rudi0018 Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2019 Cześć, mam do Was pytanie co polecacie zamiast tradycyjnej glinki. Obecnie używam glinki żółtej od ValetPro oraz soft od Bilt Hamber, jednak chciałbym sobie ułatwić i przyspieszyć proces glinkowania, dlatego zastanawiam się nad alternatywą. Wiem, że można kupić ręcznik, gąbkę, bądź rękawicę. Dodam, że interesowałem się właśnie tymi trzema produktami od ADBL, Shinny Garage, CarPro. Czego Wy używacie, lub co byście wybrali i dlaczego?
marco80 Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2019 Ręcznik jest fajny zdecydowanie przyspiesza pracę, jednak jest agresywny i fajnie się go używa ale typowo przed korektą.Jak nie masz zamiaru robić korekty polecam jednak glinkę w formie tradycyjnej też zrobi syf ale mniejszy
rudi0018 Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2019 @marco80 Ok, rozumiem i każda z tych rzeczy jak rękawica/ręcznik/gąbka zrobi duży syf na lakierze? A clay sponge od ADBL?
marco80 Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2019 @rudi0018 Clay z Adbl nie używałem ,nawet nie miałem w ręce wiec moja wypowiedz jest o rzeczach które używam (jednak rękawica czy ręcznik jest bankowo wylany ten sam materiał wiec tu powinno być tak samo)można się ratować większą ilością lubrykantu lub glinkować na żelowych deironizerach,rekawice płucz też po każdym elemencie.Przed glinką jednak dobre oczyszczanie chemiczne które już na wstępie usuwa sporo zanieczyszczeń
ibiza Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2019 W niedziele pierwszy raz glinkowałem więc podzielę się paroma spostrzeżeniami - lubrykantu używałem Shiny Garage Smooth Clay Lube naprawdę fajny produkt , super szła robota na cały samochód zużyłem 3/4 produktu. Przed glinką należy dobrze umyć samochód + zrobić Tar&Glue następnie dobrze osuszyć auto i dokładnie przejrzeć czy nie zostały jakieś "ciała obce" na karoserii , które mogą wpaść pod glinke i narobić rys. Wiadomo glinke pod pracą moczymy w ciepłej wodze , wyrabiamy krążek następnie przechodzimy do ostrożnej pracy , powodzenia.
powalla Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2019 Po co masz suszyc jak glinka jedziesz na mokro?
rudi0018 Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2019 @ibiza Jak używać glinki to wiem Temat założyłem, aby dzielić się spostrzeżeniami na temat alternatyw glinki.
marco80 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2019 Poza tym iron jednak też się przydaje...............
Rekomendowane odpowiedzi