Damian9926 Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2019 Witam , mam pytanie ponieważ polerowaniem niedawno a4 b6 i efekt końcowy był świetny , auto zostało umyte i 2 razy odtłuszczone IPA , po cuttingu , zrobiłem 2 etapy jeszcze aby mieć pewność że będzie wszystko cacy i tak auto wyglądało . Po 2 tygodniach spotkałem to auto wieczorem zaparkowane i przyswiecilem na lakier z ciekawości i byłem w szoku , auto było cake porysowane jak by nigdy nie przeszło żadnej korekty lakieru , i te rysy widać było że są od maszyny , nie były to zwykle hologramy a wielkie okrągłe rysy , nie mam pojęcia jak to możliwe . Godzien przed oddaniem auta znajomemu kolega namówił mnie żebym zabezpieczył go woskiem i tak zrobiłem ale nie mogłem go do końca dotrzeć , nie było tego widać gołym okiem a pod latarka inspekcyjna taka minimalna smuga , na następny dzień byłem ogl to auto czy wosk nie zepsuł efektu i było wszystko dobrze . W tym tygodniu poprawiałem to autko i zrb na rotacji i pasie menzernie 2500 plus miękka gąbka jeden etap i potem drugi na da i pascie finishowej . Ale i tak gdy sprawdzałem auto na słońcu to były dalej rysy , a pod latarka nie było nic widać. Ma ktoś wiedzę skad coś takiego się stało , jestem załamany tym że efekt pierwszy był powalający a po 2 tyg tragedia ... Oba zdjęcia po korekcie plus auto było sprawdzane w największym słońcu i nic nie było
powalla Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2019 Przez 2 tyg to duuuzo rzeczy moglo sie wydazyc Moze wlasciciel myl autko na bezdotyku ta szczotka na kiju? U mnie raz „klient” po chyba 4 dniach sciagal z dachu snieg ... smiatkiem ktory znalazl w garazu , no a ze bylo zimno to wlosie sztywnie i tak porysowal sobie dach ze autko wyladowalo znow u mnie , a i tak ze 3 rysy do podkladu zostaly
Damian9926 Opublikowano 4 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2019 Tak , myślałem też o tym ale chyba to odpada przez kształt tych rys, kolejna rzecz jaka mnie dziwi że 2 etapy ich nie usunęły jeśli były by to rysu po cuttingu , a jeśli np po finishu , to nie sądzę że by ich widać nie było po myciu i 2 krotnym ipowaniu... @Damian9926
kudlaty86 Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2019 Tak , myślałem też o tym ale chyba to odpada przez kształt tych rys,@Damian9926Co rozumiesz pod tym pojęciem? Ze rysy okrągłe więc zrobione przez ruch obrotowy pada? Swirle to w rzeczywistości setki prostych rys, tylko źródło światła sprawia, że wyglądają jakby były okrągłe. Od szczoty z myjni bezdotykowej będzie to wyglądać tak samo jak poświecisz punktowym światłem.
Gozdziu23 Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2019 Jak mowisz ze po korekcie zostały rysy widoczne na słońcu a pod latarką nie, to zwyczajnie slaba latarka i nic nie widzisz Pozatym dla mnie to wygląda jak za mało sciety lakier, nie odtluszczane i potem wychodzi
Damian9926 Opublikowano 5 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2019 45 minut temu, kudlaty86 napisał: Co rozumiesz pod tym pojęciem? Ze rysy okrągłe więc zrobione przez ruch obrotowy pada? Swirle to w rzeczywistości setki prostych rys, tylko źródło światła sprawia, że wyglądają jakby były okrągłe. Od szczoty z myjni bezdotykowej będzie to wyglądać tak samo jak poświecisz punktowym światłem. Tak wiem co to swirle ale czy aż tyle by ich narobił w 2 tygodnie ? 31 minut temu, Gozdziu23 napisał: Jak mowisz ze po korekcie zostały rysy widoczne na słońcu a pod latarką nie, to zwyczajnie slaba latarka i nic nie widzisz Pozatym dla mnie to wygląda jak za mało sciety lakier, nie odtluszczane i potem wychodzi No też tak myślę ale mimo wszystko ciężko mi w to uwierzyć że późniejsze etapy tego nie usunęły , latarkę mam Larę pro , a przy odtłuszczenie nie żałowałem ipy
boT Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2019 Zmień IPE na typowego panel wipe, typu adbl Wipeout lub nawet rrc Wipeout, ewentualnie , ipa nie wymyje wszystkiego, to jest typowo środek do odtluszczania, a nie wymywania past polerskich i ich nośników.... Ludzie stosują ipe bo jest tania to raz, no a dwa to to, ze potrafi ukazać więcej niż np zmywacz sylikonowy ale nie na tyle co wipeout. Na zdjęciu ewidentnie wina leży po stronie autora. Temat do poprawy i przeprowadzenia ponownie konkretnej korekty. Nawet oglądanie filmów nie jest w stanie pokazać Ci jak robić to w praktyce dopóki ktoś cie nie pokieruje indywidualnie. Pozostaje Ci tylko nauka na własnych bledach i kombinowanie różnymi kombinacjami past i padów, robiąc to komuś i chcac zrobić to dobrze musisz posiadac dość obszerny asortyment produktów tj. Pasty, pady, zmywacze, fibry plus oświetlenie. Wracając do tematu, i wykluczając to ze klient nie był na szczotach, i to że sam zrobił to nieumyslnie niewłaściwym mycie dotykowym, bo nie ma szans ze bezdotykiem. Kwestia bezdtotyku jest taka ze jeżeli wypchales te rysy polerujac, to agresywna chemia na myjni bezdotyku zwyczajnie wypłukala resztki past, a to co Ipa zebrała podczas inspekcji i obróbki to ta reszta weszła w pory otwarte od temperatury po czym ochladzajac się lakier zamknął pastę na jakimś poziomie mikromilimetra w lakierze. A propos temperatury którą trzymales obrabiajac lakier, czy mniej więcej wiesz na jakim poziomie byla,? Często nieumiejętność kontroli i wyczucia temperatury (z czasem wyczucie samo w końcu przyjdzie, praktyka praktyka ) wpływa to na pory w lakierze im wieksza temperatura tym pory bardziej sie otwierają przyjmując wtedy paste i to co w niej sie znajduje (solventy, olejko, nosniki), tym bardziej jeżeli pasty są typowo oleiste, np koch, menzerna, ja zastąpił bym to sonaxem z przewaga właśnie wody która jest jej bazą i jest łatwiejsza do usunięcia np po przez ipe. Przy tamtych pastach potrzebujesz mocniejsze środki do usunięcia resztek. Nanolex ma ciekawy środek pod swoje pasty cutingo które to właśnie lubią wyższe temperatury i są pod maszyny rotacyjne gdzie pod wpływem temp rzedu 45/50 stopni zaczyna działać i puszczać olejki (i scierniowoaluminium zaczyna dopiero działać ) oni mają taki zmywacz który aplikujesz na dany panel czekasz do kilku minut gdy pojawią sie już bąbelki to znaczy że można ściągnąć nadmiar w ten sposób są uwalnianie z porów te olejki z past i powierzchnia staje się wyjalowiona wolna od pozostałości z past 2
Gozdziu23 Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2019 Resztek jak reszte, ale to trzeba wziac normalnie koch h8 twardą gąbke i ciąc lakier, a nie zrobić sobie przejazd menzerna póxniejsze etapy jak menzerna 3500 czyli wykończenie usuwają tylko i wyłaczeni hologramy, nie usuwasz już nimi swirli, chyba ze tniesz futrem, ale to inna sprawa Polecam białe/pomarańczowe flexi twardą cuttingowa fg400, koch h8, 3d aca500, sonax cutmax i pozniej polish i na koncu finish i bedzie kocur 1
Rekomendowane odpowiedzi