trochę się zmniejszy, ale nie na tyle, aby spłynął po 1-2 tygodniach. Warunkiem jest dać kilka godzin AIO Menzerny na utwardzenie/związanie się z lakierem, oraz aplikacja tego wosku bez jego "wypracowywania". 9 godzin temu, Michał82 napisał: A przemycie ipa wypłucze wypełniacze, które zawiera w sobie i zadowalający efekt po jej użyciu zniknie przy okazji. Przemycie IPA zaraz po aplikacji faktycznie może coś usunąć, ale po utwardzeniu/związaniu się tego AIO, IPA nie zrobi już większej krzywdy. 1
Moderator Domel Posted June 29, 2020 Moderator Report Posted June 29, 2020 13 godzin temu, Jacku napisał: będę przeprowadzał onestepa Menzerny na żółtych padach NATa na rotacji. Jako, że rozpoczynam przygodę z detailingiem Grubo idziesz. Zamień te żółte na czarne lepiej.
Recommended Posts