b0l5 Posted August 9, 2019 Report Posted August 9, 2019 siema,mam nałożone dwa woski na swoje auto, mianowicie dwie warstwy soft99 fusso i na niego jeszcze warstwę soft99 authentic. Chciałbym się was poradzić jak przebiega u was proces odświeżania/mycia takiej powłoki woskowej. Czy samo mycie szamponem + QD rozwiązuje co 2 tygodnie sprawę? Czy muszę używać agresywniejszej chemii w postaci chociażby piany i dodatkowo glinkować auto? Mam pewne wątpliwości, że jeżeli zrobię piana>szapon>glinka>QD to w jakiś sposób mogę naruszyć mechanicznie strukturę wosku. Do dyspozycji mam u siebie Neutral Shampoo Creamy TypeSoft99 Fusso Coat Speed & Barrier Hand Spray Proszę was o poradę. @Soft99
Trewas Posted August 9, 2019 Report Posted August 9, 2019 Po 1 fusso się nie warstwuje. Po 2 odpowiadając na pytanie: Normalna piana (ph okolice neutral), potem spłukać, szampon ( też okolice neutral), spłukać, osuszyć, qd dla podbicia looku. Co rozumiesz poprzez agresywniejszą chemie? Jeśli auto niedawno przechodziło proces glinkowania to nie ma potrzeby powtarzania tego co 2 tygodnie. Jeśli auto stoi w jakichś warunkach gdzie mocno się coś do niego klei to ewentualnie dekontaminacja chemiczna czyli iron i tar and glue.
b0l5 Posted August 9, 2019 Author Report Posted August 9, 2019 czemu się nie warstwuje?auto jest garażowane, co do mocniejszej chemii miałem tu na myśli irona + tar and glue remover
Moderator Domel Posted August 9, 2019 Moderator Report Posted August 9, 2019 6 godzin temu, b0l5 napisał: czemu się nie warstwuje? auto jest garażowane, co do mocniejszej chemii miałem tu na myśli irona + tar and glue remover
Dystrybutor Soft99 Posted August 14, 2019 Dystrybutor Report Posted August 14, 2019 Nasze woski nie są w tej kwestii wymagające bardziej lub mniej od innych na rynku i zawsze zalecamy kierowanie się własnymi potrzebami oraz zdrowym rozsądkiem Jeśli mamy "kanapkę" z 2 warstw Fusso i na tym jeszcze Authentic, to w praktyce najdłużej przetrwa jedynie pierwsza wastwa Fusso Coata i to ona zapewni ochronę. Wszystko, co leży na niej, będzie miało bardzo trudne warunki do związania i najpewniej spłynie z pierwszym myciem / deszczem. Patrząc zupełnie obiektywnie, to taka operacja raz na dwa tygodnie, całkowicie wyczerpuje temat: Dokładne płukanie ciśnieniowe (opcjonalnie z pianą aktywną) => mycie ręczne szamponem o neutralnym pH => dowolny QD (opcjonalnie) QD oznaczyliśmy jako opcję, bo jedni nie wyobrażają sobie mycia bez tego, inni z kolei wykorzystują wosk do końca jego trwałości nie wspomagając go niczym. Glinki, T&G Removery itd. zostawilibyśmy jako cięższą artylerię do corocznego, gruntownego czyszczenia lakieru.
b0l5 Posted August 14, 2019 Author Report Posted August 14, 2019 @soft99 szampon mam wasz ten kremowy + qd fusso też od was myślę, że chyba nic więcej mi nie potrzeba, no jedynie aktywna piana. btw. macie w ofercie ogólnie jakaś pianę? Bo na stronie japońskiej jest spora gama produktów niedostępnych w Polsce, domyślam się że chodzi o formułę i składniki, które w unii są niedopuszczalne.
Recommended Posts