Jump to content

Recommended Posts

Posted

Powiedźcie mi czy to możliwe że przez polerowanie mogło się takie coś stać ?

A jeśli tak to dlaczego ???

36b06bdfe1558121med.jpg

[ Dodano: 28 Maj 2010, 20:26 ]

A tylko dodam że to lakier na zderzaku (jeśli ma to jakieś znaczenie)

Posted

Arek, rzuciłem okiem na lekko większą fotkę, ale i tak niewiele widać. Czy to jest popękanie lakieru czy jakieś ślady na nim ?

Posted

moim zdaniem to w tym miejscu karoseria musiała być "zamięta"

takie ślady są na zderzaku w aucie rodziców które kiedyś miało delikatne spotkanie ze słupkiem, plastikowy zderzak sam wrócił na swoje miejsce, a po kilku miesiącach coś takiego wyszło

Posted

Przegrzanie lakieru raczej nie wchodzi w grę, robiłem pastą na wysoki połysk delikatnie dociskając ...

Posted

malkolm ma rację, to wygląda na popękanie od spotkania z jakimś słupkiem czy coś, na firmowym berlingo mam parę takich "kwiatków" :roll: , jeśli to na pewno takie uszkodzenie to raczej bez lakiernika się nie obejdzie. A wyszło to na pewno przy polerowaniu?? :o

Posted

Mam teraz u siebie auto z identycznymi pajęczynami na zderzaku tylko w większej ilości, każdy wjazd maszyną kończy się powiększeniem ilości pajęczyn. Zderzak był lakierowany prze jakiegoś "fachamana" i to jest zapewne przyczyna.

Posted

kanar i co teraz z tym zrobisz ??? wiec to jednak chyba moja wina ??

Posted

Ja mam o tyle fart, ze to auto brata, wiec nie ma przypału, ale przyjmując auto warto wypytać właściciela o historię i poinformować o ew. możliwości jeśli zderzak był malowany. Dostałęm, jescze info od braciaka, że ten zderzak nie ma założonego oryginalnego wzmocnienia i to może też być dodatkową przyczyną, że lakier był już mocno wymęczony i dlatego popękał.

Posted

Lakier popękał po prostu.

Zderzak został zagięty

lub

był już kiedyś naprawiany

lub

był szpachlowany

Naprawa.

Wszystko zależy od tego jakie są przyczyny pęknięcia ,podłoże i lakier (2 czy 1 warstwowy).

Generalnie przydałyby się zdjęcia w macro.

Moim zdaniem pozostaje zedrzeć i położyć nowy lakier.

Posted

Też mi się zdaje, że to błąd lakierniczy albo spotkanie z jakąś przeszkodą ;)

Jakoś tak nie wydaje mi się żeby można było coś takiego zrobić polerką.

Posted

Tez mam taka pajeczynke na rogu zderzaka - jak kupilem 6 lat temu nie bylo widac ale teraz po polerce jest bardziej widoczne. U mnie na pewno byl jakis slupek albo inne auto bo rog blotnika na zderzakiem jest lekko przygiety.

Posted
a może zderzak był uszkodzony wcześniej, pasta wchodzi w te pęknięcia i dlatego tak to widać??

Dobrze pisze, już sie z tym spotkałem.

Przydałoby sie wyczyścić te pęknięcia z białej pasty/wosku.

A jakby to zapuścić czymś ciemnym i oleistym? np Black Hole?

Oczywiście, jeżeli ma być idealnie, to bez lakiernika chyba sie nie obejdzie.

• Moderator
Posted

Ja mam podobny efekt na kołpaku który był niefabrycznie lakierowany,

powstało to w miejscu odkształcającym się przy ściąganiu.

Posted

Muszę powiedzieć, że się teraz też zmartwiłem, bo planuje wyjazd do domu do rodziców gdzie będę mógł zając się spokojnie autem odświeżyć i nawoskować a wydaje mi się, że moje zderzaki nie mają oryginalnego lakieru i czy pod lakierem jest jakiś szpachel i czy zderzak kiedyś nie był walnięty. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale środki po kolei to: SSR2, SRP, DJ. Żeby też po jakimś czasie nie wyszła mi taka pajęczyna.

[ Dodano: 30 Maj 2010, 12:25 ]

To może lepiej nie robić zderzaków ? :o

Posted

marasec, jak ma wyjść to i tak wyjdzie, u mnie wylazło bez polerki