SebastianURL Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Cześć Próbuje skompletować pierwszy zestaw do swojego Seata. Zależy mi głównie na szamponie, glince, wosku oraz płynie do felg i opon. Auto 4 lata temu miało położony całkowicie nowy, niebieski lakier który na tą chwile jest w naprawdę dobrym stanie i chciałbym zadbać aby w takim pozostał jak najdłużej, a więc: Szampon Sonax Szapon Xtreme 2w1 1L (~20 zł) Glinka 3M (~25 zł) Wosk ADBL Quick Wax (~50 zł) Felgi Sonax Xtreme Krwawiąca felga (~25 zł), ewentualnie K2 ROTON (~20 zł) Opony Sonax czernidło pianka do opon (~25 zł) SUMA: 145 zł BUDŻET: 150 - 200 zł Czym kierowałem się przy wyborze kosmetyków? Jeśli chodzi o szampon - używałem już go kilka razy, na moje niewprawne oko wydaje się dobry. Glinkę wybrałem na podstawie ceny i znajomości marki, z opiniami widzę różnie, auto wydaje mi się że bardziej potrzebuje dobrego zabezpieczenie w formie wosku niż wyczyszczenia. Lecz wole to zrobić chociażby tanim produktem firmy 3M niż wcale. Wosk używałem przy poprzednim samochodzie i dawał przez długi czas efekt kropelkowania, w mojej ocenie trzymał się odpowiednio długo poprawiając trochę efekt wizualny wysłużonej Vectry (chodź być może to tylko efekt placebo). Płyn do felg ostatnio kupiłem na próbę i wydaje mi się że jest nieco lepszy niż K2, chodź mogę się mylić. Wizualnie dużych różnic nie zauważyłem, ale według ogólnych opinii produkty K2 nie należą do najlepszych. Jeśli chodzi o czernidło - nigdy nie używałem, a Sonax z marek tańszych/średnich cenowo wydaje mi się po prostu dobry. Co byście zmienili, poprawili? może wszystkie produkty wymienić na SONAX lub ADBL? ogólnie przez wosk od ADBL polubiłem tą firmę lecz cenowo jest różnie. Oglądałem również produkty Tenzi, można w stosunkowo ciekawek cenie dostać cały zestaw ich kosmetyków lecz ciężko mi ocenić na ile jest to wartę względem własnego zestawu. Z góry dzięki za pomoc
gordon Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Mnie osobiście jakiegoś tar ang glue removera i deironizera brakuje przed tym szamponem i glinką. Jest o tym dużo na forum. Moim zdaniem naprawdę warto. 1
SebastianURL Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 40 minut temu, gordon napisał: Mnie osobiście jakiegoś tar ang glue removera i deironizera brakuje przed tym szamponem i glinką. Jest o tym dużo na forum. Moim zdaniem naprawdę warto. W sumie dlaczego by nie, zawsze będzie lepszy efekt. A jakie produkty byś polecił w takim razie aby dopełnić zestaw ?
menior Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 @SebastianURL Deironizora juz wlasciwie masz w zestawie(sonax k.w./roton),tylko nie wiem jak to na karoseri sie sprawdzi to zamiast tych moze sprawdzona Tuge tez w dobrej cenie,a tar and glue to najbardziej polecany i przeze mnie Prickboart co do reszty to ja bym jakims cleanerem jeszcze przelecial jak chcesz odzywic lakier,z tych niedrogich masz od SG i GS
CoolBreeze Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 [mention=18944]SebastianURL[/mention] co do reszty to ja bym jakims cleanerem jeszcze przelecial jak chcesz odzywic lakier,z tych niedrogich masz od SG i GS Albo 118ml któregoś z cleaner'ów od Poorboy’s World.Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka 1
Michał126 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 46 minut temu, menior napisał: Deironizora juz wlasciwie masz w zestawie(sonax k.w./roton),tylko nie wiem jak to na karoseri sie sprawdzi to zamiast tych moze sprawdzona Tuge tez w dobrej cenie Sonax na karoserii jest lux, Tuga bez rozcieńczenia bez sensu. Ogólnie hype na ten produkt jest dla mnie trochę niezrozumiały, zwłaszcza po lawinowej podwyżce cen. 1
menior Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 @Michał126 moze dla Ciebie bez sensu ja stosuje od dawna po tym jak wczesniej stosowalem inne bardziej renomowane,podoba mi sie forma zelowa,wydajnosc i cena biorac pod uwage ze w tej cenie mam litr,ale fakt podrozaly a ja mam jeszcze stare zapasy 1
SebastianURL Opublikowano 5 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2018 @menior @Michał126 @CoolBreeze Podsumowując, do zestawu warto dodać: Deironizor np. TUGA APC (~35 zł) lub Cleaner np. Poorboy's World Bio-Degradable na całą karoserię przed glinkowaniem? Pytanie czy oba produkty działają zamiennie czy użyć tego i tego? Bo trochę się pogubiłem w tym jakie są i czy są różnice pomiędzy cleanerem a deironizatorem czytając wasze propozycje produktów. Poza tym kosmetyki, w tym wosk od ADBL i czernidło do opon jest okej?
Speedo Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2018 Wszystko jakoś opacznie zrozumiałeś, Tuga APC to nie jest deironizer, z tej firmy to Tuga Chemie Alu Teufel Spezial 1L – krwawiący żel do felg - około 40pln Napisał Ci, że to już masz na liście - sonax krwawa felga albo k2 roton, to są te deironizery, możesz ich użyć na karoserię poza tym powinieneś użyć preparatu do odsmalania - proponowali wyżej Pickbort Mac Serien Cleaner przed woskowaniem - Poorboy's World Bio-Degradable All Purpose Cleaner to też jest APC a nie cleaner, cleaner z tej firmy to jest POORBOY'S WORLD Professional Polish 1
CoolBreeze Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2018 2 godziny temu, Speedo napisał: POORBOY'S WORLD Professional Polish Dokładnie 1
SebastianURL Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2018 Wszystko jakoś opacznie zrozumiałeś, Tuga APC to nie jest deironizer, z tej firmy to Tuga Chemie Alu Teufel Spezial 1L – krwawiący żel do felg - około 40pln Napisał Ci, że to już masz na liście - sonax krwawa felga albo k2 roton, to są te deironizery, możesz ich użyć na karoserię poza tym powinieneś użyć preparatu do odsmalania - proponowali wyżej Pickbort Mac Serien Cleaner przed woskowaniem - Poorboy's World Bio-Degradable All Purpose Cleaner to też jest APC a nie cleaner, cleaner z tej firmy to jest POORBOY'S WORLD Professional Polish Teraz wszystko rozumiem, pozostaje ostatnie pytanie czy czernidło do opon jest okej czy raczej na długo nie podziała i warto zainwestować w coś lepszego na nowe opony ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
paperson Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2018 @SebastianURL zdecydowanie bierz dressing do opon, a nie czernidełko. I efekt będzie trwalszy, a i lepszy look uzyskasz Oczywiście biorąc się za opony nierozerwalnym kosmetykiem przed dressingiem jest Tire and Rubber Cleaner. Może być ten od ExCede lub ADBL. 1
SebastianURL Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 Dziękuje wszystkim powyższym ( @gordon @menior @CoolBreeze @Michał126 @Speedo @paperson ) za pomoc, finalnie przekraczając budżet zamówiłem poniższy zestaw kosmetyków: Glinka ADBL CLAY SPONGE Wosk ADBL Quick Wax 500ml Szampon i APC ADBL Snowball 500ml i ADBL APC 500 ml Czyszczenie opon ADBL Tire and Rubber Cleaner 500 ml Dressing do opon ADBL Black Water 1L Czyszczenie felg / Deironizacja ADBL Vampire Liquid 500 ml Cleaner Poorboy's World Professional Polish 118 ml Doraźne czyszczenie z owadów itp: ADBL Beetle Juice Squeezer 500ml 1
gordon Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 Dziękuje wszystkim powyższym ( [mention=13438]gordon[/mention] [mention=10158]menior[/mention] [mention=21015]CoolBreeze[/mention] [mention=16391]Michał126[/mention] [mention=1961]Speedo[/mention] [mention=20419]paperson[/mention] ) za pomoc, finalnie przekraczając budżet zamówiłem poniższy zestaw kosmetyków:Glinka ADBL CLAY SPONGE Wosk ADBL Quick Wax 500ml Szampon i APC ADBL Snowball 500ml i ADBL APC 500 ml Czyszczenie opon ADBL Tire and Rubber Cleaner 500 ml Dressing do opon ADBL Black Water 1L Czyszczenie felg / Deironizacja ADBL Vampire Liquid 500 ml Cleaner Poorboy's World Professional Polish 118 ml Doraźne czyszczenie z owadów itp: ADBL Beetle Juice Squeezer 500ml Rozumiem, że wnętrza na razie nie ruszasz, bo żadnego dressingu do wnętrza nie widzę.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1
SebastianURL Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2018 Rozumiem, że wnętrza na razie nie ruszasz, bo żadnego dressingu do wnętrza nie widzę.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Na tą chwile wnętrze umyje tylko APC, a o dressingu do wnętrza obecnie nie myślałem. Szczerze mówiąc to zastanawiam się czy np. ADBL QW nie sprawdziłby się dobrze jako zabezpieczenie elementów plastikowych wnętrza? Ale pewnie przy kolejnej wypłacie pomyśle o jakimś dressingu lub chociaż QD od ADBL do wnętrza Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
paperson Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2018 @SebastianURL pomyśl, gdyż po qw plastiki będą Ci się niemiłosiernie świecić. Nie jest to dobry pomysł. Póki co pozostań przy samym apc lub kup taniutki Tenzi Kokpit Mat. 1
menior Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2018 Szkoda po przemycia APC nic nie nalozyc,tego od Tenzi znajdziesz chyba i w sklepach,jest tez sonaxa extreme dostepny na stacjach 1
Rekomendowane odpowiedzi