Jump to content

Recommended Posts

• Moderator
Posted

plyn-do-mycia-felg-cleanox-750ml-.jpg

Cytat

@ProElite CleaNox

Przeznaczenie:

Preparat do mycia felg

Dedykowany:

Samochody osobowe, busy

Opis:

Zawiera wyjątkową kombinację składników czyszczących

Rozpuszcza wszelkiego rodzaju zabrudzenia powstałe podczas jazdy samochodem np.: smary, oleje, tłuszcze, błoto itp.

Można stosować do wszystkich rodzajów felg

Typ:

Produkt gotowy do użycia

Wydajność:

Wysoka – duże stężenie substancji aktywnych

Dostępne opakowania:

750ml

Dozowanie:

Spryskać preparatem felgę, po 1 minucie spłukać wodą pod ciśnieniem. Nie dopuścić do wyschnięcia preparatu na czyszczonej powierzchni.

Bezpieczeństwo:

Bez NTA – substancji rakotwórczych
Bez rozpuszczalników
Działa w zakresie pH 9,50 – 9,90

Cena:

10,90 zł

Witam

Zaczynam testy tego produktu. Szukam ideału jeśli chodzi o domywanie felg - regularne domywanie felg - nie deironizer.

Zamierzam testować go długofalowo przez całą jesień, zimę, wiosnę. W tym okresie felgi będą poddawane wszelakim czynnikom atmosferycznym.

Potencjani konkurenci to:

- ADBL Wheel Warrior - rozcieńczony

- CarPlan Demon

- Shiny Garage EF Wheel Cleaner

- Exceede Wheel Cleaner

- ValetPRO Bilberry Wheel

- Tenzi Czysta Felga

- Nigrin Rim

... i pewnie jacyś inny o których teraz nie pamiętam a posiadam w arsenale.

Na dzień dzisiejszy tylko to mogę powiedzieć o produkcie ProElite:

+ pachnie bardzo neutralnie i nie drażni nosa przy aplikacji

+ aplikator delikatnie pieni płyn

-/+ produkt trochę za szybko spływa, przydała by się większa gęstość i kleistość do felgi

+ potrafi rozpuszczać brud przy oprysku i spływa z nim - brud lekki - ciężki będzie testowany wkrótce.

+ rewelacyjna cena za 750ml

+ dobrze radzi sobie z delikatnym tygodniowym brudem po deszczowym i drogowym (400km)

W testach długo dystansowych będę sprawdzał też jaki efekt czyszczenia dostanę przy oprysku z karchera jak i miejskim bezdotyku.

Na razie to tyle. Krótko i treściwie. Nie będę obiektywny stwierdzając ( identycznie jak w przypadku produktu CarPlan Demon i Tenzi Czysta Felga), że CleaNox zrobił na mnie pozytywne pierwsze wrażenie. Felgi są czyściutkie.

Życzyłbym sobie:

# żeby to wrażenie zostało ze mną na kolejne ciężkie pory roku.

# żeby produkt był bardziej żelowy i kleisty do felgi

Przed:

2018-08-31_12.32.30.jpg

2018-08-31_12.32.32.jpg

2018-08-31_12.32.34.jpg

Po:

2018-08-31_14.17.29.jpg

• Lubię to 1
  • Okay 2
Posted
Godzinę temu, Domel napisał:

+ rewelacyjna cena za 750ml

Porównując do UWC to też słabo wypada ale w przypadku Excede to cenowo kompletnie nie ma konkrencji. Przy 1:10 za 25zł mamy 5 litrów płynu. Nawet robiąc 1:5 mamy 2,5 litra. Pozycja, owszem, ciekawa ale obawiam się w aspekcie cena/jakość/ilość UWC jest nie do pobicia

• Moderator
Posted
3 godziny temu, Strus napisał:

aspekcie cena/jakość/ilość UWC jest nie do pobicia

Cena/ilość - tak. Jakość - dość szybko u mnie spływa czasem muszę na dwa razy. Brakuje mi w tych wheel cleaner'ach zwiększonej lepkości - przylegania do felg - co w teorii powinno znaczyć: dłużej poleży, lepiej doczyści. Nigrin Felgen-Reinigung jest żelowy - ma fajną lepkość i dobrze domywa. No ale cena dość wysoka.

Posted

Polecam spróbować Cleantech clean wheel. Kwasowy koncentrat. W 1:10 daje radę z syfem z 1000km.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Posted
11 godzin temu, Domel napisał:

Brakuje mi w tych wheel cleaner'ach zwiększonej lepkości

Zgadzam się

11 godzin temu, Domel napisał:

Nigrin Felgen-Reinigung jest żelowy - ma fajną lepkość i dobrze domywa. No ale cena dość wysoka.

Tu również się zgadzam. Gdyby miał sporo lepszą cenę to byłby moim numero uno

• Moderator
Posted
7 godzin temu, Adaszek96 napisał:

Polecam spróbować Cleantech clean wheel. Kwasowy koncentrat. W 1:10 daje radę z syfem z 1000km.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

mam ale nie używałem jeszcze. dodam do porównania.

• 2 weeks later...
  • Moderator
Posted

Mały update. Do mycia bezdotykowego - ciśnieniowego jeszcze nie dotarłem - ale trafił mi się "przyszły wkrótce" pacjent i postanowiłem sprawdzić te trzy produkty jak radzą sobie z błotem.

Szybki test - dla samego siebie - bez wchodzenia w szczegóły i emocjonalne rozkminy. Nie, wbrew pozorom nie jest to test lub reklama sponsorowana. Ja wiem że PA lub Karcher zrobią to samo - szybciej i lepiej - ale jak go nie masz pod ręką to co ? Ciśnienie z węża jest za małe.

Samą wodą i szczotką też można, ale po co ? Więc z nudów sprawdziłem sobie te dwa produkty.

Użyłem ProElite CleaNOX i CarPlan Demon Wheels - Krótki wniosek ? Oba płyny nie maja najmniejszego problemu z rozpuszczaniem zaschniętego błota i zmiękczaniem go a ciśnienie ze szlaucha i szczotka Mothers załatwiły sprawę.

Shiny Garage Pure Black Tire Cleaner 1:3 - wyczyściłem oponę na cacy.

Filmik tylko dla chętnych bo nie ma w nim nic szczególnego.

Spoiler

Zastanawiam się dlaczego na opakowaniu ProElite CleaNOX pisze ze do deironizer ?

shrug-house.gif

W tygodniu pojadę na myjnie i sprawdzę oba produkty bezdotykowo - bo wielu forumowiczów interesuje tylko to jaki będzie efekt po takim zabiegu bo wszelkie inne zabawy są pewnie bez sensu

(cierpliwości....)

• Lubię to 1