Jump to content

Dwa zabytki -> cel: show cars

Recommended Posts

Mam dwa otwarte projekty. Obydwa dobrze utrzymane, prawdopodobnie niektóre panele były malowane w międzyczasie, jednak do perfekcji jeszcze dużo im brakuje:

1. Jaguar XJS '89 (czerwony, klar odchodzi w kilku miejscach, rysy - do wyboru, do koloru, rdzy brak)

2. Mercedes 450 SL (107) '77 (bordo, poza licznymi ryskami spore ognisko rdzy pod hardtopem, poza tym jednym miejscem bez rdzy)

Oba na chodzie, chociaż chwilowo garaż i kobyłki, bo czekają na nowe koła.

Cel: show car - lub jak najbliżej tego efektu :)

Mój poziom wiedzy o lakierach i detailingu: 0+ (odróżniam główne kolory lakieru, potrafię zauważyć koliste rysy - za to mam niewyczerpalne pokłady zapału i cierpliwości). Wiem, że sam nie dam rady ich wyprowadzić na blask, więc na pewno skorzystam z pomocy kogoś kto zna się na rzeczy. Zakładam, że najpierw autka powinien obejrzeć lakiernik - i tu prośba do Was - polećcie kogoś w Warszawie (lub w pobliżu), kogoś, kto z pasją podchodzi do pracy i nie zniszczy mi lakieru. A może jest ktoś kto kompleksowo zajmuje się lakierem, tzn. lakierowanie+detailing?

Zakładając, że pewne prace wykończeniowe nie wymagające wieloletniego doświadczenia będę mógł zrobić sam, potrzebuję fachowej pomocy w tych kwestiach, które wymagają wprawy i umiejętności specjalisty. Przede wszystkim zależy mi na jakości, po drugie na wyglądzie (właśnie w tej kolejności). Budżet jest elastyczny, tzn. jeśli koszty miały by przekroczyć zasoby mojej świnki skarbonki, to poczekam aż "świnka utyje". Wolę, żeby renowacja była zrobiona porządnie kosztem czasu, niż szybko i z krótkotrwałym efektem.

W jednym miejscu dostałem taką propozycję: (bez oględzin "na żywo"):

1. umycie ciśnieniowe przy użyciu bezpiecznych odczynników aktywnych

2. usunięcie zbrudzeń organicznych i ropopochodnych przy użyciu preparatu Body Solvent

3. glinkowanie powierzchni lakierniczej

4. maskowanie elementów nie podlegających renowacji

5. renowacja politurami olejowymi

- US/DC 2.0

- S/Dc 2.0

- D/A

- S/F

7. oczyszczenie i usunięcie taśm maskujących

8. ciśnieniowe usunięcie zabrudzeń polerskich

9. odtłuszczenie powierzchni lakierniczej

10. aplikacja podbudowy polimerowej SP2

11. ręczne wypolerowanie

Co sądzicie o tej liście prac? Znacie kogoś, kto podjął by się takiego projektu?

59442a626ce8b_tn_jagxjs.jpg.066282419520f541fc7327ffa6f33ada.jpg

tn_450_SL_D_Front.JPG.12470a6a499f6c33daf28e1f98baab0e.JPG

co do dwoch autek kolegi slxjs. sa przepiekne i podejrzewam ze po odpowiedniej kuracji beda wygladac jeszcze piekniej. bywam czasem w warszawie i z checia bym kiedys je obejrzal. a przy okazji ile zaspiewali za to co opisales? podejrzewam ze nie malo.

Witam, ostatnio wpadł nam w ręce 40-letni E-Type.

Nie chodzi o reklamę, ale nie mogłem się powstrzymać przed wrzuceniem tych fotek. Praca przy tym aucie to czysta przyjemność. W wolnej chwili postaram się wrzucić cały opis i więcej zdjęć.

imgp2348lx.jpg

imgp2306.jpg

imgp2293u.jpg

imgp2274v.jpg

imgp2262.jpg

imgp2378.jpg

hmm, chyba urodziny forum, patrz tu: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=2193

czyli 19.06

ja słyszałem już kilku właścicieli aut, którzy koniecznie chcieli lakierować. moja rada - wytrwaj do spotu ;)

slxjs, lista prac, którą dostałeś bez oględzin jest raczej mocno niepełna i w moim odczuciu miała "mądrze" i fachowo wyglądać. do zrobienia jest dużo więcej, niż to co wymienione.