Pioter83 Posted November 12, 2019 Report Posted November 12, 2019 Przeczytałem tego trochę i nie widziałem tematu jak dbać/ serwisować powłokę. Możecie proszę opisać jak to robicie?
Crasher Posted November 12, 2019 Report Posted November 12, 2019 Paweł MX Nowicki nagrał dośc mocno wyczerpujący temat filmik. Sprawdź. Z mojej zasłyszanej wiedzy wynika, że czasami stosuje się też pasty regeneracyjne typu Essence + żeby oczyścić powłoke i zregenerować .
Pioter83 Posted November 12, 2019 Author Report Posted November 12, 2019 Godzinę temu, Crasher napisał: Paweł MX Nowicki nagrał dośc mocno wyczerpujący temat filmik. Sprawdź. Z mojej zasłyszanej wiedzy wynika, że czasami stosuje się też pasty regeneracyjne typu Essence + żeby oczyścić powłoke i zregenerować . Dzięki!
menior Posted December 30, 2019 Report Posted December 30, 2019 Czy w ramach tzw.serwisu powloki stosuje sie tez glinkowanie? Np.z tych delikatniejszych,czy moze to oslabic powloke?
Bare Shine Posted December 30, 2019 Report Posted December 30, 2019 @menior czasami glinkowalem powloke i nawet najslabsze to znosily to bez problemu. 1
zeea Posted July 29, 2025 Report Posted July 29, 2025 Właśnie jestem po serwisie powłoki u znajomego. Na płaskich elementach zaczyna widać Water spoty, których chemia za pierwszym razem nie ruszyła. O ile samochód byłby mój to przy kolejnym myciu skupił bym się na tych elementach i znów zaatakował mocniejsza chemią, ale robiąc samochód obcej osoby, który oddajemy załóżmy za 5h ciężko jest zrobić cały serwis, wysuszyć auto i znajdując w tym momencie WS znowu podchodzić do etapu mycia itd.... Ktoś wie jak np. Studia podchodzą do tego tematu? Ciężko mi uwierzyć że myją samochód na 2/3 żeby usunąć WS....
D@ViD Posted July 30, 2025 Report Posted July 30, 2025 @zeea Serwis powłoki polega na usunięciu zanieczyszczeń typu smoła, lotna rdza, osady mineralne, czyli waterspoty. Robi się dekontaminacje (T&G + Deiron, mycie), sprawdza się wtedy stan powłoki, jak słaba hydrofobowość, to się używa Water Spot Remover, aby odetkać powłokę, jak są waterspoty, to zależy "jak swieże" i do tego podchodzi się indywidualnie. Czasem jak już stare WS, to już chemicznie tego się nie usunie, tylko polerowanie i reaplikacja. Niestety to jest wada powłok...
zeea Posted July 30, 2025 Report Posted July 30, 2025 @D@ViD dokładnie tak robię. Po prostu zastanowilo mnie to jak np studia do tego podchodzą... Ostatni raz auto było u mnie na serwisie rok temu i wtedy nie pamiętam żeby coś było. Ceramika Admire po 2 letnim przebiegu - stan jak by świeżo nałożona z tym że parę WS się znajdzie na lakierze... Dlatego wciąż utrzymuje tezę, że ceramika to tylko roczna, a finalnie i tak wosk robi najlepszy look na samochodzie regularnie i prawidłowo nakładany
Gardor Posted July 31, 2025 Report Posted July 31, 2025 Może wbiję kij w mrowisko, ale niestety często widuję auta z nałożoną powłoką, które wyglądają gorzej niż te bez niej. Mam na myśli przede wszystkim waterspoty. Jeśli właściciel samochodu z powłoką nie będzie odpowiednio o niego dbał i regularnie go pielęgnował, auto może wyglądać naprawdę źle. 3
zeea Posted July 31, 2025 Report Posted July 31, 2025 @Gardor zgadzam się. Nawet jak dba to prędzej czy później nalapie WS, a szary Kowalski przypuszczam że kwasu w domu nie posiada by na czas je usunąć... Nie chcę mówić, że ceramika to zło bo nie o to mi chodzi, ale no... Każde zabezpieczenie ma swoje plusy i minusy stety, niestety
keza Posted July 31, 2025 Report Posted July 31, 2025 @Gardor @zeea niestety wielu użytkowników samochodów zabezpieczonych powłoką po aplikacji zapomina, że ona wymaga pielęgnacji. Ciężko to zmienić ponieważ ludzie w 95% są zajęcie swoimi tematami a samochód ma ich wozić. Kilku osobom udało mi się wpoić minimalne dbanie o auto i to cieszy. Tylko, że to ułamek procenta.
Recommended Posts