Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak można zabezpieczyć folie ochronną PPF? (HAVERKAMP - 180)

Czy ktoś poleci wosk lub powłokę ochronną?

Na allegro:

Wosk do folii ochronnych PPF + mikrofibra 600g (Wilc zy nsky). Rozumiem, że ta firma się próbuje wstrzelić w brak takich środków na rynku. Ale myślałem,  ze to  bardziej w sprayu sie kupuje, a nie w paście.

GYEON PPF Renew pasta do renowacji folii ochronnej - i taki produkt? ale to bardziej wygląda mi do mycia.

Ma ktoś z tym doświadczenie?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ktoś ma folie na aucie i jakieś doświadczenia? Chętnie bym rozdmuchał temat PPF na tym forum... wiem, że drogo to wychodzi, ale robiąc to samemu wcale nie jest to drogi sport.

Czy tylko powłoki, woski rządzą na tym forum?

Opublikowano
53 minuty temu, aabbcc123 napisał:

wcale nie jest to drogi sport.

Dosłownie kilka dni temu szukałem info o foliach i przeźroczysta folia dobrej klasy to 300zł netto za 1m2  i wiem że tyko na Youtube to fajnie , prosto i szybko wychodzi czyli będą straty w materiale, a przypominam że choć jeszcze można 15% rabatu dostać  to dalej ponad 315zł za metr2 ...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mowisz o folii 3M, nie znam, nie stac mnie. Haverkamp jest za 120zl. A niedawno kupilem 15m chinskiej z allegro i wyszlo 23zl za 1m. Czyli maska wyjdzie 40zl. Folia daje rade. Po roku, czy dwoch odkleje i zaloze nowa. A pozostały klej splynie prickportem... 

Te wszystkie basnie o tym, ze klej zostanie, folia zrobi sie żółta, odejdzie z lakierem to propaganda firm sprzedajacych folie. 

Wiadomo, ze jak ktos wspomagal klej jakims primerem to taki klej rzeczywiście twardnieje jak beton...i usunac go z lakieru nie jest proste. 

• Nie lubię 1
Opublikowano

To że żólknie to nie bajki i czesto widać to nawet w foliach wysokiej jakości jak podstawowa folia 3m po półtorej roku robi sie żółtawa i widać różnice odcieni na elementach.
Dobre folie to xpel, aqua, stek dla ludzi ktorzy oklejają zawodowo najważniejsza jest jednak baza wykrojników, także tak.
primera nie używa się na folie ppf

Opublikowano

@Gozdziu23 wymieniles folie ktore nie sa tanie, wiec jakby samemu w garazu moze sie to wydac nieoplacalne. Firmy zawodowe musza oklejac drogimi i dobrymi, bo jakby ktos im wrocil za rok z autem do poprawy , to  sa grube tysiace w plecy. Mowimy tu o amatorskiej zabawie, gdzie chcemy ochronic lakier w rozsądnej cenie i ewentualnie samemu wymienic folie na danym elemencie. Mnie nie zolknie. Mam lacznie z 5 warstw quartz skin i top coat gliss. Myje auto bezwodnie. A jak juz folia mega zrysowana to DA najnizsze obroty, pasta finishowa i swieci na nowo...

Primer zgoda, nie uzywac. Zostawic produkt profesjonalistom. 

Opublikowano
31 minut temu, aabbcc123 napisał:

@Gozdziu23 wymieniles folie ktore nie sa tanie, wiec jakby samemu w garazu moze sie to wydac nieoplacalne. Firmy zawodowe musza oklejac drogimi i dobrymi, bo jakby ktos im wrocil za rok z autem do poprawy , to  sa grube tysiace w plecy. Mowimy tu o amatorskiej zabawie, gdzie chcemy ochronic lakier w rozsądnej cenie i ewentualnie samemu wymienic folie na danym elemencie. Mnie nie zolknie. Mam lacznie z 5 warstw quartz skin i top coat gliss. Myje auto bezwodnie. A jak juz folia mega zrysowana to DA najnizsze obroty, pasta finishowa i swieci na nowo...

Primer zgoda, nie uzywac. Zostawic produkt profesjonalistom. 

Nie po prostu folie ppf trzymaja sie idealnie bez primera co innego do zmiany koloru ktore sa mniej plastyczne i potrafi wstawać na rantach 🙂
Powiem Ci że taką najtańsza z allegro kleiłem lampy mamie do mercedesa slk r170 marki sonar, jak wiadomo nie oryginaly czesto żołkną, no i pomyslalem że folia bedzie idealnym rozwiązaniem.
Niestety jaki był mój bład po pół roku lampy znowu pokryły się żółcią a folia zeszła jak by z elementem wierzchnim plastiku jak by, więc klei lipa no i filtr UV nie istenieje, dodatkowo rysuje się jak szajs no i nawet nie stało przy ppf zwykłe pcv do nakładania z opalarką, powiem masakra.
Najniżej czym można szefie to 3m lub oraguard/orafol 🙂

Opublikowano

Przód auta mam w folii Haverkamp. Firma daje gwarancje i przynajmniej wiem jakiej firmy jest folia. Nie trzyma mocno, klej jest słaby, ale przynajmniej jest pewność, że warstwa lakieru nie zejdzie z lamp.  Założenie tej folii na reflektor czy lusterko to dla mnie amatora było wyzwanie. Pare brytów poszło do kosza.

Dzięki za info, żeby nie kłaść folii no-name na reflektory.

Niestety ja się nauczyłem jak działa primer i jak trudno się go pozbyć na własnej skórze. Informacji o tym produkcie ciężko szukać w necie. Dopiero po fakcie znalazłem filmik na yb z prezentacją co to potrafi zostawić na lakierze. Porównałem z tym co pozostawił u mnie 🙂

3M łatwo kupić w sieci. Te pozostałe co wymieniłeś to nie wiem gdzie je można dostać. Też LLumar, wszyscy polecają, no ale gdzie to kupić!? Jest też KPMF, ale to łatwo w dostać. Też chyba oraguard/orafol czy ktoś z tym w nazwie nie ma w szerokości 1.52m, tylko chyba z 1.2m co dla mnie jest nie do przyjęcia. Widziałem auto z łączeniem folii na masce w połowie. Wygląda to okropnie, bo brud się tam zbiera i jest widoczny z daleka.

• Nie lubię 1