Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Domel A czy nie jest tak, że jeśli SSW zostało usunięte mechaniczne przez rękawice, to SSW powinno być również usunięte, przez umycie rękawicą zmoczoną czystą wodą bez szamponu? Tylko czy to bezpieczne dla lakieru, aby to sprawdzić, bez żadnego poślizgu dla rękawicy? 😉 

• Moderator
Opublikowano

Taka dygresja.

Od pewnego czasu testuję kilka produktów. Dzień w dzień pianuję maskę na przemian pianami neutralnymi i wysokimi zasadami, spłukuję i zostawiam do wyschnięcia. Zostaje dużo osadów mineralnych bo wodę mam tutaj kamienną. Następnego dnia to samo zawsze bez dotykania. Sprawdzam sobie zatykanie Lakieru. Generalnie na końcu chcę sprawdzić te wszystkie kwasowe produkty lub inne odtykacze LSP. Maska była cięta, plus cleaner i 4Nano scrub przed aplikacją produktów.

Spoiler

Powiem szczerze ciężko mi uwierzyć, że tak szybko komuś udało się zdjąć SSW. Katuję od daty premiery ten produkt (np tutaj na filmiku poniżej) i wiem że to solidny zawodnik, chociaż w okresie zimowym przy ciągłym śniegu i soli doły drzwi padały reszta trzymała mocno. Ale ściągnąć wszystko jest ławo co siedzi na przysłowiowym "chlebie z masłem".

Jeśli nigdy nie glinkowałeś lakieru, cleaner czy tam korekta to nie wiesz co tam siedzi w mikroporach.

Oczywiście to są tylko moje teorie.

Nie mam rozwiązania dla Ciebie bo dużo zmiennych, zdalnie przez internet to sobie możemy dywagować a trzeba dotknąć to auto, ale rozumiem Twoje rozkminy bo sam je kiedyś miałem i mam dlatego bawię się hobbystycznie w testowanie i sprawdzanie chemii detailerskiej.

Nikt też nie wie jak dbasz o lakier i co dokładnie i jak aplikujesz - możemy Ci tylko wierzyć na słowo. Ostatnio znajomy pokazał mi swoją furkę, prawie nówkę z salonu i chwalił się stanem lakieru. Jak dotknąłem ręką dachu, czułem tysiące grudek jak wągry na nosie. No to na takim czymś każde LSP posiedzi 2x krócej a on żalił się, że QD siedzi mu do pierwszego deszczu, a przecież pianuje auto co tydzień i myje na dwa wiadra.

Musisz poznać lepiej swój lakier i z czasem nabierzesz dystansu albo znajdziesz złoty środek.

Opublikowano

@Domel  w moim przypadku mam na myśli na umierające woski/zabezpieczenia,wtedy i po zasadowym myciu wstępnym mam tafle ale uzywam kilera 😄 nie  klade raczej zabezpieczania by go zaraz sciagac