Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema wszystkim!

Mój Forester '06 potrzebuje porządnego prania jasnej tapicerki, która przez lata zaniedbań woła o pomstę do nieba. Sporo miłości przydałoby się także skórzanym fotelom (jasna skóra), dlatego postanowiłem zainwestować nieco grosiwa w kosmetyki i sprzęt do wnętrza. Czy możecie spojrzeć na listę i ocenić fachowym okiem czy uzupełnilibyście ją o coś jeszcze na porządny start? Z góry dzięki!

Odkurzacz ekstrakcyjny Profi 50.1C

W komplecie z  odkurzaczem dostaję APC Stockmeier K22 (10kg) i Carpet Cleaner EX-1 (10kg)

Do tego dojdą: 

• Auto Na Blask Zestaw 3 szczotek do tapicerki na wiertarkę,
  • ADBL Little Rascal Black - szczoteczka nylonowa
  • WaxPRO delikatna szczotka do czyszczenia tapicerki
  • Vikan Mini Szczotka do prania tapicerki
  • WaxPRO Pet Hair Brush

Do jasnych skór: ADBL Leather KIT - zestaw do czyszczenia i pielęgnacji skóry

• ADBL LEATHER CLEANER 0,5l;
  • ADBL LEATHER CONDITIONER 0,2l;
  • ADBL THER – LEATHER BRUSH;
  • ADBL 150ML FOAMER; ADBL LEA – 350GSM MICROFIBER;
  • ADBL LEATHER MIST 0,2l – AIR-FRESHENER;
  • ADBL TRIGGER

Do pozostałych zastosowań:

• ADBL Bonnet 1L
  • ADBL Interior Cleaner 1L
  • Koch Chemie Guf Gummifix 1l
  • Funky Witch Mademoiselle Matt Plastics & Rubber Protectant 215ml
  • Chemical Guys Zesty Lemon&Lime Scent 473ml
  • Gliptone Static X 235ml

Akcesoria:

• ValetPRO Foam Detailing Brushes 5-Pack
  • Pędzle WORK STUFF Detailing Brush Black - zestaw pędzelków
  • ADBL Dodger

Do szyb:

• AutoGlym Car Glass Polish Mleczko do szyb 325 ml
  • ADBL Glass PRO 1l - płyn do mycia szyb

Akcesoria:

• ADBL Goffer 35x35cm
  • CarPro GlassFiber     

Dodatki: 

• ADBL Magiczna Gąbka
  • WaxPRO Kangaroo Pocket Applicator - aplikator z mikrofibry z kieszonką (10 sztuk)
  • WaxPro NoLimit Smart 200gsm 36x36cm zestaw 10 sztuk
  • WORK STUFF Work Bottle 750ml + Trigger
  • ADBL Micro Wash 1l - środek do prania fibr

Co pominąłem? Co niepotrzebne? Co byście wymienili? Doceniam każdą podpowiedź!

Opublikowano

Fajny, konkretny zestaw. Z doświadczenia podpowiem, żebyś te Work Bottle przemyślał... triggery często padają bez powodu...

Fajne fibry robi Work Stuff, bezkrawędziowe.

Do skóry bezkonkurencyjny jest ColourLock, chociaż na początek ADBL na pewno się sprawdzi.

Magiczne Gąbki najlepiej brać hurtem, bo szybko się zużywają - tak z 5 naraz przynajmniej.

Czarne pędzelki WS tak, ale nie do wszystkiego - są dość twarde, więc średnio nadają się do szczelin, zakamarków i delikatnych tworzyw. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
58 minut temu, MMCzysci napisał:

Fajny, konkretny zestaw. Z doświadczenia podpowiem, żebyś te Work Bottle przemyślał... triggery często padają bez powodu...

Polecasz jakieś konkretne atomizery?

59 minut temu, MMCzysci napisał:

Fajne fibry robi Work Stuff, bezkrawędziowe.

Wymieniam więc na Work Stuff Basic Purple 40x40 350gr/m2 (5szt). Nie będzie za mało? Dorzucić jeszcze 5?

Do skóry bezkonkurencyjny jest ColourLock, chociaż na początek ADBL na pewno się sprawdzi.

Poczytam jeszcze o zestawach od CL. Różnica cenowa nie jest jeszcze taka duża skoro jakościowo jest to dużo lepszy wybór.

Magiczne Gąbki najlepiej brać hurtem, bo szybko się zużywają - tak z 5 naraz przynajmniej.

To był dodatek do zestawu, po prostu go wyszczególniłem, ale dorzucę jeszcze kilka sztuk wedle rady.

Czarne pędzelki WS tak, ale nie do wszystkiego - są dość twarde, więc średnio nadają się do szczelin, zakamarków i delikatnych tworzyw. 

Faktycznie, niezbyt uważnie przeczytałem opis produktu. Wymienię je na te z gumową skuwką i dorzucę jeszcze zestaw delikatnych Detailing Brush Rubber Albino od WS 🙂 

Dzięki za porady. Ogrom produktów dedykowanych po pewnym czasie wprowadza w dezorientację 😉

Opublikowano

Do usług 🙂 

Ad. 2 Fibr nigdy za dużo, ale generalnie ja bym kupił kilka Wax Pro lub Basic właśnie do QD, docierania wosku i sporą ilość cieńszych, do "brudnych" spraw. Czasem szkoda fibry za 20 zł/sztuka do np. mycia progów 😉 

Ad. 3 CL zdecydowanie warto jak chodzi o relację cena/jakość.

Ad. 4 Kup większą ilość, kilka użyć i trzeba będzie kupić następne 😉

Ad. 5. Pędzelki warto mieć róźnej twardości, niekoniecznie jednego producenta. Ja mam Albino WS do nawiewów i delikatnych plastików, czarny do uporczywego brudu i 2 od detailink - pośrednie, są dosyć wszechstronne z uwagi na twardość. Jeden do wnętrza, drugi do zakamarków karoserii.

Opublikowano

@MMCzysci Dorzuciłem więc trochę tańszych MF (tych z pierwszego posta). Przejrzałem ofertę i w sumie zestaw do skóry od CL wyszedł taniej

Ale jakie atomizery polecasz? Samemu ciężko wybrać jeżeli się nie miało z nimi styczności

Opublikowano

Ja też nie wiem... w każdym razie - nie te, które są w WB. Ich działanie to loteria. Guala są fajne, ale one spieniają produkt, a nie do wszystkiego jest to potrzebne. Może ktoś inny podpowie.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka