Jump to content

Zabezpieczenie nowo lakierowanego auta - potrzebna rada

aliusz

Recommended Posts

Witam

BMW E34 Lazurblau Metalic stoi od tygodnia u lakiernika. Lakierowanie całego wozu (bez dwóch elementów, malowanych zeszłej jesieni), naprawa skorodowanych progów, zabezpieczenie antykorozyjne podwozia itp.

Zestaw kosmetyków mam już obczajony (po wielogodzinnych posiedzeniach na forum :-] ).

Pytanie jest takie: jaki czas od położenia lakieru jest najlepszy do wykonania zabezpieczenia (glinka, cleaner, wosk) ??? Wyczytałem gdzież, że należy odczekać kilka tygodni.

Pytanie nr 2: jak i czym zabezpieczyć świeżutki lakier (kilkudniowy) do czasu położenia docelowego przygotowania / zabezpieczenia woskiem.

Pozdrawiam: ALiusz

• Administrator
Pytanie jest takie: jaki czas od położenia lakieru jest najlepszy do wykonania zabezpieczenia (glinka, cleaner, wosk) ??? Wyczytałem gdzież, że należy odczekać kilka tygodni.

1-1,5 miesiąca.

Pytanie nr 2: jak i czym zabezpieczyć świeżutki lakier (kilkudniowy) do czasu położenia docelowego przygotowania / zabezpieczenia woskiem.

Możesz wcierać czystą politurę.

Zależy od marki lakieru. W praktyce część osób mówi, że miesiąc, dwa, natomiast producenci zazwyczaj zalecają 90 dni i tyle bym się trzymał, aby mieć 100% pewność.

Możesz wcierać czystą politurę.

Może ktoś coś polecić? - zamówiłem Megs DC2

Bo przyznam się, że nie planowałem zakupu takowej. Zamierzam na lato stosować woski DJ miękkie (bo lubię się pobawić przy aucie w ciepłe niedzielne popołudnie ;) ), zaś na zimę Coli 476s (bo w zimie stawiam na trwałość wosku).

• 1 month later...

Witam po długiej przerwie!

Auto odebrane od lakiernika - profesjonalna robota (ciężko stwierdzić różnicę w stosunku do fabrycznego lakieru).

Jutro myję auto, glinkuje i nakładam Megs DC2. Nie jestem tylko do końca pewny czym nakładać politurę DC2 - żółtym, czy białym padem od Megsa.

Będę wdzięczny za radę!

Pozdrawiam wszystkich!

Czysty to pojęcie względne - gotowy był w poniedziałek, od tej pory deszcze, jakiś ptak "odwalił robotę" (szybko zmyłem), coś z drzewa skapło itp. Także zobaczę po umyciu i wtedy zdecyduje czy glinka idzie w ruch czy nie.

Myślałem, że właśnie wcierając DC2 gąbką mogę narobić mikro rys... :/

Polecę chyba, żółtym Megsem.

Jak doprowadzę do ładu, to na bank się pochwalę - póki co masa roboty.