Jump to content

Recommended Posts

Posted
Tak jak założyciel tematu, również poleca glinki, które sprzedaje :)

No nie tak do końca. Przetestował je dla nas ;)

Ale ciężko mieć to komuś za złe, nie da się nie wypowiadać się o rzeczach, które się sprzedaje. Z tego co zauważyłem, jest to norma. Poza tym, ja po prostu wyjaśniłem w czym jest lepsza. Rozumiem, gdyby to był syf, jak glinka Temachem (takie jest moje zdanie), ale glinka Optimum, to klasa sama w sobie. Jakbyś wziął ją w rękę, to byś wiedział ;) Tak samo glinka Sonus, czy Bilt Hamber. Wybacz, ale ja detailing traktuję jako coś więcej, nie interesują mnie półśrodki, kupowanie tanizny i mówienie, że jest dobra. To nie dla mnie. Uznaję tylko te rzeczy, które przetestowałem i są w moim mniemaniu godne polecenia. Dla mnie nie jest problemem sprowadzenie tandety, mógłbym wziąć byle co, co się dobrze sprzedaje, ale bym się z tym źle czuł. Wystarczy minimalne wyczucie rynku, żeby zobaczyć na co jest popyt i jakie "zestawy" królują. Dla mnie to ograniczenie :)

Rozważam zakup glinki Optimum ;)

Posted
używam glinki megs'a od ponad roku i złego słowa na nią powiedzieć nie mogę. jak słyszę, ze inne glinki trzeba moczyć, podgrzewać itp. to aż śmiech mnie ogarnia. Meg's jest gotowy do użycia po 2 minutach ugniatania:)

Dla mnie ważniejsza jest skuteczność działania, pod tym względem glinka której używam mi odpowiada i nie przeszkadza mi to ze jest twarda. Każdy ma swoje preferencje ale nie róbmy OT w temacie.

Posted

Glinki to śliski temat, powiedziałbym nawet temat rzeka. Na rynku jest wiele tych samych lecz inaczej brandowanych glinek. Większość chyba produkuje Auto Magic - kiedyś próbowałem zgłębiać temat ale informacji jest dużo za to bardzo porozrzucanych.

Z tego co pamiętam to Bilt Hamber produkuje swoje, optimum chyba też ale bodajże nie sprzedaje ich w stanach. Generalnie można było wysnuć wniosek ,że wszystkie glinki sprzedawane w stanach są jednego producenta. Patent mija w 2013 i wtedy prawdopodobnie będzie rewolucja w tym temacie - zarówno jakościowa jak i cenowa.

Podobnie Grit Guard - tylko jedna firma go klepie.

• Partner forum
Posted

kanar, Dzięki za info o poly clay PB ;)

Co do tematu o moczeniu glinek to wszystko zależy od temperatury otoczenia , latem nie moczę glinek ale jak jest w garażu 8-10st. to lakier też jest zimny i wtedy dużo przyjemniej mi się pracuje nagrzaną glinką, nawet megs po podgrzaniu jest dużo przyjemniejszy. Latem nie grzałem megsa i robił się naprawdę miękki.

Pzwmichu napisał/a:

używam glinki megs'a od ponad roku i złego słowa na nią powiedzieć nie mogę. jak słyszę, ze inne glinki trzeba moczyć, podgrzewać itp. to aż śmiech mnie ogarnia. Meg's jest gotowy do użycia po 2 minutach ugniatania:)

O to właśnie chodzi

No widzisz a jak włożysz glinkę do ciepłej wody to po tych 2 minutach masz już zrobione dwoje drzwi a nie dopiero glinkę przygotowaną do pracy :P

Wax Paradise, Oczywiście że wypowiadam się i robię testy produktów które sprzedaje ponieważ mam taką możliwość, tylko zauważ że staram się opisywać obiektywnie każdy produkt, jeżeli coś mi się wydaje nie za fajne to o tym piszę.

Ty w swoich postach wszystko dokładnie opisujesz i widać że masz pojęcie o produktach co sprzedajesz :good: ale nie zauważyłem żebyś coś złego opisał o jakimś swoim produkcie :o

Czyżby wszystko było tak świetne :o

Dla mnie każda firma ma swoje lepsze i gorsze produkty i o to chodzi mam nadzieje że nie tylko mi żeby właśnie wyłapać te lepsze produkty i nie bać się napisać że jakiś produkt można zastąpić innym a efekt będzie lepszy. ;)

Pozdrawiam

P.S. W niedługim czasie powinniśmy mieć u siebie Optimum-a więc jak tylko będzie możliwość to ich glinka dołączy do testu :)

Posted
Pzwmichu napisał/a:

O to właśnie chodzi

No widzisz a jak włożysz glinkę do ciepłej wody to po tych 2 minutach masz już zrobione dwoje drzwi a nie dopiero glinkę przygotowaną do pracy :P

no widzisz tylko, ze zanim ty nalejesz ciepłej wody, dojdziesz do samochodu, o moczeniu glinki nie wspomnę miną 4 minuty a ja w tym czasie będę miał już zrobione dwoje drzwi :)

na dwoje babka wróżyła :)

• Partner forum
Posted

Pzwmichu, ;) to taki żarcik, tak jak pisałem dla mnie wszystko zależy od temperatury otoczenia.

Posted

Czyżby wszystko było tak świetne :o

Dla mnie każda firma ma swoje lepsze i gorsze produkty i o to chodzi mam nadzieje że nie tylko mi żeby właśnie wyłapać te lepsze produkty i nie bać się napisać że jakiś produkt można zastąpić innym a efekt będzie lepszy. ;)

:good:

Posted
Ja też podobnie tak jak Ty MetalMagnes, chcę zakupić glinkę od Temachem chociaż na początek 100g. do mojego białego maleństwa. Nigdy jeszcze nie używałem glinki a do poślizgu chciałem użyć wody z szamponem i nie wiem czy mi to wyjdzie czy będzie jeszcze gorzej...

Jak bierzesz od Temachem to możesz zamówić pół białej pół fioletowej -sam porównasz i na później lepszą dla siebie wybierzesz. Ja tą fioletową czyściłem felgi które kupiłem (używane) - tu akurat fajnie, że była twardsza, bo można było różne zakamarki czyścić odpowiednio ją kształtując wcześniej.

Co do rozgrzewania - ja po kilku próbach zacząłem stosować po prostu mniejsze kawałki = cieńsza warstwa placka glinkowego - nagrzewa się od dłoni wystarczająco. Wcześniej się brudzi - owszem - to bierzemy następny. Zaleta taka, że jak spadnie to mniejszy kawałek do wywalenia.

Obie - białą i fioletową stosowałem tylko na wodzie (nalałem wody do butelki po Quick Detailerze Meguiars'a - może jakieś śladowe ilości go były, ale nie sądzę żeby miały znaczenie)

A w porównaniu do glinki białej Meguiars'a którą wcześniej miałem (stosowałem tylko z QD bo szampon z wodą w niskim stężeniu jakoś się nie sprawdzał) - trochę przyjemniej się pracowało, ona ma inną konsystencję i - ciekawostka - nie zostawiała białych smug, a ta od Temachem owszem - trzeba zaraz wycierać chłonną mikrofibrą, ew może umyć jeszcze raz po glinkowaniu.

Gładkość lakieru - po wszystkich taka sama czyli gładziutko. Fioletową kawałek drzwi też robiłem, hologramów nie zauważyłem, ale jakoś przyjemniej się białą mi czyściło.

Swoją drogą - dlaczego niektórzy zalecają sprawdzanie gładkości ręką przez folię a nie gołą ręką ?

Posted
Swoją drogą - dlaczego niektórzy zalecają sprawdzanie gładkości ręką przez folię a nie gołą ręką ?

Twoje zmysły są wtedy bardziej wrażliwe i odbierzesz więcej bodźców ;)

A poza tym gołą ręką możesz w niektórych autach porysować lakier :)

Mariusz, świetny test, gratuluje, sam używam Megsa, jestem zachwycony jego możliwością pracy z różnymi lubrykantami :good:

Niedługo spróbuje czegoś od SCS 8-)

Posted
Wax Paradise, Oczywiście że wypowiadam się i robię testy produktów które sprzedaje ponieważ mam taką możliwość, tylko zauważ że staram się opisywać obiektywnie każdy produkt, jeżeli coś mi się wydaje nie za fajne to o tym piszę.

Tak szczerze, to ten test nic nie mówi. Przecież brud osadza się też w zależności od wysokości na elementach. I na takiej powierzchni, nie jest to miarodajne. Żeby było bardziej obiektywnie, wypadałoby, aby w takim teście występowały też produkty, których nie ma się w sprzedaży ;)

Ty w swoich postach wszystko dokładnie opisujesz i widać że masz pojęcie o produktach co sprzedajesz :good: ale nie zauważyłem żebyś coś złego opisał o jakimś swoim produkcie :o Czyżby wszystko było tak świetne :o

Zauważ, że moja oferta jest wyselekcjonowana, np. wielu produktów Poorboy's u mnie nie uświadczysz, bo w moim mniemaniu mają dużo słabych produktów. Ja, zanim zdecydowałem się na sprzedaż danego produktu, testowałem go. Od kilku lat bawię się w detailing, wcześniej jako hobby i mam spore rozeznanie.

P.S. W niedługim czasie powinniśmy mieć u siebie Optimum-a więc jak tylko będzie możliwość to ich glinka dołączy do testu :)

Cieszę się, też będziesz wiedział, dlaczego polecam tę glinkę :) Jest od razu gotowa do użycia, więc z termosu będziesz mógł się napić herbaty, zamiast rozgrzewać w nim glinkę :D

Co do tych "zarzutów", to i tak to jest nieprawdą. Jestem bardzo krótko na forum i zdążyłem już opisać obiektywnie te produkty, o które byłem pytany. Wyjaśniłem na czym polega kontrowersyjność CG New Car Smell. Opisałem wady i zalety wosków Migliore. Nie pisałem głupot, że Migliore jest "po pełnym wyschnięciu łatwy do wypolerowania". Te woski nie zasychają i nie są tak łatwe do wypolerowania, jak inne woski, które zasychają.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Na rynku jest wiele tych samych lecz inaczej brandowanych glinek. Większość chyba produkuje Auto Magic - kiedyś próbowałem zgłębiać temat ale informacji jest dużo za to bardzo porozrzucanych.

Nie ma glinek Auto Magic, są Clay Magic ;) Jest tak, że głównym producentem jest fabryka w Japonii, w USA jest Auto Wax, który jest licencjonowaną fabryką. Są inne fabryki, ale ze względu na patenty, nie mogą sprzedawać glinek w USA i Japonii.

Z tego co pamiętam to Bilt Hamber produkuje swoje, optimum chyba też ale bodajże nie sprzedaje ich w stanach. Generalnie można było wysnuć wniosek ,że wszystkie glinki sprzedawane w stanach są jednego producenta.

Zgadza się. Te, które są sprzedawane w USA, pochodzą z tej samej fabryki (Auto Wax). Jeśli nie mogą być sprzedawane w USA, oznacza, że pochodzą z innej fabryki. Optimum nie produkuje glinek, ale któraś z fabryk (nie wiem która, to tajemnica handlowa) produkuje je na specjalne zamówienie, według wskazówek. Nie pochodzi z Auto Wax, więc nie można jej sprzedawać w USA.

Ale trzeba też zaznaczyć, że produkowane glinki w danej fabryce, różnią się. Nie jest tak, że każda glinka wychodząca z tej fabryki jest taka sama. Receptury glinek mogą się bardzo różnić między sobą. Główne różnice to: plastyczność, gęstość, wielkość cząsteczek ściernych, twardość oraz przede wszystkim typ użytej substancji ściernej. Są różne, np.: tlenek glinu, węglik krzemu, "ceramika", ditlenek krzemu, węglan wapnia czy kaolin. Kolejne różnice to ilość substancji ściernych do całej zawartości w glince. Co oczywiste, różnią się tez kolorem dla odróżnienia agresywności glinki. Podsumowując, to że pochodzą z jednej fabryki, nie oznacza, że są takie same jakościowo. Można też zamówić "glinkopodobne", które są ostatnio w modzie ze względu na cenę, ale nie jakość.