Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie wiem czy ja coś robię nie tak, czy po prostu tak jest i inaczej nie bezie.

Do rzeczy. Przy docieraniu wosku zostają mi "chmury", jakby nie do końca związany/dotarty wosk. Chmury najbardziej widac na dachu i masce. Przy użyciu większej siły (tak że na dachu blacha sie gnie) i dość długiej walce chmury znikają, ale na żadnym z filmów które oglądałem z "kładzenia" wosku, nie widziałem żeby ktoś tak musiał "szorować". Pacjent to audi a4 z 2000r, kolor czarny zwykły.

Pierwszy wosk po nabraniu pewnej świadomości i wiedzy detailingowej, nabyłem Meguiars Ultimate Liquid Wax, kilka ładnych lat temu z dedykowanym cleanerem.

Drugim jaki testowałem był dodo purple haze. Tu już efekt był mniejszy, trochę łatwiej ode chmury schodziły, ale też trzeba było się namachać.

Teraz kupiłem soft99 kiwami i też jest taki sam efekt.

Każdy z wózków kładłem już kilka razy, docieralem w różnych odstępach czasu i obojętnie czy wosk wysychał 5, czy 30 minut, efekt był taki sam.

Może ktoś pomoże, chyba że tak ma być...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Posted

Te chmury o ktorych mowisz to podejrzewam ze zwykly  efekt pocenia sie woskow,zwlaszcza na czarnych lakierach to widac,nic w tym nadzwyczajnego 

Posted

Czyli tak ma być? Jak raz dobrze wypoleruję, to efekt nie powraca. Czy ewentualnie jest jakiś sposób żeby docieranie tego potu było łatwiejsze?

Posted

Osobiscie wielkich problemow z tym nie mam choc czesto smaruje,jak sie jakas chmurka pojawi to przelece jeszcze raz z pomoca np.jakiegos QD lekko czyszczacego,wiem ze koledzy maja tez zwyczaj po smarowaniu wystawiac na slonce by sie wygrzalo i wszystko powychodzilo 

Posted

Jesteś pewny, że nie nakładasz za dużo wosku? To ma być minimum, cienka warstwa. Jakie fibry i ile ich masz? Kombinuj bardziej puszysta, a potem gładsza fibra, częściej zmieniaj stronę fibry, użyj więcej ręczników. Pracuj w rękawiczkach, w końcu na rękach jest tłuszcz, który może robić problemy. Zwróć uwagę czy nie masz mokrych rąk po myciu i nie pomoczysz delikatnie fibry. Czy auto jest dobrze doczyszczone? Może na tych elementach jest jakiś odkurz i wosk się zbiera nierównomierne? Jaka temperatura gdy nakładasz? Mówisz, że między 5, a 30 minut czekasz, a spróbuj poczekać 2-3 minuty - może okazać się, że wosk już związał i lepiej zetrzeć nieco szybciej i nałożyć 2 warstwę. Jaka temperatura? Może za wilgotno i wysycha tylko wierzchnia warstwa wosku. No jest dużo zmiennych, jak nic z tego nie pomoże to może aplikacja na mokro? Delikatnie zwilżyć aplikator woda destylowaną i nabrać wosku i rozprowadzić i ścierać też dość szybko na 2 fibry. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy, ale chmur definitywnie nie powinno być. Plus to co napisano wyżej po wszystkim można jakimś qd przejechać i powinno zejść, ale nie chciałbym ryzykować i zostawiać nie w 100% dotartego wosku na dłużej, bo a nóż nie zejdzie.. 

Posted

Lakier raczej oczyszczony. Przynajmniej raz w roku glinkuje całe auto, przelotpastą polerską 3m z niebieskim korkiem na miękkim padzie, potem jeszcze raz mycie, potem Megs Ultimate Polish. W zasadzie obojętne czy całą procedurę zrobiłem, czy tylko mycie i wosk, efekt jest taki sam. Próbowałem już chyba z 10 różnych mikrofibr. Wosku raczej nie kładę za dużo, dodo 30g zrobiłem chyba z 8-10 razy całe kombi. Teraz kiwami faktycznie trochę grubo położyłem na masce, bo pierwszy raz go kładłem, ale na dachu już raczej odpowiednią ilość.
Spróbuje jeszcze z QD. Wstawił bym zdjęcia, ale na nich nie bardzo ten efekt jest widoczny.
Dzięki za zainteresowanie i porady, będę próbował dalej :).