Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Robiłem bmw f10 znajomego. Robiłem jak zawsze od paru lat.. 

1. Futro

2. Menzerna FF3000 

4. Mycie, odpuszczenie, kwarc, reload

Po myciu zadzwonił do mnie ze są na masce hologramy, dzis przyjechał (byl juz po 3myciach) i samochód jest caly w hologramach conajmniej jakbym nie robił wykończenia. Musze zrobić raz jeszcze finisz moze na pomarańczowej gabce zamiast na żółtej? Poprpstu jakby ta żółta gabka z ff nie oddzialywala w ogole na ten lakier a podkreslam ze robilem tak wiele ciemnych lakierow i zawsze bylo ok. Co ciekawe po myciu i odpuszczenie hologram nie bylo ani w słońcu ani pod lampami, a jak one sie pojawily ppd kwarcem? Czy on zlazl?

Moje główne pytanie.. 

Czym usunąć powloke kwarcowa z lakieru jeśli ona jeszcze została w ogole? Bede robil to w week i muszę opracować taktyke. Pozdrawiam

Opublikowano

Zacząłbym od śledztwa czy kolega  mył zgodnie ze sztuką i czy nie narobił sobie sam holsów ręcznikiem ?  Cudów nie ma i jak sprawdzałeś na słońcu przed powłoką i po powłoce to raczej on sobie ich narobił wycierając ręcznikiem lub docierając jakieś QD na aucie po bezdotyku .

Powłokę ściągniesz poliszem , a jeśli to było niedawno kładzione, to może nawet finisch wystarczy , ot trzeba spróbować . 

PS: co do reloada ...odpuść go sobie, bo nie dość że człowiek się narobi nad aplikacją , to jeszcze sam  cquartz lepiej zrzuca wodę niż pokryty reloadem.  

Opublikowano

Samochód nie był wiecierany ani razu po myciu to po1. Po2. Potrafie rozróżnić ślady recznika od hologramow od polerki,wiec tego nie trafiłeś akurat 🙂

Dzieki za info odnośnie ściągnięcia powłoki.

Opublikowano

@PMdetailing jeśli hologramy - zapewne sprawa słabego wykończenia przed położeniem powłoki. 

Jeśli rysy - wina właściciela auta. 

Pokaż zdjęcia jak to wygląda. 

Opublikowano

@PMdetailing czym wymyłeś resztki pasty????  Bo jeżeli ipa to nic dziwnego ze nie pokazała wszystkiego po odświeżeniu lakieru f3000

Również Samo to że użyte zostało futro  (hybryda, czy naturalne), nieważne czy polish czy finish to szansa na wystąpienie holo jest na 90% w każdej wymienionej wyżej postaci przewaga na powstanie holo jest za każdym razem, i to nie wina pasty tylko futerka, jest to materiał agresywny i tyle 😉 a robisz tyle lat to sam wiesz do czego futerko.

Teraz mamy piękna pogodę na pojawianie się hologramow, po przez nasze słoneczko i promieniowanie wszystko pięknie się wygrzewa do słońca i resztki pasty pięknie odparowuja 🌪️

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bot, problem rozwiązany. Tak, zrobilem samym ipa - tu byl błąd. Ostatnie 4 linijki tego co napisałeś tez ma sens-dzieki. 

Kwarc rozumiem ze sciagne tylko pasta i gąbką? Nigdy nie ściągnąłem. 

Ze mnie weekendowy detailer ale troche samochodów zrobiłem i od kad już rzeczywiście to ogarniam to pierwszy do poprawek😁

Opublikowano
[mention=8891]PMdetailing[/mention] czym wymyłeś resztki pasty????  Bo jeżeli ipa to nic dziwnego ze nie pokazała wszystkiego po odświeżeniu lakieru f3000

IPA nie daje sobie rady z f3000 czy wogole zawsze najlepiej jakis panelwipe?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Zawsze panel-wipe lub naprawdę mocny zmywacz silikonowy. IPA jest tak naprawdę do wymywania między etapami, a nie do finalnej inspekcji.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ipa to środek typowo odtluszczajacy, który możesz użyć finalnie przed aplikacją czy to wosku czy tez powloki, ja np osobiście wolę finalnie użyć Prepa na olejkach, nie na bazie alkoholu. 

Ale do wymywania pasty używam tylko i wyłącznie dedykowanego zmywacza tak zwane Wipe out, osobiście uzywam Fx protect, Rrc wipe out lub adbl, gdzie fx protect jest napewno delikatnieszy w działaniu niż jeżeli Rrc lub Adbl bo te dwa dość mocne produkty... 

Cuting i polishi wymywam wipe out, a finisha wymywam prep z Opt, tylko że u mnie finish idzie tylko i wyłącznie albo OPT hyper polish który naprawdę ma znikoma ilość jakiś niechcianych wypelniaczy i jest na bazie wody , lub Perfect finish z sonaxa, który też świetnie robi robote, to takie moje osobiste schematy wyrobione przez kilka lat pracy z praktycznego punktu. 

• Lubię to 1