Skocz do zawartości

Wybór odkurzacza piorącego.

Rekomendowane odpowiedzi

czytam i czytam po forum, ale temat rzeka.

Chce kupić odkurzacz pioracy, i zwróciły moją uwage dwa:

- karcher se4001

-zelmer 919.0 st

nie chce wydawac wiekszych pieniedzy a odkurzacz ma sluzyc do wyprania samochodu, czy zwrócic uwage jeszcze na jakis inny model w tych pieniadzach?

Odnośnie Zelmera już pisałem. Do domowo/garażowego użytku daje radę, ale problemem jest rura, która nie pozwala na swobodne manewrowanie w aucie. Ale jest na to sposób. Można lekko przerobić rurę i da się "na krótko" zbierać wodę z foteli bez demontażu ich z auta, tylko wtedy aplikacja płynu musi zostać wykonana ręcznie.

Trochę już czasu minęło, więc przedstawię tu moją opinie na temat numatica george'a :-)

Niestety nie mam żadnego porównania jeśli chodzi o konkurencje. Do rzeczy:

Numatica kupiłem ze dwa miesiące temu u jednego z partnerów forum.

Co do odkurzacza - wykonanie bardzo mi się podoba. Nie mam się do czego przyczepić. Jeśli chodzi o odkurzanie na sucho to nie mam pojęcia jak sie sprawuje.

Co do prania dywanów i tapicerek. W przypadku prania dywanów najbardziej irytują małe zbiorniki wody czystej i brudnej, ale w przypadku okazyjnego używania tej maszyny nie jest to aż tak wielki minus. Jeśli chodzi o pranie tapicerki w samochodzie - ze względu na budowę ssawki i natryskiwacza miejsca takie jak rogi i kanty są miejscami trudnymi do wyprania. Może jak nabiorę wprawy będzie łatwiej.

Co do małych zbiorników na wodę - podczas prania auta nie jest to aż tak wielki problem. Ze względu na fakt, że woda zużywa się zdecydowanie wolniej nie uważam tego za wadę.

Do reszty raczej nie ma się co czepiać. Ogólnie jestem zadowolony z odkurzacza :-)

Co do małych zbiorników na wodę - podczas prania auta nie jest to aż tak wielki problem. Ze względu na fakt, że woda zużywa się zdecydowanie wolniej nie uważam tego za wadę.

Dobrze, że są małe zbiorniki, bo dzięki temu można zawsze używać ciepłej wody. Bo jak naleję te 5 litrów do karchera, to zanim skończę to wystygnie i czasem efekty nie są zadowalające, bo staram się zawsze "podkręcać temperaturę" a nie stężenie siuwaksu.

już załatwione, decyzja padła na karchera se 4001. Jutro powinien być :evil:

Mam nadzieje że podzielisz się opnią testów :) Bo nie stać mnie na Georga a przydało by się coś do samochodowego mycia wnętrza :D

ja mam SE 3001 ale jak wiadomo praktycznie to to samo co 4001.

w miare cichy , waz ma troche gumowaty co ogranicza ruchy , ale daje rade , co do pompki ktora ponoc sie przepala czesto co uwazane jest za wade , to po prostu wina przycisku ktory czasem przypadkowo mozna wcisnac.

samo pranie nim to czysta przyjemnosc , jak za pieniadze za ktore go kupilem (300 zl nowy) to mysle ze jest jak najbardziej :good:

Dobrze, że są małe zbiorniki, bo dzięki temu można zawsze używać ciepłej wody. Bo jak naleję te 5 litrów do karchera, to zanim skończę to wystygnie i czasem efekty nie są zadowalające, bo staram się zawsze "podkręcać temperaturę" a nie stężenie siuwaksu.

Dlatego napisałem, że podczas prania wnętrza nie uważam tego za wadę :-) w przeciwieństwie do prania dywanów, bo do tego przecież też może służyć.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Witam

a czy SE4001 sprawdzi się do codziennego odkurzania mieszkania (raczej bez dywanów) i okazjonalnego uprania tapicerki, kanapy czy dywanów u kogoś z rodziny ?

Wiem, że jest głośny to przeżyję

Ew może warto dopłacić do KARCHER SE 5.100. Na alledrogo dostałem info, że 5.100

W stosunku do SE 4001 jest wyraźnie nowocześniejszy.

Jego obsługa jest łatwiejsza, dużo łatwiej można utrzymać odkurzacz w czystości – to ważne przy przechodzeniu z funkcji odkurzania do prania i odwrotnie.

Pozostałe różnice sprowadzają się do wyposażenia.

W SE 5.100 stosuje się (oprócz torebek filtracyjnych) jeden rodzaj filtra powietrza , bez względu na wykonywaną czynność.

W SE 4001 powinno stosować się dwa – inny do prac mokrych , inny do prac na sucho.

Ssawka do odkurzania na sucho (do dużych powierzchni) w Se 5.100 to solidna ssawka Combi z przełącznikiem i wysuwanym włosiem, natomiast w SE 4001 taka ssawka to raczej namiastka – prosta, plastikowa ssawka.

Pozdrawiam

Pierwszym odkurzaczem jaki kupiłem do prania był SE 4001. Kolega jakiś rok później kupił sobie SE 5.100. Tak jak piszesz 5.100 ma lepsza ssawę do odkurzania podłóg ten filtr, ma wyjmowany zbiornik na brudną wodę a w 4001 musisz cały korpus nosić. Ja na swojego 4001 nie narzekałem dobrze mi się nim prało. Trzeba tylko uważać na rurę bo jest plastikowa i jak się za mocno zegnie przez przypadek to może pęknąć. Jak za te pieniądze do użytku domowego na pewno go polecam.

Trochę poczytałem i są dwaj faworyci, tylko wybór trudny:

Thomas Twin TT Aquafilter

lub

Zelmer Aquawelt 919.0 ST z bardzo dobrym wyposażeniem, na alledrogo tańszy nawet 200 zł niż w linku

Pomożecie wybrać ?

Mieszkanie 70m2, panele, terakotoa, dywany u teściowej no i oczywiście tapicerka w Avensisie :evil:

Karchera chyba odpuszczę, za wielki do mieszkania itp

dorzuć trochę i poszukaj Georga w dobrej cenie

Nie wiem czy trochę to 2gie tyle :D

Ja katuje Philipsa Triathlona.

Przeżył dużo i żyje wciąż.Powiem tylko,że odkurzacz ma 16lat,od ostatniego remontu 12lat i chodzi wciąż jak zły ;)

Gdybym miał taki budżet,kupiłbym drugi raz.

dorzuć trochę i poszukaj Georga w dobrej cenie

Trochę DROGO się robi ...

1700 czy 1800 to faktycznie dużo za dużo , skoro ten sam odkurzacz można kupić w UK za 950 zł ( 1100 z wysyłką do Polski DHL ). Jeżeli stałbym przed wyborem zakupu odkurzacza w cenie 1000- 1500 zł , z pewnością byłby to George z UK . Wielu powie ,że kupiony z UK będzie jakby bez gwarancji , i w sumie to prawda , ale płacić prawie drugie tyle co kosztuje w UK tylko za polską gwarancje wydaje mi się totalnym bezsensem . Przy prawidłowym użytkowaniu ryzyko zepsucia się tego sprzętu jest raczej minimalne .

Tylko ten wygląd tego Georga jest taki trochę...śmieszny

A co sądzicie o tym zelmerze co podawałem ? Na alle można go kupić za 550 zł

Ma dobre wyposażenie itp Prać tapicerkę będę pewnie max 2 razy w roku