Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć. Staram się skompletować budżetowy zestaw. Niektóre preparaty już posiadam. Po prostu postanowiłem, że w końcu wyglinkuje samochody w rodzinie i położe wosk. Samochody to Clio 4 w kolorze czerwony atacama i srebrne Seicento. Myślałem mniej więcej o takim zestawie (ująłem to co posiadam):

Akcesoria:
Posiadam rękawice, wiadra, grit guard, pędzelki. Mikrofibry do progów, etc. - też. Ręcznik do osuszania również posiadam. Muszę koniecznie dokupić jakąś MF do wosku - co taniego polecacie? Jest tego tyle na rynku, że nie wiem co wybrać.
Dokupię też aplikatory - słoneczka i coś do dressingu na opony.
Glinka - ValetPro Yellow? + woda z szamponem jako lubrykant. Bo chyba nic tańszego z glinek wartego uwagi nie ma?

Chemia:
Tenzi Owady - posiadam.
Tar&Glue - Prickbort? Czy jest coś jeszcze tańszego?
Deironizer od Tenzi posiadam.
Szampon mam od Tenzi, jak go skończę to kupię po prostu coś polecanego na forum, to nie problem - poradzę sobie z tym akurat, tematów i opcji jest dużo.
QD - za jakiś czas kupię SSW od SG. Pytanie czy warto go wrzucać na wosk, który wybrałem?
Wosk - nieśmiertelny FinishKare 1000P Hi-Temp Paste Wax?
Opony + plastiki - mam preparat od Tenzi. Odpowiada mi jego matowe wykończenie, ale pewnie za jakiś czas poszukam czegoś innego kierując się tematami na forum. Więc z tym też "spoko", ogarnę.
APC - ADBL czy szukać czegoś innego?
Cleaner - Dodo Juice Lime z FinishKare 1000P Hi-Temp Paste Wax polubi się?
Preparat do czyszczenia opon - czy znajdę coś tańszego niż Excede?

Wnętrze:
APC, a dodatkowo Czysty Kokpit od Tenzi. Co do dressingu - Kokpit Mat od Tenzi albo poszukam coś innego w tematach z forum w akceptowalnej dla mnie cenie - ogarnę.

I teraz mega ważne dla mnie pytanie. Clio wewnątrz (konsola środkowa) i na zewnątrz (listwy na dole na drzwiach) ma wykończenie z plastiku piano black. Czym zabezpieczyć to cholerstwo? Chciałbym o to zadbać żeby za rok albo dwa nie straszyło wyglądem...

Inne pytanie - co wrzucić na progi itd.? Carnauba Spray od Tenzi się nada czy też dać FinishKare 1000P Hi-Temp Paste Wax? Albo kupić BSD od Sonaxa?

Jeśli o czymś zapomniałem albo walnąłem jakąś totalną głupotę to przepraszam i proszę o poprawienie mnie.
Pozdrawiam!

Posted

MF do wosku - najlepiej mi się pracowało Puffym. Koszt to 20 zł z hakiem, więc tragedii nie ma. 

APC-ADBL jest jak najbardziej OK

Preparat do czyszczenia opon - moim zdaniem jeżeli chcesz jak najtaniej to pozostałbym przy APC. "Czyściki" do opon raczej nie są najtańsze, a APC jest niewiele mniej skuteczne. 

Cleaner - jak najbardziej

Elementy piano black niestety rysują się od patrzenia i żadne woski nie uchronią Cię przed tym. Jeżeli chcesz mieć "jak nówki" na długi czas to pozostaje tylko bezbarwna folia. Można próbować jeszcze z powłoką typu MrFix (jeżeli ma być tanio), ale jak się zachowa na Piano - tego nie wie nikt 😞

Na progi HiTemp będzie ekstra 😉

• Lubię to 1
Posted

Puffy od ADBL? OK, super, znalazłem go razem z APC u jednego sprzedawcy z wysyłką za free więc kolejny plus tego rozwiązania jak dla mnie.

Zamiast preparatu do opon zostanę przy APC w większym stężeniu.

Mam jeszcze jeden problem - coś pozostawiło mi brzydkie pionowe plamy na lakierze, to chyba jakieś soki z drzewa (są na tyle wąskie, że myślałem iż są to rysy) - wrzucę potem fotki. Prickbort powinien to ściągnąć, no nie?

Yellow od ValetPro dla nowicjusza będzie OK? 😉

Posted

ValetPro Yellow była moją pierwszą glinką. Dużo wody z szamponem do butelki z atomizerem i dasz radę 😄 

Mi na plamy od soków drzew pomogło APC. Pokombinuj ze stężeniami - powinno zejść. 

• Lubię to 1
Posted

Oke, dzięki wielkie za odpowiedź! Spróbuje APC, bo mnie to cholernie wkurza. Glinkę przetestuje najpierw na Seicento... 😅

Jeśli ktoś jeszcze ma coś do dodania to czekam na uwagi!

Posted

Zapomniałeś o szybach 😉 Ja od siebie mogę polecić Glass Cleaner(tu chyba lepiej koncentrat, wyjdzie taniej) i Clarity Glass Cleaner CarChema.

• Lubię to 1
Posted

O, dzięki za zwrócenie uwagi bo zapomniałem o szybach. 🙂 Do tego jeszcze jakąś mikrofibre waflową w takim razie ogarnę.

Przypomniałem sobie o IPA - którego producenta polecacie? Bo podobno Tenzi nie warto kupować.

Posted

Moje propozycje:
Akcesoria:
Glinka - Bilt Hamber - raczej średnia bo ta soft jest naprawdę mega delikatna.

Chemia:
Tar&Glue - Prickbort lub Vasco
QD - CC Prostaff Gold Water (ale on nie jest budżetowy) lub RRC którego cena do jakości jest fajna. Look dobrze podbija ale kropelki przeciętne.
Wosk - nieśmiertelny FinishKare 1000P Hi-Temp Paste Wax lub Fusso (jak chcesz coś trwałego)
APC - polecam APC od 4Detailer - robi co ma robić a ma nie duszący zapach i wydaje mi się mocniejszy od np. nielsena czy megsa.

Wnętrze:
Co do dressingu - też polecam RRC lub WOW od ADBL.

Co do mycia szyb polecam w pierwszym etapie IPA z wodą 1:1 a potem płyn do szyb np. 4Detailer (ładnie pachnie i dobrze domywa).

• Lubię to 1
  • 5 weeks later...
Posted

Glinka Megsa jest OK

QD - Angelwax QED lub Enigma QED

Wosk Angelwax Desirable lub Enigma

APC - ADBL, lub Koch Chemie

Wnetrze - Angelwax AnGEL