Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Chciałem zaprezentować Wam efekt mojej pracy. Korekta robiona ręcznie.

Użyte materiały:

- szampon meguaris GC

- benzyna ekstrakcyjna

- glinka Bilt Hamber

- UC

- PB SSR1

- AG SRP

- Coli 476

- Dura Glos 755 (po czyszczeniu szyb nigdy nie miałem tak brudnej szmatki)

- Dura Glos 751 (przy prędkości 50-60km nie jest potrzebna wycieraczka w aucie)

- Durag Glos vinyl & ruber

- aplikatory żółte megsa, kilka ściereczek JN

Czas pracy, mycie+uc - po godzinach przez 4dni po 1-2 elementy, około 2-3 godz. reszta cała sobota około 9godz.

Całe auto mniej więcej wyglądało tak

e3146c89e9ac439dm.jpg

W bardziej newralgicznych miejscach było tak

83bbb59a7c78b74em.jpg

Po UC te same miejsca wyglądały tak

2e433faaa196fcd0m.jpg

047e5608de5294dbm.jpg

16a38c8a0eb8d869m.jpg

Po pełnej kuracji w/w środkami wydaje mi się że auto lepiej wyglada niż gdy je odbierałem z salonu. Nie mówię tu o śladach po kamyczkach ale o całym wyglądzie auta. Zdecydowanie największa różnica w lakierze pojawiła się po glince, potem po UC - ale tu należało przyłożyć się konkretnie do tarcia, polerka była by tu jak najbardziej wskazana, zaoszczędziłaby siły i czasu :-]

Efekt który najbardziej zaskoczył mnie to po zaaplikowaniu SSR1 - lakier dostał niesamowitej "gładkości", znacznej głębi koloru, zrobił się jakby bardziej czarny, zniknęło jeszcze szereg drobnych rys. Po zaaplikowaniu SRP jakby to wszystko lekko przytłumiło się .

Dlatego też mam pytanie:

1. Należało zastosować w kolejności tak jak napisałem SSR1>SRP czy odwrotnie SRP>SSR1. Bardziej logiczna wydaje się wersja SSR1>SRP ale to dlaczego wówczas wizualnie wydawało mi się że SRP lekko psuje efekt głębi??? Aż jestem ciekaw jaki uzyskałbym efekt stosując całą linię PB SSR3-1+ jakiś glaze :o

2. Przy kolejnej małej korekcie co będe musiał zastosować żeby te wszystkie coli i inną chemie ściągnąć z lakieru??? Wystarczy np. potraktować auto samą glinką???

Poniżej zdjęcia, mam nadzieję że następnym razem będzie jeszcze lepiej i uda mi się usunąć reszte rys. :D, auto troche zakurzone bo musiałem jechać w nagrode za wytrwałość dla rodzinki na lody :D

28128be48bd369f2m.jpg

0c48db290b0c1d61m.jpg

fcac984d89630611m.jpg

f91f4cc65d901d9cm.jpg

30e45cd325814191m.jpg

fddf45eebcdb870cm.jpg

28128be48bd369f2m.jpg

8d6975974036a74am.jpg

48e14c81264216e2m.jpg

7e6b93d8073d8fe2m.jpg

eb44dba1a974a00bm.jpg

95593c317d39619dm.jpg

bd805f4aa30b1ae0m.jpg

5aeeec91f3a17f49m.jpg

1d33e1b64cec8be0m.jpg

eb6b08add1b26b9dm.jpg

A to mój mały rozrabiaka:-) zuch chłopak, ostatno jak wszedł do dziadka do piwnicy to stwierdził że ma on tam bałagan, a dziadek na to że posprząta i że będzie tak czysto jak taty honda, a młody na to że to będzie bardzo długo trwało :lol:

c28c0b7a8bd16f40m.jpg

Dzieki wszystkim za rady i pomoc.

Posted

Bardzo ładny efekt jak na hand-job :-] Jedynie czego mi brakuje (może tylko kwestia zdjęć) to bardziej wyciągniętych opon i większej głębi, ale tutaj jestem użytkownikiem Endurance High Gloss z Meg'sa i to może dlatego :)

Imho jedyne słuszne nadwozie dla VIII gena oprócz coupe ;)

Posted

Podziwiam za wkład pracy, efekt super :good:

Jestem pod wrażeniem tego czego dokonałeś.. już wkrótce również zdam relacji z renowacji lakieru :-]

Łukasz :lol:

Posted

Widać, że się porządnie przygotowałeś do tematu, bardzo dobry dobór środków :) Z Duraglossa mam sampon 902 (to to samo co 901, tyle że opakowanie większe - 1 galon) U mnie już po samym szamponie mam niewidzialną wycieraczkę, na razie zobaczę na jak długo ;) Ciekawi mnie ten środek do mycia szyb Duraglossa, może się kiedyś skuszę :-] Pozdrawiam i życzę więcej takich sukcesów :good:

Posted

Bardzo fajnie :) Podziwiac za wytrwałośc przy polerowaniu ręcznym... :good:

A ze zdjęc to najbardziej się podoba to ostatnie zdjęcie...z tym dorobionym dymkiem :D

• 4 months later...
  • 1 month later...
Posted

Świetna robota :good:

A więc jednak da radę obyć się bez tego :ad:

Dopiero zaczynam z detailingiem więc właśnie stałeś się jednym z moich wzorów do naśladowania :-]