Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam problem z boczkiem w BMW E36. Dół jest powleczony winylem/sztuczną skórą. Z jakiegoś powodu w jednym miejscu materiał się skurczył. Czy podgrzanie tego sprawi, że materiał bardziej się rozciągnie i będzie się go dało dokleić do krawędzi, czy może wręcz przeciwnie - skurczy się jeszcze bardziej?

Druga sprawa - planowałem kleić wszystko klejem do szyb. Dobry wybór, czy jest coś lepszego do tego celu?

20181126-_DSC0087.jpg

20181126-_DSC0090.jpg

20181126-_DSC0093.jpg

Posted

@jackill prawdopodobnie myślisz o opalarce. Podgrzewanie tylko zniszczy ten materiał. Moim zdaniem nie jest to dobry pomysł:song: Materiał się przykurczy i pofałduje. 

Natomiast do podklejenia tych boczków użyłbym raczej dobrego kleju tapicerskiego, który świetnie się rozprowadza przed zaschnięciem. Masz czas na wygładzenie powierzchni, dzięki czemu nie zostaną żadne grudy i fałdy. Oczywiście przed zabiegiem warto wyczyścić i odtłuścić obie warstwy materiału.

Posted

Raczej myślałem o suszarce, podgrzać lekko żeby materiał stał się bardziej elastyczny i może będzie się go dało naciągnąć. Ale nie wiem, jak zareaguje na ciepło.

Posted

Niestety, ale nieporozklejane boczki do E36 to ciężki temat. Raz na kilka miesięcy coś się pojawi i zwykle w zaporowej cenie. Te, które udało mi się kupić, oprócz tego miejsca są w bardzo dobrym stanie.

Posted
W dniu 28.11.2018 o 22:00, jackill napisał:

Te, które udało mi się kupić, oprócz tego miejsca są w bardzo dobrym stanie.

Gdzie kupowane? Ostatnio na pewnym forum był cały touring na full wypasie o znikomym przebiegu na części. Wszystko jak nowe. Najgorsze chyba brać od złomiarzy z allegro. No ale wracając do tematu spróbuj to skleić co ci szkodzi, przygotuj suszarkę, kup dobry klej tapicerski i może coś z tego wyjdzie. Z tego co się orientuje to w przedliftach były problemy z odstającymi materiałami boczków drzwiowych w polifcie wszystko mi się elegancko trzyma no ale to pewnie nie jest regułą.

Posted
22 godziny temu, DaV napisał:

Gdzie kupowane? Ostatnio na pewnym forum był cały touring na full wypasie o znikomym przebiegu na części. Wszystko jak nowe. Najgorsze chyba brać od złomiarzy z allegro. No ale wracając do tematu spróbuj to skleić co ci szkodzi, przygotuj suszarkę, kup dobry klej tapicerski i może coś z tego wyjdzie. Z tego co się orientuje to w przedliftach były problemy z odstającymi materiałami boczków drzwiowych w polifcie wszystko mi się elegancko trzyma no ale to pewnie nie jest regułą.

Kupiłem od forumowicza właśnie, akurat ode mnie z miasta 🙂 W tej chwili ładnych boczków do coupe na Allegro są słownie 2 komplety, oba w cenach czterocyfrowych. Te są o niebo ładniejsze od moich - przedliftowych, w których oczywiście wisi materiał. A tapicer nie chciał się podjąć obklejenia bo jest problem z rozdzieleniem części boczku, bez uszkadzania.

Posted

A to wybacz, byłem przekonany że to sedan/kombi. Do coupe faktycznie ceny większości części są chore.