barto125 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2019 Póki co nie ma za bardzo czym się chwalić, brak warunków na jakieś większe prace, ale stwierdziłem że pokażę, co mam, może uzyskam jakieś rady i gdy będą warunki na to, zrobię pożądną relację i zamieszczę w wash and wax, a może nawet w pokaż swój blask. Kupione w sierpniu zeszłego roku (2017), poprzednie moje auto: Mercedes W202 C280 Aktualny przebieg ok. 260k km Z wyposażenia: Kierownica vector, Przód głośniki Bose, Nowe klocki i tarcze Maj 2016 - Oryginał GM. Nowy akumulator I 2017 - Centra Nabita świeżo klima Nowe opony goodyear 205/55r16 kupione w 2016 Alufelgi 16 cali Ksenony, dwa kluczyki, czujniki cofania, na bieżąco sprawdzany komputerem diagnostycznym - Techem. Komputer pokładowy klimatyzowany schowek. Kilka zimowych zdjęć w naturalnym środowisku Saaba: Tak, wiem, jest syf w środku W ostatnim czasie zrobione/wymienione: świece 2 szt FILTRON Filtr Powietrza AP188/6 do Saab FILTR KABINOWY BOSCH SAAB 9-3 OPEL FIAT 1987432376 Filtr oleju MANN HU711/4x MOTUL 8100 X-clean FE 5W30 5L C2/C3 502/ 505 01 wymiana filtra i oleju KLOCKI HAMULCOWE SAAB 9-3 YS3F PRZÓD BREMBO 15-16 KOREK SPUSTOWY OLEJU SAAB 9-3 9-5 1.9 TiD czyszczenie przepustnicy ROLKA PROWADZĄCA SAAB 9-3 YS3F 9-5 YS3E 1.9TiD FAG przewód masowy i plusowy 16mm2 czyszczenie egr czyszczenie MAF czyszczenie i smarowanie dmuchawy nawiewu xenon lewy + prawy Bosma I pierwszy zabieg można powiedzieć ze detailingowy - polerowanie reflektorów - niestety tylko pomyślałem żeby jednego zrobić zdjęcia. Użyty sprzęt: Wkrętarka, krążki ścierne 1500-3000, gąbka 80mm + farecla g3. Na wiosnę jak będę miał możliwośc demontażu reflektorów zabieg zostanie powtórzony i zabezpieczę reflektory lakierem bezbarwnym 2k Koszt napraw póki co ok. 900 zł, głównie robię sam, więc kosz samych części. W najbliższych planach: Korekta lakieru Polerowanie szyby przedniej i tylnej Porządne wyczyszczenie wnętrza Mały test ADBL APC na rolecie bagażnika: Moim zdaniem efek dobry, chociaż widać że roleta była bardzo zaniedbana i nie wszystko da się doczyścić. (lub nie mam odpowiednio mocnej chemii/umiejętności ) W międzyczasie jakieś kosmetyki się pozbierały: Dwa zdjęcia z ostatniej myjni: I dzisiejsze czyszczenie kanapy, warunków nie ma na zewnątrz więc trzeba po kawałku nosić do domu, ogólnie saabowa tapicerka jest w beznadziejnym stanie, przejrzałem allegro/olx i wszystko w podobnym stanie, strasznie się kruszy lakier z tej skóry, może kiedyś wybiorę się do jakiegoś eksperta żeby zobaczył czy da rade to odmalować, czy nie ma sensu. To wszystko na dziś. Nada się do czegoś, czy mam iść sobie być amatorem gdzie indziej? 1
Karbo Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Pytasz jeszcze pewno że się nada! Bardzo cikawy wóz, ogółem z Saabem to jest tak, że albo się podoba mega albo omija się go obojętnie, bo przyznasz że nawet to rozwiązanie z pół skóra nie należy do tych wyjątkowo dobranych. Autko ma swoje lata, brak odpowiedniego zabezpieczenia, nieodpowiedni ubiór, czy też wcześniejsze wykorzystywanie go do innych celów niż tylko wożenie 4 liter mogło się do tego przyczynic że gdzieś sobie pęka. Co ja bym zrobił? Jeśli masz warunki drogowe pomyśl o jakiś 17stkach, Saab miał z tego co pamiętam kozacki wzór. Zawsze odpychały mnie te tylne lampy, mógłbyś pomyśleć coś z nimi zrobić. Skóry może zamiast regenerowac to warto znaleźć jakieś pełne? Wiadomo detaling konkretny mu się przyda, ale patrząc na fotki widać że już się uzbrajasz na to, wiec czekam na grubą relacje. Oby służyło
Lotek900 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Bardzo fajny SAAB'olot. Kiedyś takiego szukałem, a skończyło się tym że kupiłem 9-3 1 generacji 2.0T. Bardzo fajnie go wspominam. A co do skór to miałem u siebie pełne jasne skóry i u mnie strasznie łapały przebarwienia.
barto125 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 @Karbo 17 zdecydowanie nie, już na letnich 16 się gorzej jeździ, więc myślę że te na lato co mam to taki kompromis między wygodą a wyglądem Plusem tych półskór jest to że zimą nie siadasz na tak zimny fotel i nie ślizga się po nim. Ale rozglądam się, jak znajdę jakieś jasne (lub z białymi elementami) to coś kupię, czarne są w dobrym stanie niedaleko mnie, ale nie chciałbym boczków wymieniać, podoba mi się jasne wnętrze. Co masz na myśli mówiąc o lampach? Tak za bardzo nie ma co z nimi zrobić, żeby nie zahaczać o wieś-tuning. @Lotek900 przebarwienia to pewnie kwestia odpowiedniej impregnacji.
Karbo Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Na zabezpieczenie przeciwko przebarwieniom wiem że @david2888 świeżo teraz coś kupował, bodajże gyeona bo w swojej wisience ma śliczne jasne Wiesz co, nie widziałem jakie masz te 16stki, bo to co masz na aucie to kolpaczki co nie? Co do lamp, to chyba przesadziłem, wpisałem w neta i pokazały się samie wieś tuningi, to może jednak lampy zostaw haha a skóra hmmm wiesz co no pytanie, czy tak jak jest Ci się podoba bo to przecież Twoje autko. Może faktycznie jak przyjdzie pora na konkretny detaling w konkretną pogodę i zrobisz fotki w lepszym świetle i porządku to też będzie to inaczej wyglądać po prostu czasem ratowanie czegoś jest mało opłacalne a czas i cierpliwość miga wynagrodzić się czymś serio miłym. Kolega w e46 dorwał full skóry kubełkowe i boczki za 500 zł bez przetarc, renowacja jego starych polskor miała wynieść 400zl.
barto125 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Dokładnie, teraz siedzą kołpaki. Ale te zimówki też już ostatni sezon, więc przyszła zima już na alu będzie. Miałem po poprzednim aucie dobre opony, więc bezsensu było kupować następne. Kolejny kawałek czyszczenia skóry:
barto125 Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 Pierwsze w życiu próby świadomej i 'profesjonalnej' korekty, co sądzicie?
Kostek88 Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 17 minut temu, barto125 napisał: Pierwsze w życiu próby świadomej i 'profesjonalnej' korekty, co sądzicie? Ta chmura na środku wskazuje na ponownie lakierowany element ze słabym utwardzaczem. Będzie wracać po czasie po polerowaniu. A poza tym źródło światła odbite tylko w części przed i w ogóle brak tu światła do oceny stanu lakieru
barto125 Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 @Kostek88 żywica czyszczona rozpuszczalnikiem. W garażu światła brak lepszego, będzie zdjęcie jak skończę.
barto125 Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 Takie małe foto jak to wygląda po polerce i myciu, stwierdziłem że póki co nie będę robił pełnej relacji, to było tylko szybkie one-stepowe odświeżenie, żeby auto jakoś zaczęło wyglądać, całe życie pewnie na zewnątrz stało, więc jest lepiej. I tak jeszcze dużo do roboty zostało, ale to jak warunki będą na to. Na plastikach i oponach siedzi testowo SG Back to Black. 1
veebrys Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 wiosna idzie więc trzeba zacząć dłubać :) Saabik jak z salonu :)
wojtt Opublikowano 10 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2019 W dniu 2.03.2019 o 16:41, barto125 napisał: to było tylko szybkie one-stepowe odświeżenie Jak na szybki one-step to robi wrażenie. Skóry po (dobrym) malowaniu będą jak nowe.
barto125 Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2019 Dziś wypróbowana nowa piana na starej myjni daje radę moim zdaniem, co prawda nie był to test, a szybkie mycie auta + ładny zapach i wosku nie zjadło. + czyszczenie kiery
Rekomendowane odpowiedzi